09/10園子(拖鞋蘭&夏堇)

作者: Aalon 发表于 2009-12-19 17:57:41
19835 243
Monse 發表於 2009-12-28 20:57:29 |顯示全部樓層
香雪球開花啦, d香味好特別
Aalon 發表於 2009-12-28 20:29

Aalon,
嘩! 你啲旱金蓮咁早就有花開喇, 我家的仲係苗仔咋.
Aalon 發表於 2009-12-28 22:45:43 |顯示全部樓層
Aalon,
嘩! 你啲旱金蓮咁早就有花開喇, 我家的仲係苗仔咋.
Monse 發表於 28-12-2009 20:57

因為係普通品種, 加上種左幾年, 適應晒d環境,所以好粗生又快長大add6icon
Aalon 發表於 2009-12-28 22:47:36 |顯示全部樓層
我都想有一個敢大既地方 ...宜家我得一個窗口位種....
MR.KEN.F 發表於 28-12-2009 20:50

有個窗口已可享受種植o既樂趣啦add6icon
MR.KEN.F 發表於 2009-12-28 23:22:21 |顯示全部樓層
有個窗口已可享受種植o既樂趣啦
Aalon 發表於 2009-12-28 22:47

我種到成張都係...add8icon ....種到要放廁所同廚房,重要起房到整個架種落去..add8icon ...學校都放左幾棵...add8icon .....雖然有個窗口的確已可享受種植o既樂趣,但係...我想種既野重有好多add14icon ,冇敢大既地方同陽光,無法應付我自己,不過我都有享受到種植o既樂趣add6icon
yuwaiman 發表於 2009-12-28 23:38:16 |顯示全部樓層
種花呢家嘢真係會越種越多架
Aalon 發表於 2009-12-31 14:35:52 |顯示全部樓層
之前插左盆紅色彩葉草, 一路摘心希望可以生到一個波咁add6icon
chutou 發表於 2010-1-1 14:48:53 |顯示全部樓層
嘩嘩~~犀利呀
乜你有咁大既花園既
姣羨慕呀
vivi2009 發表於 2010-1-1 15:23:11 |顯示全部樓層
你個私家花園好熱鬧add14icon
Aalon 發表於 2010-1-1 21:21:25 |顯示全部樓層
嘩嘩~~犀利呀
乜你有咁大既花園既
姣羨慕呀
chutou 發表於 1-1-2010 14:48

只不過是鄉下地方, 以前係通往農田O既小徑....
伯爺婆 發表於 2010-1-1 22:01:25 |顯示全部樓層
Aalon.......你種好多喎,羨慕
Aalon 發表於 2010-1-1 22:08:41 |顯示全部樓層
你個私家花園好熱鬧
vivi2009 發表於 1-1-2010 15:23

今天3,4月會越來越熱鬧,因為D草花開始開 到時再黎參觀
Aalon 發表於 2010-1-1 22:15:14 |顯示全部樓層
Aalon.......你種好多喎,羨慕
伯爺婆 發表於 1-1-2010 22:01

你好, 你果邊種乜花都咁靚, 我羨慕你就真
Aalon 發表於 2010-1-4 10:11:35 |顯示全部樓層

早排的起心肝將d彩葉草重新扦插, d泥亦重新翻鬆施肥, 而家d彩葉草好健康, 五顏六色, 加埋d自動生出o黎o既旱金蓮, 酢醬草, 翠蘆莉, 紫苿莉,櫻桃鼠尾草, 將d本來損爛o既發泡膠箱同花盆都遮左, 變成一張張彩色o既地毯add6icon

KandT 發表於 2010-1-4 10:27:45 |顯示全部樓層
之前插左盆紅色彩葉草, 一路摘心希望可以生到一個波咁

Aalon 發表於 2009-12-31 14:35

靚~
Aalon 發表於 2010-1-4 10:28:05 |顯示全部樓層

今年又細意培植非洲鳳仙花, (之前幾年都係pat埋一,二邊由佢地自生自滅)果然生得茂盛d, 靚dadd6icon

kwanyeehui 發表於 2010-1-4 10:48:00 |顯示全部樓層
鬱金香種左一個月已經見到花苞啦, 其他根球亦都成長中

...
Aalon 發表於 2009-12-28 09:26

Aalon, 請問鬱金香的植料應該買邊種?
    看圖好像用菲洲紫羅蘭植料, 好疏鬆咁, 定係買仙人掌用的帶沙質土?
Jesation 發表於 2010-1-4 11:13:56 |顯示全部樓層
嘩,你呢度要鬆土真係做死......加油呀,好多靚花花。

可惜聞唔倒d咁特別o既香味啦。
flower 發表於 2010-1-4 11:39:35 |顯示全部樓層
只不過是, 以前係通往農田O既小徑....
Aalon 發表於 2010-1-1 21:21

鄉下地方 .......... 係現代人最嚮往o既地方..........
張彩色o既地毯真係好靚好健康 .......... 好溫暖......
Aalon 發表於 2010-1-4 11:41:37 |顯示全部樓層
Aalon, 請問鬱金香的植料應該買邊種?
    看圖好像用菲洲紫羅蘭植料, 好疏鬆咁, 定係買仙人掌用的帶 ...
kwanyeehui 發表於 4-1-2010 10:48

我都係今年第一次種鬱金香, d 泥買溝好的(金泥+有機肥+蛭石) ,真係好疏水, 有花友話金泥易生棉花蟲, 我暫時未有問題....總之要疏水+保肥啦
Aalon 發表於 2010-1-4 11:47:25 |顯示全部樓層
嘩,你呢度要鬆土真係做死......加油呀,好多靚花花。

可惜聞唔倒d咁特別o既香味啦。 ...
Jesation 發表於 4-1-2010 11:13

地植位我多數用鋤頭..好多時都做到大汗揼細汗