一些淺景深 macro (1) - Oxalis simplex

作者: avery 发表于 2010-1-11 10:17:39
6237 45
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:16:36 |顯示全部樓層
最弊 tele 你可以用 單腳,macro 你一定要用 雙手 呢~
marcuslee 發表於 2010-1-13 14:12

我都冇腳!我一向都係夠雙手!
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:17:09 |顯示全部樓層
請問幾錢度?
擔泥 發表於 2010-1-13 14:13

聽講32-33k 左右! 你有冇好介紹呀?
擔泥 發表於 2010-1-13 14:23:15 |顯示全部樓層
我有一塊 canon 500D close up 77mm filter. Fit 晒我個幾支鏡. 平d同輕便d, 唔駛帶多一支鏡. 特別是去旅行時.
質素都唔錯, 不過會煩d.
孖吉 發表於 2010-1-13 14:24:47 |顯示全部樓層
聽講32-33k 左右! 你有冇好介紹呀?
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:17

33k? 你用黎搵食咖?
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:31:18 |顯示全部樓層
呢個係新出個價,睇定先啫,我都唔急,係貪佢有防震之嘛!

打錯!哈哈哈哈.....   3.2-3.3k 至真!
擔泥 發表於 2010-1-13 15:45:17 |顯示全部樓層
你現成有無差唔多range o既鏡?
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 16:40:11 |顯示全部樓層
你現成有無差唔多range o既鏡?
擔泥 發表於 2010-1-13 15:45

我有18-105mm f/3.5-5.6G D90 kit 鏡  /  70-300mm f/4.5-5.6G  同埋 50mm f/1.8D 囉!

所以我下一支鏡想要支微距或者 wide
黑仔天 發表於 2010-1-13 16:48:00 |顯示全部樓層
我有18-105mm f/3.5-5.6G D90 kit 鏡  /  70-300mm f/4.5-5.6G  同埋 50mm f/1.8D 囉!

所以我下一 ...
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 16:40

nikon 支新既 AF-S DX MICRO NIKKOR 85MM F/3.5G VR 評價好似幾好咁
擔泥 發表於 2010-1-13 16:54:20 |顯示全部樓層
哦! 咁你如果買支17-70 咪重覆晒?
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 16:59:15 |顯示全部樓層
哦! 咁你如果買支17-70 咪重覆晒?
擔泥 發表於 2010-1-13 16:54

有17-70 我就唔帶支18-105 出街啦!而且,如果咁講法,我由18-300 都 cover 囉喎!

支 Nikon 85mm 我都有 d 興趣,唔知幾錢呢.....  嘩,差不多 4k 喎!
擔泥 發表於 2010-1-13 17:11:21 |顯示全部樓層
有17-70 我就唔帶支18-105 出街啦!而且,如果咁講法,我由18-300 都 cover 囉喎!

虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 16:59

咁就當然啦! 不過我有d朋友就係咁, 用嚟用去都係1支而另1支就擺到發毛...

Nikon 咁當鏡如果用嚟影花我睇呢支幾好: AF-S VR Micro 105mm f/2.8G IF-ED
黑仔天 發表於 2010-1-13 17:17:25 |顯示全部樓層
咁就當然啦! 不過我有d朋友就係咁, 用嚟用去都係1支而另1支就擺到發毛...

Nikon 咁當鏡如果用嚟影花我睇 ...
擔泥 發表於 2010-1-13 17:11

AF-S VR Micro 105mm f/2.8G IF-ED
呢真係幾好大光圈係重點..只係冇咁高防震級數...不過都好似超左寶瓶預算
-------------------------------------------------------------------------
岩岩睇返資料...原來係同級防震
擔泥 發表於 2010-1-13 17:19:23 |顯示全部樓層
VR = 防震嗎.

唔支幾錢呢?
黑仔天 發表於 2010-1-13 17:28:51 |顯示全部樓層
VR = 防震嗎.

唔支幾錢呢?
擔泥 發表於 2010-1-13 17:19

VR = 防震嗎
答 : yes
    105mm果支 好似6.7k-7.3k
      85mm果支  好似4.2k-4.7k
擔泥 發表於 2010-1-13 17:44:20 |顯示全部樓層
咁支105mm 咪有防震咯.

價錢同canon新出個支防震百微差唔多 ... 都係咁貴.
小灰 發表於 2010-1-14 23:39:05 |顯示全部樓層
Original Plant
avery 發表於 2010-1-11 10:17

Very good shoots!
105 VR very nice lens!
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-14 23:43:45 |顯示全部樓層
VR = 防震嗎
答 : yes
    105mm果支 好似6.7k-7.3k
      85mm果支  好似4.2k-4.7k ...
黑仔天 發表於 2010-1-13 17:28

支 105mm 有2.8光圈,我都想啊,但貴左少少.....  
小灰 發表於 2010-1-14 23:52:07 |顯示全部樓層
AF-S VR Micro 105mm f/2.8G IF-ED
呢真係幾好大光圈係重點..只係冇咁高防震級數...不過都好似超左寶瓶預 ...
黑仔天 發表於 2010-1-13 17:17

105VR 最大光圈唔係全時 f/2.8 o架(行哥哥應該知我講緊乜)
寶瓶姐:如果唔介意無VR同埋AFS,同埋假如妳主力影花花(唔使追住啲會飛嘅object),枝原廠AF105 Micro啱妳budget喎 (枝鏡夠利之餘散景又靚,可以去成成或天祥問吓有冇貨?)
孖吉 發表於 2010-1-14 23:58:28 |顯示全部樓層
我覺得 macro 1:1 就夠,唔一定要追求大光圈,105mm 加 0.314m 對焦,個景深己經好淺,再加 2.8 個景深真係剩影到條鬚咖咋 (外影我就冇本事影嘞,但心跳一吓都走左焦,唔好講風吹,點影?)
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-15 00:03:11 |顯示全部樓層
105VR 最大光圈唔係全時 f/2.8 o架(行哥哥應該知我講緊乜)
寶瓶姐:如果唔介意無VR同埋AFS,同埋假 ...
小灰 發表於 2010-1-14 23:52

啊,係咩?
我唔介意唔係 AFS 但冇 VR 就.....  我懶落腳架,有 VR 好 D!