想買部DC

作者: corina 发表于 2010-1-8 17:40:16
5626 52
走得慢 發表於 2010-1-9 22:52:40 |顯示全部樓層
我會選s90,輕但質素一流,高iso表現不俗。
corina 發表於 2010-1-11 21:06:19 |顯示全部樓層
多謝大家回答,今早同父親大人親去西洋菜街,"瘋集","伯佬滙"睇完後,跟住過"大麻成"睇,嘩,仲平d tim,我吔揀試咗幾部機,Canon S 90, Canon SX 200 IS, Ricoh GR Digital III, Ricoh CX2, Panasonic LX3, 爸爸話鐘意Canon SX 200 IS, 貪佢有12倍變焦, HD 攝綠,我想買 S 90 或 GR Digital III , 但個SALE話Ricoh d 色sharp ,而Canon d色 sharp 得嚟柔和d,叫我買 Canon好d,最後,買埋爸爸同一款同一色ge DC仔.....Canon SX 200 IS. 今晚玩咗成晚,唔錯 ,當然,同行哥哥D相冇得比,應該話差好遠,好遠啦!add4icon
黑仔天 發表於 2010-1-11 22:04:51 |顯示全部樓層
多謝大家回答,今早同父親大人親去西洋菜街,"瘋集","伯佬滙"睇完後,跟住過"大麻成"睇,嘩,仲平d tim,我吔揀試 ...
corina 發表於 2010-1-11 21:06

其實你爸爸又買你又買...
大家撞左機咪好悶囉~
你應該爸爸sx 200 is..你就s90嘛....咁就有得交換玩嘛
ricoh....現時黎講...我都係唔多建議...鏡頭同埋感光原件問題~
你第時想晒大d張相就會知分別...

你拎單反專業機....同普遍DC比...冇得比ga啵~~
不如你都快d買多部單反啦~~XD

祝你玩機愉快~~快d post多d相黎睇下
corina 發表於 2010-1-11 22:18:57 |顯示全部樓層
回復 23# 黑仔天
個售貨員都話s90影相最靚,不過冇HD 攝綠,只是比好少少SX 200 IS,所以咪買埋同一款機.add7icon
我見Ricoh影D相好靚呀,評價都好好TIM!add3icon
我都想玩單反,不過好重,等我練大隻D先.add4icon
黑仔天 發表於 2010-1-11 22:24:40 |顯示全部樓層
回復  黑仔天
個售貨員都話s90影相最靚,不過冇HD 攝綠,只是比好少少SX 200 IS,所以咪買埋同一款機.add7ico ...
corina 發表於 2010-1-11 22:18

s90成個硬件既配備...可以話好到冇得彈(係dc仔黎講)
ricoh..佢果d靚色係程式設定出黎...唔係用鏡頭同感光原件表達出黎..
如果你日後開始玩執相..你就會後悔冇買s90..而買ricoh...
當然~而家係sx 200~我就唔馬後炮啦^^

單反如果你覺得重~
咁咪買p記既gf-1啦XD
唔差GA~比得上入門級單反既反應同質素~
係貴左少少~~不過另一方面~~細左好多~又輕身D~同埋有得比你玩換鏡仔嘛~哈哈
學埋打燈~~話唔定都比你影到D追近行哥既相GA~
corina 發表於 2010-1-11 22:33:06 |顯示全部樓層
回復 25# 黑仔天
"s90成個硬件既配備...可以話好到冇得彈",s90真係咁正,唔好講啦,我買咗la.第日學單反,哈哈哈!add7icon
黑仔天 發表於 2010-1-11 22:40:31 |顯示全部樓層
回復  黑仔天
"s90成個硬件既配備...可以話好到冇得彈",s90真係咁正,唔好講啦,我買咗la.第日學單反,哈哈哈 ...
corina 發表於 2010-1-11 22:33

你可以睇返...
有好多人..直頭拎S90同D初階單反玩夜拍...拎黎比=.="(跳級挑戰...)
證明S90..已經係一部好接近初階單反要求既DC仔...
你好少見咁多人地拎LX-1 果D同單反比....

唔好後悔~~SX 200如果你真係成日周圍去的話
你會發現SX 200比S90更岩你....

玩熟左SX 200..佢D手動呀~光圈呀~果D~~
之後玩單反都易上手D~
corina 發表於 2010-1-11 22:48:34 |顯示全部樓層
些些天哥!add6icon
S90只是貴SX 200幾百蚊咋!add1icon
黑仔天 發表於 2010-1-11 23:03:38 |顯示全部樓層
些些天哥!
S90只是貴SX 200幾百蚊咋!
corina 發表於 2010-1-11 22:48

其實單反~只係更容易去突出同製造一D拍攝效果~
不過就算有效果~~都要有構圖~
你不如而家用SX 200多D去影相~學下構圖~同創造自己藝術風格既相~
之後你升級玩單反~~就可以更易上手~同玩更多效果去配合你自己~~

