請問有無人種緊咖哩葉呀?

作者: zeemanng 發表于 2009-12-10 13:12:45
6296 25
請問有無人種緊咖哩葉呀? 我好想種... 有種子或幼苗可以分享嗎?
gunbuster363 發表於 2009-12-10 13:19:06 |顯示全部樓層
咖哩葉???????
回復

Jesation 發表於 2009-12-10 13:27:40 |顯示全部樓層
又幾有創意喎,如果有單一種葉有咖喱味,咁煮咖喱咪好方便lor。
回復

緲緲 發表於 2009-12-10 13:51:58 |顯示全部樓層
又幾有創意喎,如果有單一種葉有咖喱味,咁煮咖喱咪好方便lor。
Jesation 發表於 2009-12-10 13:27

係真有其葉,一種係名正言順嘅咖哩樹(Murraya koenigii)
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5 ... F%E6%9C%88%E6%A9%98

另一種只係啲葉香似咖哩但唔係咖哩(Helichrysum Italicum)又稱「義大利永久花」,菊科植物,啲花多用來提煉精油(好香但好貴)&加入護膚品,聽講有去疤同復完功效。
http://en.wikipedia.org/wiki/Helichrysum_italicum
回復

zeemanng 發表於 2009-12-10 14:41:21 |顯示全部樓層
係呀, 我想種嘅就係咖哩樹。係東南亞d人煮咖哩多數都會加埋呢隻野d葉, 香好多架!!
回復

Jesation 發表於 2009-12-10 16:36:31 |顯示全部樓層
呵,咁咖喱葉到底有冇咖喱味o架?
回復

zeemanng 發表於 2009-12-11 08:46:33 |顯示全部樓層
咖哩嘅味道係由不同嘅香料混合成嘅。 主要包括薑黃, 茴香, 莞茜子, 辣椒, 八角, 小豆蔻, 肉桂...等。不同地方的咖哩成份都不同, 味道也不同, 可以由十多種香料組成。 所以咖哩葉其實是沒有所謂的「咖哩味」的。咖哩主要為咖哩加添一份很特別的香味。

港式咖哩是沒有用咖哩葉的。如果你到印度, 新台幣, 馬來西亞等地方, 吃到的咖哩很多都會下咖哩葉。 多數會在開始時用油把咖哩葉炒香, 再加其他的香料及材料。
回復

Jesation 發表於 2009-12-11 10:02:02 |顯示全部樓層
原來係咁~
回復

八王爺 發表於 2009-12-11 11:15:04 |顯示全部樓層
咖哩葉 應該可以搵到有人種。
不過真係好少好少人。
以前去綠田園,聽過導師講佢地有種!
回復

mandywowo 發表於 2009-12-13 17:30:40 |顯示全部樓層
第一種我以前都有種, 而家我都想搵番佢add8icon
回復

zeemanng 發表於 2009-12-14 16:59:54 |顯示全部樓層
  ,  太可惜了...
回復

Monse 發表於 2009-12-15 01:15:51 |顯示全部樓層
,  太可惜了...
zeemanng 發表於 2009-12-14 16:59

唔洗咁快灰心既, 我都見過有人種但就唔記得左係邊位花友.
回復

zeemanng 發表於 2010-1-4 16:28:14 |顯示全部樓層
我其實係新加坡偷運左兩棵咖哩葉幼苗返香港種, 不過一直都死下死下, 一 D 動靜都無, 我都想放棄...
不過, 最近奇蹟出現...  幾個月一D動靜都無嘅葉芽, 居然打開了... 唔知最後大唔大到呢?
http://picasaweb.google.com.hk/l ... ORA?feat=directlink
回復

zeemanng 發表於 2010-1-4 16:32:28 |顯示全部樓層
都係放埋張相上嚟先, 唔知 Picasa 條 link work 唔 work...
回復

tyc609 發表於 2010-1-13 12:08:31 |顯示全部樓層
種得大就好啦~~^^可以分享下~唔係睇下有無住係新加坡的朋友寄d種子過來先~~^^
回復

zeemanng 發表於 2010-1-13 14:31:44 |顯示全部樓層
現在的情況不太樂觀...  D 新出嘅芽D葉卷埋晒又黃晒... 又唔大...  我都係見步行步, 總之唔敢亂郁係啦...
回復

zeemanng 發表於 2010-4-12 16:09:45 |顯示全部樓層
之前以為會死或者唔大嘅咖哩葉, 終於正式宣佈「返生」啦 !!  原來呢隻野會「冬眠」嘅... 早知我就唔洗四圍搵啦!!  
如果真係種得大, 我會分多幾棵出嚟同大家分享...!!
回復

Celesty 發表於 2010-4-12 20:40:41 |顯示全部樓層
3個月就大咁多喇,
回復

biru 發表於 2010-4-12 20:57:15 |顯示全部樓層
v.green and good looking ar~
回復

curiosity 發表於 2010-4-12 21:17:04 |顯示全部樓層
回復 17# zeemanng

請問是否真的有咖哩香味??
回復

12下一頁