深圳花卉世界自助購物團 (改期&改時間)

作者: oneonewe 发表于 2009-12-21 13:34:09
28476 178
oneonewe 發表於 2010-1-20 23:48:31 |顯示全部樓層
多謝!
marcuslee 發表於 2010-1-20 23:42

唔使客氣
David 發表於 2010-1-21 00:42:34 |顯示全部樓層
Aiya! I thought it was on the 31st tim ar...
Sorry, I won't be able to make it on the 30th......
No shopping and eatting with you guys la...
kaiyi0318 發表於 2010-1-21 11:40:47 |顯示全部樓層
回復 76# oneonewe

泥炭土係唔係得反30升@@?
我想要10包泥炭土, 但係我驚屋企唔夠位放..1包大約咩size
同埋我驚佢送貨架車係大貨櫃車, 去唔到我路口落貨add5icon

有冇人都要送野反黎香港又住係 大埔/粉嶺/上水 add14icon
我同佢share反個車費同車去佢到..
到左香港我再call van仔去拎..
Jesation 發表於 2010-1-21 12:11:02 |顯示全部樓層
佢報俾我地係200
但實收250呀
oneonewe 發表於 2010-1-20 23:35

oh my god 咁都有o既,桂花度我自己去望吓啦咁。
Jesation 發表於 2010-1-21 12:12:15 |顯示全部樓層
回復  oneonewe

我想要10包泥炭土, 但係我驚屋企唔夠位放..1包大約咩size
  ...
kaiyi0318 發表於 2010-1-21 11:40

我响古洞呀,睇吓夾唔夾倒啦。不過11v幫倒你就ok,如果你唔係同一日,我諗好難夾倒時間。我次次收速递都係等等等,等死晒d苗。
Jesation 發表於 2010-1-22 09:27:32 |顯示全部樓層

好o野,今朝無啦啦睇倒我棵以為唔得o既日香桂終於响個幾月之後發新芽喇,等我之仲前仲驚母株死,剪咗好多條莖諗住插返生佢tim。而家俾我剪果d黃晒,好在母株冇死到。

來自網絡:

日香桂是桂花家族中花最香、花期最长、生长速度最快的新品种。其花开时,满树澄黄、银白,簇簇繁花,香气四溢,沁人心脾。日香桂极具显著的优点是:花茎伸出绿叶,能常年有花,并花开不断,花香浓过金0桂银桂。其花芽能不断分化,并具有春芽嫩枝即开花,木质化老枝也能够密生花蕾并开花的奇异特征。由此保证了日香桂开花的长时性和花开的连续性。当年生二叶小苗即开花,是普通桂花所难以比拟的。且适应性好,耐寒耐旱,易栽易活,管理粗放,种植成本极低。是一种低成本,见效快,有广阔前景的致富捷径。

日香桂的用途极广,其不仅可作家庭盆栽欣赏,还可作大规模的园林、道路、小区行道的绿化种植,四季常绿,树型丰满优美,花香宜人。是一种集花、叶、枝杆均可观赏的名贵花木。日香桂有如此多的显著优点,是其他品种无法相比的,所以市场上有些人以四季桂,月桂等作为日香桂,切勿上当。从花香的浓淡,开花的状态以及叶片枝条的样子,还是容易识别的。

日香桂的栽培管理可操作性强:日香桂喜光照且耐阴,土质以透水性好的松土为宜,喜肥,喜湿润,因其生命力强,耐寒耐旱,很少病虫害,故无需精心护理。我国的南方和北方均可大批量的引种和栽培。

日香桂的种植潜力:以一亩田种植三千棵计算,当年便可繁育小苗一万五千棵,且母树不断长大,繁育系数可达十倍,大花小苗均可作成品销售。因其常年有花,故销售季节极长,可常年销售。目前市场供不应求,因而极具经济价值和开发潜力。
Jesation 發表於 2010-1-22 09:38:56 |顯示全部樓層
雖然好開心,但淘宝o野,係咪日香桂都未sure,只睇葉同佢响每個斷口都標芽呢d覺得似咋。
Jesation 發表於 2010-1-22 09:56:42 |顯示全部樓層