呵呵~~影多D相之餘~~仲要多D PO出
黎比大家欣賞下呀~~
corina 發表於 2010-1-11 23:11:00 |顯示全部樓層
可能幾個月後,會有S90鏡頭又有HD 攝綠GE DC面世,咁又係一部新機,唔係點樣咁快叫人換機.add12icon
corina 發表於 2010-1-11 23:16:00 |顯示全部樓層
回復 29# 黑仔天
我影D相唔見得人!
想請教點樣同貓貓影相,我同佢地影過一張,閃光燈好閃,我驚會影響眼睛,唔敢再影呀!
黑仔天 發表於 2010-1-11 23:40:35 |顯示全部樓層
回復  黑仔天
我影D相唔見得人!
想請教點樣同貓貓影相,我同佢地影過一張,閃光燈好閃,我驚會影響眼睛,唔 ...
corina 發表於 2010-1-11 23:16

你可以set唔用閃光燈ga~
另外~初初唔熟手就用auto之後就轉為快門先決.卷圈先決...再轉手動...之後再去手動對焦
同埋盡可能開晒屋企d燈
光d同佢影...因為部機個光圈得f/3.4.....所以要夠光先影得到d貓貓夠令~
而且佢地成日郁...唔夠光就會朦茶茶ga啦~
唔夠光...光圈又唔夠大...所以就會增加左暴光時間或推高iso..
暴光得耐~物件一郁或手震就會朦
iso高...就會高noise..即係多微粒~
所以有好有壞~
不過習慣左~你就知點樣用呢部機幫d貓影相ga啦~^^

下圖係auto唔夠光..加上我手震...所以有d朦

擔泥 發表於 2010-1-12 11:08:15 |顯示全部樓層
多謝大家回答,今早同父親大人親去西洋菜街,"瘋集","伯佬滙"睇完後,跟住過"大麻成"睇,嘩,仲平d tim,我吔揀試 ...

一個唔錯o既選擇喎! 多d練習好好善用部機啦! 部機幾多錢啊?
corina 發表於 2010-1-12 11:33:16 |顯示全部樓層
回復 33# 擔泥
$2780,送8GB SDHC,相機袋, 代用電, 腳架仔, 清潔布,USB Light,加入50買保護貼,两部機共5660.呢個價好底玩.
corina 發表於 2010-1-12 12:28:02 |顯示全部樓層
回復 32# 黑仔天
多謝指導,我要慢慢學.
cross 發表於 2010-1-12 18:32:09 |顯示全部樓層
s90成個硬件既配備...可以話好到冇得彈(係dc仔黎講)
ricoh..佢果d靚色係程式設定出黎...唔係用鏡頭同感光 ...
黑仔天 發表於 2010-1-11 22:24

=.=+唔知點解我覺得佳能都係汁出黎
tommysze8 發表於 2010-1-12 22:13:57 |顯示全部樓層

Canon ixus 200 IS 啦,HK$2700 行貨。簡單易用。初初要 $3080. 四隻色好靚。
我D朋友前前後後都買左3部啦。

追加 :唔好意思,我睇漏左第2頁就出帖。
小灰 發表於 2010-1-12 22:45:49 |顯示全部樓層

恭喜恭喜!買咗就唔好諗咁多,多啲影慢慢練就得架啦!

其實又唔使咁神化S90啲表現嘅,剩睇spec佢係好好好(Canon嘅marketing不嬲都係做得好好!)實際用過當然佢有佢嘅强項,例如大光圈F/2.0、高ISO(DC嚟講)

睇睇佢同幾代前嘅古董G9 macro嘅performance at ISO200 f/4 最近對焦距離 (例如你話用嚟影花花)

S90

G9

烘到好埋所以有影黑黑哋

大家有眼睇都知表現邊個好啲?!

Ricoh GRIII 同 Canon S90 兩部機係針對唔同用途,一部經典定焦snap shot(菲林時代已經如此!);另一部係從上代S80大量輕化再加上大光圈、高ISO all round機又點可以話邊部好過另一部呢?(啲AV Shop Sales通常力推佢自己想賣嘅嘢而唔係你需要嘅嘢!)

用DSLR唔代表就可以影到靚相,係就好似我哋國內嘅大款們個個都係大師啦!Just my 2 cents
大家努力互勉!
黑仔天 發表於 2010-1-12 23:08:43 |顯示全部樓層
在晴朗的一天出發

我可能用得SX 200耐
所以對S90既夜拍能力十分之羨慕~

所以我都有講過~要睇自己平時影咩為主先好決定去買咩機

而且單反唔代表一定出到好相..
都要有構圖先叫好相...唔係隨便拎部貴野出黎就係大師..
果D只不過係另一種大師...泡姐大屍...

SX 200微距都幾好玩GA~不過明顯成像一定唔夠G9果D鬥

玩相機時..走黎攪攪震既衰仔...
cross 發表於 2010-1-12 23:35:19 |顯示全部樓層
在晴朗的一天出發

我可能用得SX 200耐
所以對S90既夜拍能力十分之羨慕~

所以我都有講過~要睇自己平時影 ...
黑仔天 發表於 2010-1-12 23:08

富士隻乜Q200夜景都好似OK