一些淺景深 macro (1) - Oxalis simplex

作者: avery 發表于 2010-1-11 10:17:39
6241 45

Original Plant

評分

查看全部評分

比得大帝 發表於 2010-1-11 10:35:46 |顯示全部樓層
係唔係同一支鏡呀
回復

David 發表於 2010-1-11 10:40:06 |顯示全部樓層
Pretty!
I like the third one ^^
回復

七蟲草 發表於 2010-1-11 10:49:29 |顯示全部樓層
好靚啊....
回復

avery 發表於 2010-1-11 10:53:12 |顯示全部樓層
係唔係同一支鏡呀
比得大帝 發表於 2010-1-11 10:35

If you have installed Exif software, you can right click and see photo info such as date, camera model, lens model, aperture and shutter speed etc ~ Sometimes it is very useful to compare photos setup ~

Exif Opanda ( Freeware ) ---> http://www.opanda.com/en/iexif/index.html

Yes, all were taken by AF-S 105mm 2.8 Micro using D300 ~
回復

孖吉 發表於 2010-1-11 11:52:07 |顯示全部樓層
I use Google Chrome as it is more economy on multiple tabs.
Switching to IE to check Exif is out of the question. add2icon
回復

corina 發表於 2010-1-11 23:18:08 |顯示全部樓層
樓主影每一張相都咁靚,好羨慕!add14icon
回復

sammy 發表於 2010-1-11 23:21:59 |顯示全部樓層
點解D背景微粒突別明顯?add3icon
回復

孖吉 發表於 2010-1-11 23:28:46 |顯示全部樓層
可能推高左 sharpness
回復

擔泥 發表於 2010-1-12 11:16:02 |顯示全部樓層
可能加埋iso640, 又可能只不過壓縮張相做成.

不過我覺得對張相無咩壞影響. 都係咁靚!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 12:05:53 |顯示全部樓層
marco !! marco !! 我想買 sigma 新o個支 17-70mm IS !
回復

孖吉 發表於 2010-1-13 12:37:30 |顯示全部樓層
marco !! marco !! 我想買 sigma 新o個支 17-70mm IS !
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 12:05

但係放大倍率只得 1:2.3, 冇防震 ...
回復

虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 12:39:25 |顯示全部樓層
但係放大倍率只得 1:2.3, 冇防震 ...
marcuslee 發表於 2010-1-13 12:37

Sigma 出左支新架, 1:2.7,有防震
回復

孖吉 發表於 2010-1-13 12:59:19 |顯示全部樓層
Sigma 出左支新架, 1:2.7,有防震
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 12:39

Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM
好似幾好喎,但係 520g 重,你係咪得咖?
回復

擔泥 發表於 2010-1-13 13:47:20 |顯示全部樓層
專登買macro 鏡會唔會搵支 1:1 好d?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:06:51 |顯示全部樓層
專登買macro 鏡會唔會搵支 1:1 好d?
擔泥 發表於 2010-1-13 13:47

冇辦法啦,一個字,平!
回復

孖吉 發表於 2010-1-13 14:09:37 |顯示全部樓層
冇辦法啦,一個字,平!
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:06

張相好似加多 2.7 倍 zoom 咁,你都咪話唔大分別呀!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:10:20 |顯示全部樓層
Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM
好似幾好喎,但係 520g 重,你係咪得咖?
marcuslee 發表於 2010-1-13 12:59

得嘅,支 70-300 7xxg 都拎得到,呢支輕多2xxg,得嘅得嘅!睇多陣、睇多 d 用家評語先, so far 我見到一個係有相睇咋,但都幾 OK 咁!
回復

孖吉 發表於 2010-1-13 14:12:46 |顯示全部樓層
得嘅,支 70-300 7xxg 都拎得到,呢支輕多2xxg,得嘅得嘅!睇多陣、睇多 d 用家評語先, so far 我 ...
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:10

最弊 tele 你可以用 單腳,macro 你一定要用 雙手 呢~
回復

擔泥 發表於 2010-1-13 14:13:38 |顯示全部樓層
冇辦法啦,一個字,平!
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:06

請問幾錢度?
回復

123下一頁