團購回來的蔥大部份都報銷了

作者: 悠悠草 發表于 2010-1-7 23:58:30
2177 7
早前團購的Allium caeruleum, Allium triquetrum, Allium moly
除了Allium moly 有三球表面沒問題外, 其餘的全部都壞掉了 ,
擺放了一段時間, 壞的情況是外皮脫落球体萎縮及顏色變深, 就像壞了的蒜頭一樣,
相信與我存環境沒關係吧, 另外同一起擺放的2球Ipheion 'Rolf Fiedler'完全沒問題, 現在也生長良好,
可能是球莖本身品質問題, 真的令人失望 .
不知同樣有團購這幾款球莖的花友的情況是怎樣?

Allium moly 育了一星期還未見出根
Monse 發表於 2010-1-8 00:07:05 |顯示全部樓層
我都係今日先將鬱金香等球根植物落泥咋, 用百菌清浸洗時都爛左幾個啊!
回復

candyafr 發表於 2010-1-8 00:08:57 |顯示全部樓層
我都係今日先將鬱金香等球根植物落泥咋, 用百菌清浸洗時都爛左幾個啊!
Monse 發表於 2010-1-8 00:07

我仲有一半未落泥...............有d發咗毛
回復

Monse 發表於 2010-1-8 00:31:12 |顯示全部樓層
我仲有一半未落泥...............有d發咗毛
candyafr 發表於 2010-1-8 00:08

我都遅左好多架喇, 你仲唔快手啲.
回復

春田花花 發表於 2010-1-8 10:32:27 |顯示全部樓層
我也有訂Allium caeruleum, 到貨後雪左個半月都有些黑霉毛,球球都幾樣衰, 用百菌清浸洗後落泥現時生長正常, 另外有關出根的時間, 早前我也訂了一個CYRTANTHUS SPIRALIS, 放了成個月, 感覺也好像有些縮水, 於是趕快落泥, 足足等了兩個月才見開始生長, 建議落泥盡量試種,盡最後努力後才決定是否真的要報銷.
回復

candyafr 發表於 2010-1-8 11:06:13 |顯示全部樓層
我都遅左好多架喇, 你仲唔快手啲.
Monse 發表於 2010-1-8 00:31

知道了,謝謝
回復

悠悠草 發表於 2010-1-12 21:59:48 |顯示全部樓層
多謝各位的回覆!
我個d無雪到, 唔知有冇關係.
我種球根無乜成就, 唯有係度睇下大家d成果喇.
回復

corina 發表於 2010-1-13 09:55:57 |顯示全部樓層
回復 7# 悠悠草
我d有雪都發咗毛!
回復