新手問路(12月27日的新進展及新問題)

作者: 呵呵笑 發表于 2007-12-14 08:58:53
3268 17
夏天在網上團購的球根,前兩日先攞到手。(8月份就開始有召集,9月份付款,12月到貨,漫長嘅等待過程)

訂佐6個品種,最後到貨5個品種(供貨商話有啲品種質素唔得所以唔發貨哦。)
1、番紅花Pickwick,每組5粒,訂一組。(圖片來自團購網站,如有問題請話我知,我會刪除佢嘎啦)

問題:介質有乜嘢要求?(我用泥碳土+珍珠泥+蛭石咁嘅組合得唔得呢?)

球要埋幾深?三分之一?三分之二?全埋?
種植中要注意嘅其它資料

多謝!新人第一次種球根,請各位多多指教!
(

呵呵笑 發表於 2007-12-14 09:00:53 |顯示全部樓層
2、花無茛Aviv Pink  

花無茛Aviv Pink.jpg
11花無茛Aviv Pink.jpg
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-14 09:04:42 |顯示全部樓層
3、葡萄風信子Valerie Finnis
葡萄風信子Valerie Finnis.jpg
16葡萄風信子Valerie Finnis.JPG
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-14 09:05:38 |顯示全部樓層
4、小蒼蘭重瓣紅色
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-14 09:06:34 |顯示全部樓層
5、荷蘭鳶尾東方美人
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-19 09:24:12 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-12-14 09:00 發表
2、花無茛Aviv Pink   

12月19日的新問題:在網上見到呢段話:“注意不能把球根上下顛倒,應“小腳”向下,否則芽會從穴盤底孔長出來”,係唔係啊,請路過又種過嘅朋友幫手解答,如果係我又要再起佢出嚟啊,因為我真係“小腳”向上哦。瀑汗中!
回復

KUNO 發表於 2007-12-19 09:42:06 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 19/12/2007 09:24 發表

12月19日的新問題:在網上見到呢段話:“注意不能把球根上下顛倒,應“小腳”向下,否則芽會從穴盤底孔長出來”,係唔係啊,請路過又種過嘅朋友幫手解答,如果係我又要再起佢出嚟啊,因為我真係“小腳”向上哦。瀑汗中! ...

對!就是這樣.
回復

WENDY 發表於 2007-12-19 13:10:14 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2007-12-19 09:42 發表

對!就是這樣.

可否講講對的意思是"小腳"向上嗎? 我上星期剛種葡萄風信子也是"小腳"向上呀, 而且我見種在盆中賣的,亦是這樣的
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-19 13:11:48 |顯示全部樓層
多謝版主指教!
原來真係錯佐啊,唉,一陣要又起佢出嚟啦。真係對唔住佢啊,因為我嘅無知,令到佢住到咁唔安樂。真侮抵打啦!
回復

KUNO 發表於 2007-12-21 02:48:02 |顯示全部樓層
原帖由 WENDY 於 19/12/2007 13:10 發表

可否講講對的意思是"小腳"向上嗎? 我上星期剛種葡萄風信子也是"小腳"向上呀, 而且我見種在盆中賣的,亦是這樣的

您指的花毛茛"小腳"是它的肥大根莖,所以根莖的尖端是向下的,而另一端突出有毛毛的是它的生長點,所以是向上的.
另外葡萄風信子的不可以稱為"小腳",這是它的葉芽生長點,所以是需要向上的.
回復

natsuki 發表於 2007-12-21 22:58:51 |顯示全部樓層
花毛茛和秋牡丹
11月初時放在濕紙巾上, 等發芽, 這樣比較容易分辨上下.
開始長出綠色的芽.

CIMG5173  a.JPG

CIMG5174  a.JPG

CIMG5323  a.JPG

CIMG5331  a.JPG
回復

WENDY 發表於 2007-12-21 23:31:35 |顯示全部樓層
原帖由 WENDY 於 2007-12-19 13:10 發表

多謝指教, 是我沒看清內容,發了白痴問題, 因我種花完全是外行,希望以後請你多多指點
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 23:22:10 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 natsuki 於 2007-12-21 22:58 發表
花毛茛和秋牡丹
11月初時放在濕紙巾上, 等發芽, 這樣比較容易分辨上下.
開始長出綠色的芽.

多謝natsuki 圖文並茂嘅解釋,咁樣清楚好多。好似你咁樣到出綠芽先落盆就會安全啲啦。
不過因為我做漏功課,所以今年係無緣種到花毛茛啦,明年繼續努力啦。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 23:39:07 |顯示全部樓層
12月27日

落佐盆12日之後,生長得比較正常嘅有:葡萄風信子

請問:有乜嘢注意地方?例如水份、日照?我今日開始將佢擺在每日有兩個鐘頭陽光嘅地方會唔會太過曬?定係陰涼環境會對佢好啲?多謝!

12月19日,落盆5日

12月19日,落盆5日

12月19日,落盆5日

12月19日,落盆5日

12月27日,落盆12日

12月27日,落盆12日
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 23:41:21 |顯示全部樓層
荷蘭鳶尾又中意陽光嗎?
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 23:42:49 |顯示全部樓層
小蒼蘭有最多側芽,亦或佢本身就應該咁?
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-27 23:46:19 |顯示全部樓層
其它如番紅花、花毛茛、銀蓮、鈴蘭都未有動靜,鈴蘭有少少發毛,是否一定唔要得?會惹埋其它嗎?使唔使又起佢出嚟?
回復

maggiefungfung 發表於 2007-12-30 17:30:43 |顯示全部樓層
你的葡萄風信子好壯喔~~
朋友剛剛從台北寄了二個葡萄風信子的球根給我
叫我自己上網找資料 (天啊!)
在網上找了半天才找到你這個帖
不過真的得救了 (呵~)
希望我我家那兩位, 都可以跟你家的一樣健康

另外來一個題外話...
我有棵風雨蘭, 長來長去都只有長長的兩塊葉子
而且葉子大多數時間都是超軟的
(時不時能自己挺起來, 不過時間超短)
有點擔心會有問題呢
回復