返回列表 發新帖

一些淺景深 macro (1) - Oxalis simplex

作者: avery 發表于 2010-1-11 10:17:39
6240 45
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-15 00:04:09 |顯示全部樓層
我覺得 macro 1:1 就夠,唔一定要追求大光圈,105mm 加 0.314m 對焦,個景深己經好淺,再加 2.8 個景深真係 ...
marcuslee 發表於 2010-1-14 23:58

你都有道理,用到 2.8 就真係人相要 freeze 埋!
回復

KUNO 發表於 2010-1-15 01:05:43 |顯示全部樓層

Nikon
AF-S VR Micro 105mm f/2.8G IF-ED

Tamron
SP AF60mm F/2 DiII LD [IF] MACRO1:1
SP AF90mm F/2.8 Di MACRO1:1
回復

小灰 發表於 2010-1-15 22:47:20 |顯示全部樓層
其實 Nikon 仲有兩枝罕有 Micro 珍品
ED 70-180mm f/4.5-5.6 D AF Micro (已停產可遇不可求!)
200mm f/4D AF Micro (市面冇貨要訂,大概要等一個月!)

另有超值之選
AF 24-85mm f/2.8-4D ED (用過 PQ OK! 最大放大倍率1:2,full frame 可用!)
回復

avery 發表於 2010-1-16 09:54:33 |顯示全部樓層

長焦 macro 主要係影D會行既野, 以免行得太近騷擾到佢地影唔到真實一面, 通常呢D野都唔會暴露响陽光之下, 所以 AF-S 快速對焦 同 VR 就變得好重要, 唔係就算 2.8 大光圈都冇用, 下下 manual 扭扭下咩都走哂

弱光之下如林底影蟲, 開盡 2.8 + VR + 2000 ISO 夠光影到佢條毛清已經好俾面, 唔好諗住要咩景深, 景深係你有補光 或 D 野唔曉爬 或 有腳架至可以要求既 ~

靜止實物淨計 PQ 不如求其用返支一代 60mm 好過 ~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2010-1-16 10:48:11 |顯示全部樓層
長焦 macro 主要係影D會行既野, 以免行得太近騷擾到佢地影唔到真實一面, 通常呢D野都唔會暴露响陽光之下,  ...
avery 發表於 2010-1-16 09:54

行行,明白哂!再諗諗先!
回復

carlo 發表於 2010-4-15 02:35:28 |顯示全部樓層
我都唔係好明 , 從頭睇一次先 , 唔該 & THANK YOU 咁多位大大
回復