巴西野牡丹

關閉 [複製鏈接]
作者: 肥蚊蚊 發表于 2007-12-13 12:01:38
2116 6
我們學校都有種, 上星期康文署位先生來.
教我們剪剪插插..

1. 把其中一株開完花的剪下來
2. 剪開一枝枝,每枝有3-4芽位
3. 最下的一個芽位下留半cm, 平剪
4. 最頂部俾剪
5. 除去葉片
6. 插入泥, 先用竹簽開洞
7. 等待~~

巴西野牡丹

学名:Tibouchina semidecandra

http://www.gdgarden.com/hzy/Article_Class3_14.asp
原产地:巴西

用途:盆栽阳台观赏或庭园花坛种植。

生长特性:常绿灌木,常绿小灌木株高约60公分。产于低海拔山区及平地。性喜高温,极耐旱和耐寒,花期长,大都集中在夏季。

型态描述:叶椭圆形,两面具细茸毛,全缘,3-5出分脉。花顶生,花大型,5瓣,浓紫蓝色,中心的雄蕊白色且上曲。刚开的花呈现深紫色,开了一段时间的则呈现紫红色,两者相映成趣,其中的花蕊白色,小巧别致。

常见三个相似同科不同属的品种比较:
Tibouchina semidecandra (雄蕊白色)巴西野牡丹,蒂牡花,蒂牡丹
Tibouchina urvilleana (雄蕊紫色)艳紫野牡丹
Melastoma candidum D. Don (雄蕊金黄色)野牡丹
羊咩咩 發表於 2007-12-13 13:18:45 |顯示全部樓層
扦插時唔好晒到喎
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-13 13:26:23 |顯示全部樓層
我放左佢地在溫室..呵...
d架的中間...
好緊張, 放完聖火先敢(蚊)出來看一下...
剛放一個多星期, 不敢動土....
若有根...就再剪多d..
回復

八王爺 發表於 2007-12-13 13:26:48 |顯示全部樓層
文康处 仲要去中小学 教 种花, 都咪话唔多嘢做 .... 哈哈
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-13 13:49:30 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2007-12-13 01:26 PM 發表
我放左佢地在溫室..呵...
d架的中間...
好緊張, 放完聖火先敢(蚊)出來看一下...
剛放一個多星期, 不敢動土....
若有根...就再剪多d..

唔好攞出黎睇呀~之後會好易死架
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-13 14:12:18 |顯示全部樓層
哈哈....八王爺....
佢地來看看今年的花圃.....
順便見到d植物...
咩都比下意見咁囉...呵呵
前天同你買的種子, 用左3包了....
回復

yuwaiman 發表於 2007-12-14 12:28:14 |顯示全部樓層
我在花墟見過, 但因唔識種所以冇買, 而家知道咗, 下次見到就可以帶佢返屋企了
回復