開心農場真實版之社區園圃

作者: peggykyw 發表于 2009-12-17 16:59:26
143396 1062
peggykyw 發表於 2010-2-5 23:52:35 |顯示全部樓層
仙帝窿
biru 發表於 2010-2-5 21:47

願聽其詳, 請詳細說明之。
回復

peggykyw 發表於 2010-2-6 00:05:46 |顯示全部樓層
蕃茄開始見紅啦! 好似某首歌歌詞咁唱(國語)「我一見它就笑, 啦啦啦......」
唔知要等幾耐先熟透有得食呢?
20100205 (10).JPG
20100205 (11).JPG
20100205 (12).JPG
回復

peggykyw 發表於 2010-2-6 00:27:26 |顯示全部樓層

九月底買咗幾個新鮮無花果食, 心血來潮留起d種子種, 發芽率相當高, 抽出1棵種咗田到, 由發芽至今有3個多月, 已有6-7塊葉。希望收田後移去盆到繼續種都種得好啦, 一諗起要收田,唉...頭痕+失落 !!!!!
RIMG0096 (Small).JPG
2010-01-12 (122) (Small).JPG
20100127 (37) (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

llaus 發表於 2010-2-6 06:35:59 |顯示全部樓層
係囉!
發芽率相當高啦
現在在後園有好多棵苗添
回復

peggykyw 發表於 2010-2-6 11:07:57 |顯示全部樓層
係囉!
發芽率相當高啦
現在在後園有好多棵苗添
llaus 發表於 2010-2-6 06:35

蛙哥, 你好!

你後園有咁多無花果苗, 你諗住點處置佢地? 你D苗種到有幾大棵呀? 唔知要種幾多年先有果食呢?
回復

亞實 發表於 2010-2-6 11:10:43 |顯示全部樓層
我都想要無花果種子
回復

juju0268 發表於 2010-2-6 11:41:57 |顯示全部樓層
回復 102# peggykyw

想請問d蕃茄要等幾耐先紅架? 我果d有左果大半個月都未紅, 係咪有問題? 謝謝指教
回復

peggykyw 發表於 2010-2-6 12:01:06 |顯示全部樓層
我都想要無花果種子
亞實 發表於 2010-2-6 11:10

亞實, 你好!
多謝你的鼓勵。

如你想要無花果種子, 可以PM我。
回復

peggykyw 發表於 2010-2-6 12:45:12 |顯示全部樓層
回復  peggykyw

想請問d蕃茄要等幾耐先紅架? 我果d有左果大半個月都未紅, 係咪有問題? 謝謝指教 ...
juju0268 發表於 2010-2-6 11:41

我嘅車厘茄12月底已有結茄, 到依加先紅乍, 你個D應該冇問題, 等吓啦, 唔使擔心。

30-12-2009

30-12-2009
回復

athernas 發表於 2010-2-8 15:00:57 |顯示全部樓層
回復 98# peggykyw

收咗田啦,又係落雨天,收的最多還是你的荷蘭豆.
回復

biru 發表於 2010-2-8 21:49:14 |顯示全部樓層
回復 101# peggykyw

http://hkplants.com/thread-19967-1-1.html

i bought it from sheungwan for my flowers which had severe bug invasion b4, the shopkeeper recommended, but he said since i m using it on flowers not crops so it's ok~ i had to diuilte quite much.
農藥目錄www.choihinglee.com/pi/0409-124549_pesticides.pdf
DIAZINON 60% EC (帝仙隆)
回復

peggykyw 發表於 2010-2-9 23:24:46 |顯示全部樓層

收咗田啦,又係落雨天,收的最多還是你的荷蘭豆.
athernas 發表於 2010-2-8 15:00

小丸子, 你同"雨"都好有緣啵!

呢只荷蘭豆, 爽脆豆又肥大, 係唔係好好味呢!?
回復

peggykyw 發表於 2010-2-9 23:32:26 |顯示全部樓層

i bought it from sheungwan for my flowers which had severe bug invasion b4,  ...
biru 發表於 2010-2-8 21:49

biru, 好多謝你咁詳細嘅資料。
咁就要問下惡姨嘅"仙帝窿"同你講個隻"帝仙窿"係唔係同一樣, calling, calling...... 惡姨
回復

juju0268 發表於 2010-2-10 12:25:25 |顯示全部樓層
回復 109# peggykyw
今朝終於都有第一粒好色蕃茄仔喇好開心啊!
回復

athernas 發表於 2010-2-10 14:08:51 |顯示全部樓層
回復 112# peggykyw

超甜又脆,媽媽話新年再摘d返去被佢煮年菜.我話被佢知還咗田啦.XD
回復

peggykyw 發表於 2010-2-10 16:05:14 |顯示全部樓層
真係要check清楚,帝仙隆係好毒o既農藥黎,但係叫仙帝窿o既有機農藥我未聽過,園圃導師提過o既有機農藥裏面 ...
Vienne 發表於 2010-2-10 10:05

我相信惡姨有呢方面嘅知識, 可能真係咁啱字眼相同, 但弄清楚最好, 也可以提醒吓其他園友買農藥時要睇清楚D。
回復

peggykyw 發表於 2010-2-10 16:10:38 |顯示全部樓層

超甜又脆,媽媽話新年再摘d返去被佢煮年菜.我話被佢知還咗田啦.XD ...
athernas 發表於 2010-2-10 14:08

哈哈....你媽媽食過番尋味! 再種過啦。
回復

惡姨 發表於 2010-2-10 16:11:43 |顯示全部樓層
呢隻帝仙隆喺漁護處有註冊號碼的, 你可以上網查吓
回復

biru 發表於 2010-2-10 18:41:24 |顯示全部樓層
可能d wordings大家誤會左~ 帝仙隆係合法農藥, 但不是有機的~ 如果無機耕種, 最好噴後2星期先收果~
回復

peggykyw 發表於 2010-2-11 12:53:14 |顯示全部樓層
惡姨,我冇任何用意,如果冒犯左你,我道歉,sorry。
帝仙隆係合法農藥,但藥性比較強,佢係有機磷農藥,應 ...
Vienne 發表於 2010-2-10 17:21

我覺得冇咩冒犯唔冒犯, 大家討論+研究研究吓, 我相信惡姨都唔會介懷。

況且我噴咗藥後, 只是蟲蟲c咗, 粟米嘅株及藥都冇事。
回復