精油的妙用

作者: prodorothyhkg 發表于 2010-1-15 12:09:56
28652 173
cklife 發表於 2010-8-19 09:27:37 |顯示全部樓層
貴極都係用少少, 又唔係攞黎飲!

用過啲正的精油,差果啲真係無得比架。 ...
八王爺 發表於 2010-1-21 14:09

讚成呀....大家睇佢貴唔貴...應該睇下用幾多滴囉....精油用滴黎計家嘛.....

{用過啲正的精油,差果啲真係無得比架。}<----係唔會再想用差果D....
回復

muitau 發表於 2010-8-19 11:10:55 |顯示全部樓層

請問你地有無用過覺得好又叫化算既訂外國精油網介紹呀?我用過ck個眼膜暈過果陣味後中晒毒呀add6icon
(new direction啲油我用過幾隻都係覺得一般)
回復

cklife 發表於 2010-8-20 11:13:06 |顯示全部樓層
請問你地有無用過覺得好又叫化算既訂外國精油網介紹呀?我用過ck個眼膜暈過果陣味後中晒毒呀
(new d ...
muitau 發表於 2010-8-19 11:10

new direction既油要買有機既,我買過馬鞭草酮迷迭香同廣霍香都得喎....

唔係有機果D就麻麻地...
你中意隻味..去F牌買支呀...一次用一滴之麻...可以敷幾次囉....
回復

muitau 發表於 2010-9-7 13:54:46 |顯示全部樓層
F牌我用過佢啲花水咋,okok, 唔該!
回復

catcat33 發表於 2010-10-27 09:27:16 |顯示全部樓層
new direction既油要買有機既,我買過馬鞭草酮迷迭香同廣霍香都得喎....
唔係有機果D就麻麻地...
你中意隻味..去F牌買支呀...一次用一滴之麻...可以敷幾次囉....
cklife 發表於 2010-8-20 11:13

CK 可以 PM 我 F 牌是什麼牌子嗎?
Thanks!
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 11:16:13 |顯示全部樓層
請問 rosewood eo 多唔多用來做面霜架? 配Roman chamomile eo 相配嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 11:21:50 |顯示全部樓層
又請問一般非柑橘類精油,如常用的 true lavender, chamomile, Eucalyptus, etc.,可存放多久?
回復

八王爺 發表於 2011-1-7 11:24:01 |顯示全部樓層
Rosewood 中文譯花梨木,屬中香。未聽過用黎做面霜。
相配是指香味 還是 功效?

香味是很可以配的。自己調比例,兩種都係用1,2滴或更少。
回復

jack872184 發表於 2011-1-7 11:28:47 |顯示全部樓層
I remember:
There may be 假冒花梨木eo da bo~
Because to get the eo of 花梨木,it needs to cut off the tree(~some ten-year-old)[Not environmental-friendly ar]
So some bad merchants will use its leaves,or sth like that to 假冒the true花梨木oe~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 11:29:42 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 15:41
人類香水:可按喜歡味道(可混合)加入酒精,約1cc:10-20cc,用時噴dd就得啦~

精油:酒精
1:20
係咪咁既意思呀?
溝完係咪要等2日等佢地混熟才用呀?
我見花墟Linda 說可用volka代替酒精,有無人試過?
回復

八王爺 發表於 2011-1-7 11:30:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 04:21
又請問一般非柑橘類精油,如常用的 true lavender, chamomile, Eucalyptus, etc.,可存放多久? ...

一般精油不應存放超過一年。
想延長可以放 雪櫃最低。
買時留意 生產日期 比只留意限期更好。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 11:31:32 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-1-7 11:24
Rosewood 中文譯花梨木,屬中香。未聽過用黎做面霜。
相配是指香味 還是 功效?

我鍾意rosewood 的味,睇佢效用說有助乾性濕疹和乾性皮膚,啱晒我.但我用開羅馬洋甘菊,感覺也很良好,所以諗緊呢2樣精油可否混在一起用呢?
回復

八王爺 發表於 2011-1-7 11:32:19 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 04:29
精油:酒精
1:20
係咪咁既意思呀?

自製香水,一般真係用酒精。 名牌香水都係用酒精。

用 伏特加 要非常純的,沒有穀類味道。

回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 11:33:20 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-1-7 11:30
一般精油不應存放超過一年。
想延長可以放 雪櫃最低。
買時留意 生產日期 比只留意限期更好。 ...

好難一年用得晒~
以前朋友在澳洲買左支 sandalwood 俾我,好香我好愛佢.用左十年都未用晒,唔知點解,覺得佢越來越穏重,香味依然,真係迷死我~~
回復

八王爺 發表於 2011-1-7 11:34:36 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 04:31
我鍾意rosewood 的味,睇佢效用說有助乾性濕疹和乾性皮膚,啱晒我.但我用開羅馬洋甘菊,感覺也很良好, ...

真係,rosewood 係俾 老女人 撫平皺紋。
我老婆就啱用。你後生女。用乜鬼。

不過 很多人用 lavender 加 sandalwood 和 甘菊 。 好好味。

回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 11:34:57 |顯示全部樓層
呀~~ ck 你好衰架~~~ 我好驚中芳療毒~~
(係呢度會唔會攪亂菲媽個 post 呢?)
回復

jack872184 發表於 2011-1-7 11:35:03 |顯示全部樓層
From the book"The Bloomsburry Encyclopedia of Aromatheraoy"
it stated that 理論上THEOECAN be kept for some years,
except the 柑橘類精油is only for 6-9months.
But some special OE will be better and better when time pass,
just like 陳年,for example,乳香,檀香,廣霍香,
回復

八王爺 發表於 2011-1-7 11:35:43 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 04:33
好難一年用得晒~
以前朋友在澳洲買左支 sandalwood 俾我,好香我好愛佢.用左十年都未用晒,唔知點解, ...

木類 精油 越陳越好。

檀香,花梨木,雪松,沒葯 係例外,可以放很多年。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 11:46:20 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-1-7 11:34
真係,rosewood 係俾 老女人 撫平皺紋。
我老婆就啱用。你後生女。用乜鬼。

我用左一排 Roman chamomile 5% on jojoba oil. 買時,老板話因為eo 比例很少,可以直接搽皮膚.咁少量的eo, 但我每次滴一滴都覺香.連有鼻敏感的男丁都聞到(佢平時連自己放屁都聞唔到),佢仲講得出好似萍果香,好鍾意添~~ 好神奇~
回復

candyafr 發表於 2011-1-17 22:11:08 |顯示全部樓層
回復