夏日繡球

作者: gita 發表于 2019-5-31 12:05:16
7781 66
去年和今年 買了不同類型繡球,看看那種適合種。踏入夏季,開始陸續有花。endless summer original 易種易開花,花友可考慮。缺點是大棵,需要修剪。否則太巨型。bride 就白色細葉d,我覺得唔錯。
第1,2張係今年花,仲有7個蕾開緊。天氣涼番開得慢。第3張係去年照。買回來不久。

評分

查看全部評分

andyman 發表於 2019-5-31 12:29:53 |顯示全部樓層
好美呀, 淡淡的紫, 浪漫的粉紅。

多謝來賞花。繡球的確很醉人的。  發表於 2019-6-14 21:04
回復

gita 發表於 2019-6-14 21:15:44 來自手機 |顯示全部樓層
開開下,顏色變得粉紫!不過現在已經開始剪花枝了。準備儲足夠營養,再標花芽!
回復

Orchid0822 發表於 2019-6-22 21:47:05 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀!係咪荷蘭繡球黎呀?是否一年只開一次花?
回復

gita 發表於 2019-6-22 23:50:27 |顯示全部樓層
多謝賞花. 唔係荷蘭繡球呀, 其實去年另外買了2棵[荷蘭繡球], 係一年開一次花的品種, 現在有蕾但未開定還是開不到.  其中一棵蕾已經打開, 但D小花粒就是不出來. 真氣人! 唔知係邊個條件不合, 目前仍在觀察.

呢款係(大陸叫)[無盡夏], 原是美國的[endless summer original]品種,  特別在於 一年可以開多過一次花. 我覺得呢款好好種, 粗生粗養, 30度以上, 不需太強光, 即可開花.

現在已剪長枝的花來插花. 同時枝底已有芽頭. 遲下看看何時再出花.
回復

Orchid0822 發表於 2019-6-23 18:46:09 來自手機 |顯示全部樓層
我剛剛都買了盆荷蘭繡球,聽你講定都擔心歐洲品種會否更難養呢!
對你的無盡夏很有興趣!因你種得好靚不過花墟的中國繡球沒標明品種,如何分辨的呢
回復

Orchid0822 發表於 2019-6-23 18:47:12 來自手機 |顯示全部樓層
其實我只能在室內或窗邊種,這樣繡球種到嗎?
回復

Orchid0822 發表於 2019-6-23 19:29:55 來自手機 |顯示全部樓層
還是我誤會了你的無盡夏不是中國盆栽,是直接買美國盆栽回來種?
回復

gita 發表於 2019-6-23 20:46:16 |顯示全部樓層
Orchid0822 發表於 2019-6-23 18:47
其實我只能在室內或窗邊種,這樣繡球種到嗎?

我都係室內窗台種, 不過有西斜, 夏天有2-3小時陽光.  光度為中光. 已經可以.  如果你屋企有中度直射光都可以.

[還是我誤會了你的無盡夏不是中國盆栽,是直接買美國盆栽回來種?]
其實美國原種endless summer有專利註冊, 所以在美國或歐洲賣得比普遍繡球貴. 但在大陸就沒有[專利註冊]呢回事,  由於可以一年開多次花, 又易種, 很受歡迎, 淘寶都大賣, 供應多, 超平! 我都係淘的!   無盡夏葉子比較啞色, 不及普通繡球葉子油亮的!
回復

Orchid0822 發表於 2019-6-24 10:39:22 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝回覆!我呢度應該是偏東方,希望種到啦!原來花都可以淘?!請問寄過來是連盆連泥連花咁寄呢,還是什麼狀態的?可否用集運還是一定要直郵?
有沒有哪間店可以推薦薦薦謝謝你
回復

gita 發表於 2019-6-24 20:50:53 來自手機 |顯示全部樓層
Orchid0822 發表於 2019-6-24 10:39
謝謝回覆!我呢度應該是偏東方,希望種到啦!原來花都可以淘?!請問寄過來是連盆連泥連花咁寄呢,還是什麼 ...

繡球通常連泥連盆連花。一定要用集運啦,不能直寄。最好你有相熟的集運公司,先寄去大陸。賣家就不方便這裡post, pm你。留意一定不能買來自宿遷的賣家,個名太臭易中伏。
回復

Orchid0822 發表於 2019-6-24 22:47:47 |顯示全部樓層
好呀!謝謝你!
回復

Orchid0822 發表於 2019-6-26 10:54:10 來自手機 |顯示全部樓層
另外想問下你的繡球什麼時段下什麼肥料呀?
紫紫地色好靚!要特地調色嗎?
回復

Orchid0822 發表於 2019-6-26 10:55:06 來自手機 |顯示全部樓層
如果我想佢生矮啲,希望啲花睇落密啲,開花後剪短些?
回復

gita 發表於 2019-6-26 23:14:09 |顯示全部樓層
Orchid0822 發表於 2019-6-26 10:54
另外想問下你的繡球什麼時段下什麼肥料呀?
紫紫地色好靚!要特地調色嗎? ...

盤內放D 有機肥, 另外可每星期加水肥 (有機或化肥). 繡球喜肥開花.

我無特別加調色. 酸性泥土會開較藍色. 有機質通常酸性, 所以會帶紫藍色.

[如果我想佢生矮啲,希望啲花睇落密啲,開花後剪短些?]

可以的. 花後要及早剪枝, 促進新枝和下年花芽生長.
回復

Orchid0822 發表於 2019-6-27 12:30:34 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-6-26 23:14
盤內放D 有機肥, 另外可每星期加水肥 (有機或化肥). 繡球喜肥開花.

我無特別加調色. 酸性泥土會開較藍 ...

明白!謝謝你詳細回覆!
回復

bettyfly 發表於 2019-6-30 23:25:38 來自手機 |顯示全部樓層
你既繡球好健康&靚,我家既今年特別多紅蜘蛛,葉又黃
回復

gita 發表於 2019-7-1 13:07:08 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-6-30 23:25
你既繡球好健康&靚,我家既今年特別多紅蜘蛛,葉又黃

多謝來賞花.  去年繡球都有黃葉, 紅蜘蛛, 最終搣晒D葉只剩最頂芽頭來解決. 不過我發覺多D營養, 養肥D可以抗紅蜘蛛. 葉夠厚, 紅蜘蛛就不易咬爛長住.  
回復

gita 發表於 2019-7-1 13:23:09 來自手機 |顯示全部樓層
已經修短了長長的頂花枝,集中營養,而且無咁巨型。只剩2朵大花,1朵已開了2個月,開始轉秋色(綠色)。
回復

Orchid0822 發表於 2019-7-1 14:31:46 來自手機 |顯示全部樓層
你真的種得好好呀!我是種植新手真的覺得好難掌握
回復

1234下一頁