Roses - 唔知大家有冇見過

關閉 [複製鏈接]
作者: ForsakenInn. 發表于 2007-12-13 21:33:00
1585 10
o係yahoo japan auction見到

好想bid呢...
唔知hk有冇得賣seed
Blue Rose.jpg
Blue Moon Rose.jpg
Intermezzo Rose.jpg
呵呵笑 發表於 2007-12-13 22:13:20 |顯示全部樓層
第三只係繽紛有見過,好似係荷蘭入口。一棵好似105。
回復

cvcvcv6 發表於 2007-12-13 22:16:26 |顯示全部樓層
第1同2棵好令呀
回復

alextang 發表於 2007-12-13 23:40:12 |顯示全部樓層
Blue Rose 。中毒了!
回復

sel 發表於 2007-12-14 00:00:49 |顯示全部樓層
Aiya, Blue moon are very old rose la. Very difficult to grow and disease prone. There are newer & better type Blue Rose la
回復

花貓貓 發表於 2007-12-14 00:09:05 |顯示全部樓層
繽紛沒有賣第三種的 ”intermezzo rose”
繽紛賣的是 "Waltz Time"呢 但顏色有點相像而已 
回復

RosesGarden 發表於 2007-12-14 00:19:04 |顯示全部樓層
好靚呀!
日本人種玫瑰花好叻,佢哋鍾意種有名字的玫瑰,'鈴木省三'和'寺西菊雄'就係日本兩大玫瑰花育種家,在日本有好多新的玫瑰品種都係由佢哋培育出來的。
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-14 09:24:59 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2007-12-14 00:09 發表
繽紛沒有賣第三種的 ”intermezzo rose”
繽紛賣的是 "Waltz Time"呢 但顏色有點相像而已 

哦,原來係咁,多謝你啊,等我又學多樣。我唔識嘎,不過就好中意玫瑰。
回復

WENDY 發表於 2007-12-14 10:13:10 |顯示全部樓層
第1張的BLUE ROSE 好像是新聞發佈會的相片(介紹成功基因改造藍玫瑰),是否有推出市場?  玫瑰不是多用插枝方法種嗎 ?  我早前在FUN FUN見到1枝枝的苖賣,很貴,   真的會有BLUE ROSE 種子  

回復

yuwaiman 發表於 2007-12-14 11:59:12 |顯示全部樓層
莫講話呢D咁特別嘅品種, 我就連普通嘅品種都未種得好, 而家只得一盆迷你玫瑰開緊花咋, 真失敗

reize 小玫瑰1.jpg
reize 小玫瑰2.jpg
回復

WENDY 發表於 2007-12-15 09:39:57 |顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

再接再厲,失敗乃成功之母,我現在也在失敗中,繼續努力呀
回復