到二月可以再試吓係咪搵倒棵天香台閣。

呢度幾多唔同品種。
cheungamy 發表於 2010-1-23 00:47:28 |顯示全部樓層
如果大家想找泥的話,可以試用有一個牌子叫"綠魔土"的, 不過很難找到,我每次都要找很多家店才,一包大size的, 都不超過RMB10,所有我的非洲紫蘿蘭都係用它的add6icon
oneonewe 發表於 2010-1-27 00:11:16 |顯示全部樓層
再想confirm一下

1. oneonewe
2. irishuen
3. Jesation (2件) 先預我o地 lunch + 花卉世界,thanks
4. KandT (2位) ** 花卉世界 + dinner only *

lunch:
報名:
1. oneonewe
2. irishuen
3. Jesation (2件)

dinner:
報名:
1. oneonewe
2. irishuen
3. KandT (2位)
oneonewe 發表於 2010-1-27 00:11:37 |顯示全部樓層
Aiya! I thought it was on the 31st tim ar...
Sorry, I won't be able to make it on the 30th......
No  ...
David 發表於 2010-1-21 00:42

唔緊要啦
下次去過 add14icon
oneonewe 發表於 2010-1-27 11:15:40 |顯示全部樓層
已訂枱
大漁鐵板燒福民店
4人卡位
每位人民幣150
6:00-8:00
早去早回 add4icon
軒軒 發表於 2010-1-27 12:06:00 |顯示全部樓層
sorry遲o左覆你
你想要幾多包?
你可以俾錢我然後叫運輸送去你度
運費HK$250到時俾運輸 ...
oneonewe 發表於 2010-1-20 23:36

oneonewe你今次會唔會去買翠荺同泥灰土?
oneonewe 發表於 2010-1-27 12:29:46 |顯示全部樓層
oneonewe你今次會唔會去買翠荺同泥灰土?
軒軒 發表於 2010-1-27 12:06

我上星期買咗啦
不過可以搭單買 add4icon
KandT 發表於 2010-1-27 12:34:03 |顯示全部樓層
我上星期買咗啦
不過可以搭單買
oneonewe 發表於 2010-1-27 12:29

....又買? add14icon
oneonewe 發表於 2010-1-27 12:38:45 |顯示全部樓層
....又買?
KandT 發表於 2010-1-27 12:34

我唔買泥嘞
不過可以幫花友買
當然係送去佢地屋企啦add7icon
oneonewe 發表於 2010-1-27 12:47:43 |顯示全部樓層
回復  oneonewe
同埋我驚佢送貨架車係大貨櫃車, 去唔到我路口落貨

有冇人都要送野反黎香港又住係 大埔/粉嶺/上水  
我同佢share反個車費同車去佢到..
到左香港我再call van仔去拎..
kaiyi0318 發表於 2010-1-21 11:40

我問o左老闆娘o勒~
佢話仲有30升泥賣
如果你買8包30升泥炭土
我建議你用2-3包翠筠靚土o黎溝
運輸o個架應該係密斗車
可能入唔到你度要轉細van
上次我地個運輸衰到痺
可能就咁掉o係村口要你自己call車搬番入你屋企
oneonewe 發表於 2010-1-27 12:58:04 |顯示全部樓層
lunch:
報名:
1. oneonewe
2. irishuen
3. Jesation (2位)

想問下食lunch人士想去食巴蜀風定小肥羊呢?
(我鍾意食小肥羊)
Jesation 發表於 2010-1-27 13:13:05 |顯示全部樓層
有人非常偏食,可否選非打邊爐?
irishuen 發表於 2010-1-27 13:19:20 |顯示全部樓層
lunch:
報名:
1. oneonewe
2. irishuen
3. Jesation (2位)

想問下食lunch人士想去食巴蜀風定小肥羊呢?
(我 ...
oneonewe 發表於 2010-1-27 12:58

沒有所謂~