精油的妙用

作者: prodorothyhkg 發表于 2010-1-15 12:09:56
28670 173
jellyfishy 發表於 2011-1-18 00:15:23 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-17 22:11
水母,見到有rosewood精油買
http://www.h2ei.com/chinese/course/education_diylip.html

candy 都鍾意rosewood 架? 用佢來做潤唇膏, 我又未試過喎~ 研究下先~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-18 01:37:25 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 11:29
精油:酒精
1:20
係咪咁既意思呀?

係呀,混合2日左右可以用得
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-18 10:13:37 |顯示全部樓層
請問, 用Isopropyl alcohol 75% (消毒火酒)溝eo 做香水得唔得架?
回復

cklife 發表於 2011-1-19 09:50:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-18 10:13
請問, 用Isopropyl alcohol 75% (消毒火酒)溝eo 做香水得唔得架?

我唔係好記得D英文名....

你講既依種係咪有大陣味,平時要黎抺探熱針果種呀.....

如果係...就唔係太適合囉...會好大陣消毒藥水味....

我地用果種....佢寫99%.....聞落去無味架....不過藥房唔係咁容易搵到....

所以...我用伏特加做....容易買嘛....
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-19 09:54:47 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-19 09:50

volka 我都有喎~~ 用來浸梅子酒~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 10:33:21 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-19 09:50

酒精一定有味架,不過乾左就冇,其實最好用乙醇,不過貴同難買
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 10:35:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 09:54
volka 我都有喎~~ 用來浸梅子酒~

volka當然可以,佢度數高,不過乾左會有糖漬同水印
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-19 10:43:21 |顯示全部樓層
我平時就咁用lavender eo 樽口直接點一下手上脾,當香水用,其實這樣可以嗎? 應該對身體無害掛?
不時聞到lavender 的香,成個人都好relax~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 10:56:33 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 10:43
我平時就咁用lavender eo 樽口直接點一下手上脾,當香水用,其實這樣可以嗎? 應該對身體無害掛?
不時聞 ...

只可以用薰衣草,洋金菊呢2隻直接滴向皮膚上,(好似檀香同玫瑰都得,不過貴到死,你暫時都唔會試架啦)其他米啦~
仲有,薰衣草mix洋金菊都好好味架
你有冇血壓低呀,如果有要慎用薰衣草呀
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:02:17 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 10:56
只可以用薰衣草,洋金菊呢2隻直接滴向皮膚上,(好似檀香同玫瑰都得,不過貴到死,你暫時都唔會試架啦)其 ...

血壓低... 偏低~ 

薰衣草,洋金菊~~ oh ~~~ I am loving it!!!! 是我至愛至常用的~~~

想一問,德國洋金菊的味和羅馬洋金菊,大唔大分別.我只有羅馬洋金菊,未聞過德國洋金菊.
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:05:51 |顯示全部樓層
德國好難搵,咁耐都唔覺邊樹有得賣(門市),我估搵到都未必比你試味~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:10:32 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:05
德國好難搵,咁耐都唔覺邊樹有得賣(門市),我估搵到都未必比你試味~

that's the point, 所以我未聞過又未見過囉~ 
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:11:51 |顯示全部樓層

最近手腳面都損晒,睇書話德國洋甘菊的消炎力量和復元力比羅馬好,想用它來做面霜手霜,加上它的油是藍色,很美,很想找找看囉~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:16:33 |顯示全部樓層
要靚?好淺藍咋喎,加左落去應該唔顯著,冇紫草油D色咁勁~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:34:04 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:16

話時話,唔知Charmomile  和紫草根油,邊隻消炎抗敏較好?
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:38:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:34
話時話,唔知Charmomile  和紫草根油,邊隻消炎抗敏較好?

考起啦,不如你搵一部試下,上部份用洋金菊,下部份用紫草油~~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:44:35 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:16

藍色的感覺,好似好靚麻.
話時話,我用過不同出品的lavender eo 做添加打皂.發現香味最耐久最舒服的來自ND, 跟住是Julique, Hei2的貨耐久但唔好聞,彩豐的貨,下多一倍都無乜味.
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:45:50 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:38
考起啦,不如你搵一部試下,上部份用洋金菊,下部份用紫草油~~~

我四肢擦損,面有2個損位,每邊一半用不同的油一個月,好唔好?
不過我未搵到 Ger. Charmomile!
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:58:03 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:44
藍色的感覺,好似好靚麻.
話時話,我用過不同出品的lavender eo 做添加打皂.發現香味最耐久最舒服的來 ...

有味架,你唔覺,因為你成屋都香噴噴
我拎d皂比人時,一拎出黎就香氣四溢,向自己間屋實在太多不同既香味,跟本個鼻已經麻木,要出去先聞得到係乜味~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-19 11:58:36 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-19 11:45
我四肢擦損,面有2個損位,每邊一半用不同的油一個月,好唔好?   
不過我未搵到 Ger. Charmomile! ...

梗係好啦
回復