精油的妙用

作者: prodorothyhkg 发表于 2010-1-15 12:09:56
28553 173
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 12:59:40 |顯示全部樓層

敏感爛肉配方:
配方1: 純茶樹精油
老菲都有皮膚敏感,天氣潮濕腳趾會發毛(mold)及肚腩會有爛肉情況(獸醫驗出係mold),我用純茶樹油同老菲搽(棉花棒簿簿一捐勻),爛肉處會好"拿",好肉冇乜反應,每日1-2次,約2日損壞皮膚會脫皮,第3-10日用稀d配方2噴會好晒,但小心用,因為純精油會燒傷皮膚
配方2. 20cc異丙醇或乙醇+2cc茶樹精油+2cc綠花百千層
樂樂爛頭用及老菲後期治療都係用呢隻同佢地噴,每日用2次,損傷地方約一個星期開始脫皮,樂樂頭尾14天好晒
**噴完要小心唔好立即比狗狗"奶"到,如果用消毒酒精更要小心,一定要酒精乾後才放狗狗自由活動

多謝大菲媽分享!早幾日貓貓爛 pat pat, 試用稀釋茶樹油幫佢清潔,三日就好番哂了!上次爛 pat pat 睇醫生搽藥膏都冇好得咁快。  發表於 2013-1-2 11:07
jack872184 發表於 2010-1-15 13:00:02 |顯示全部樓層
回復 13# 八王爺

I have use 尤加利when I feel sleeply and having stomachache~
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 13:54:13 |顯示全部樓層

洗地配方:
可用1000cc酒精(乜都可以)加入你喜歡的精油約30cc混和待用,用時倒2-5cc(約一藥水瓶蓋)混合液於水中用來抹地,又殺菌,又清香,又除臭
常用有:
薰衣草+尤加利==========清香
薰衣草+茶樹===========回南天殺菌力強,不過茶樹有少少跌打油味道
尤加利+香茅===========有通鼻作用
薰衣草+甜橙===========橙汁汽水味, sweet sweet
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 14:03:04 |顯示全部樓層

洗頭配方: 通常用單方(即一種精油)
10cc洗頭水/護髮素可加入5滴精油
薑:去頭風
茶樹:去頭皮,止頭痕
其餘的可參考精油的藥用
如果喜歡某種香味亦可自行加入,但不要過濃,過濃會傷害頭部皮膚

終於比我搵到去頭皮止頭痕既方法, 唔該菲媽!  發表於 2011-7-3 00:33
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 14:58:04 |顯示全部樓層
洗衣配方:
由八王爺提供
過最後一次水加入數滴精油便可

提議用可驅虫殺菌力強一點的,如薰衣草尤加利等會好味d,如對花香敏感可用松柏,檜木等精油

評分

查看全部評分

prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 15:11:44 |顯示全部樓層

扭傷/趺打止痛配方:
薄荷(Peppermint) 1cc+尤加利 1cc+洋甘菊 0.5cc+杜松1cc+葡萄籽油 100cc,每次到適量來按摩便可
我之前膝痛醫黎醫去都唔得好得晒,我用此油按摩膝蓋(打圈),小腿同腓骨,脛骨(由下向上推)<==要用點力,但唔係摔,2個星期已唔痛啦
**薄荷有鎮痛及穿透之力,好多止痛藥都有此成份
hellokitty_971 發表於 2010-1-15 15:32:20 |顯示全部樓層
利害呀~
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 15:38:36 |顯示全部樓層
狗狗香水:先配定尤加利/茶樹/香茅等非花類單方精油1-2cc加入50cc酒精中混合液待用
可用1-2cc混合液加入一小桶暖水中,狗狗沖完涼後慢慢淋勻狗狗全身,可去狗騷味及殺菌
**尤加利/茶樹可以止痕
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 15:41:36 |顯示全部樓層

人類香水:可按喜歡味道(可混合)加入酒精,約1cc:10-20cc,用時噴dd就得啦~
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 15:44:15 |顯示全部樓層

孖吉大俠(簡稱吉俠)有冇直接由簡轉繁程式比我呀,我仲有成廿種油呀~
今日出住咁多先,有時間再寫~
孖吉 發表於 2010-1-15 15:45:08 |顯示全部樓層
有,等等 ..
孖吉 發表於 2010-1-15 15:50:01 |顯示全部樓層

這裏介紹,拉條 link 做 bookmark,可以在 browser 按 bookmark 將個 page 直接轉

http://briian.com/?p=6312
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 15:50:37 |顯示全部樓層
回復  八王爺

I have use 尤加利when I feel sleeply and having stomachache~
jack872184 發表於 2010-1-15 13:00

我都有醒神配方,遲d出~
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 15:51:13 |顯示全部樓層
這個,拉條 link 做 bookmark,可以在 browser 按 bookmark 將個 page 直接轉
marcuslee 發表於 2010-1-15 15:50

thank you
jack872184 發表於 2010-1-15 15:56:33 |顯示全部樓層
actually精油has many kind
and there are many many matching,
so we may try da(小心d好)
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 16:48:17 |顯示全部樓層
actually精油has many kind
and there are many many matching,
so we may try da(小心d好)
jack872184 發表於 2010-1-15 15:56

yes, you are right. main point is 寧稀莫濃
tommysze8 發表於 2010-1-15 19:06:26 |顯示全部樓層

請問 精油 同 香薰 同唔同呀?
又話D香薰 唔好?  係唔係 個方法唔好,唔關D精油 事。
jack872184 發表於 2010-1-15 19:23:37 |顯示全部樓層
精油唔同香薰~
香薰 唔好?Really?I don't know about it~
精油有好有5好,maybe some bad businnessmen "kout"D other thing in it.
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 21:59:46 |顯示全部樓層
請問 精油 同 香薰 同唔同呀?
又話D香薰 唔好?  係唔係 個方法唔好,唔關D精油 事。 ...
tommysze8 發表於 2010-1-15 19:06
精油唔同香薰~
香薰 唔好?Really?I don't know about it~
精油有好有5好,maybe some bad businnessmen "ko ...
jack872184 發表於 2010-1-15 19:23

由植物提煉出來的精油統稱香薰精油
香薰精油再稀釋來用的通常都叫香薰乜乜物物等
你所講個d香薰係人造香薰,不過唔會稱為香薰,叫做香精,是人工合成,no good 呢~
香薰精油是有適合用與不適合用,唔好既或者有毒害既唔會被提煉,冇經濟價值
所有物品都係適可而止.過多一定有害
有商人可能會用假貨謀利,所以要向有商譽的店舖購買
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 22:07:16 |顯示全部樓層
我用左香薰咁耐,成屋冇螞蟻及蟑螂,打等風時D "中one雞"飛蟑螂由門"啦"中左入黎都會搵"訂"走~