[徵求]長生蘭(最好係京丸牡丹)

作者: kenny33433 發表于 2019-5-22 22:55:47
1895 10
如有師兄割愛出讓請PM小弟,謝謝
LONGLIFE 發表於 2019-5-23 20:38:25 來自手機 |顯示全部樓層
我想問大大點解咁鍾情'京丸牡丹'?
回復

kenny33433 發表於 2019-5-23 23:15:13 來自手機 |顯示全部樓層
唔好叫我大大啦 我種花方面絕對稱唔上大大
鍾情京丸牡丹係因為對佢既葉型情有獨鍾,當初市面有既時間無閒錢買,到有些少閒錢又到市面無晒,好無奈
回復

LONGLIFE 發表於 2019-5-23 23:33:17 來自手機 |顯示全部樓層
kenny33433 發表於 2019-5-23 23:15
唔好叫我大大啦 我種花方面絕對稱唔上大大<span class="emoji emoji1f602"></span>
鍾情京丸牡丹係因為對佢既葉型情有獨鍾,當 ...

我亦有留意到市面曾有一段時間看到它們的身影,由於它和另一品種'昭代'較相似,所以有少少懷疑,因為在日本,京丸牡丹比昭代貴一倍,而京丸牡丹的栽種難度較一般品種為高,以上資料可作參考。
回復

kenny33433 發表於 2019-5-24 08:58:22 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2019-5-23 23:33
我亦有留意到市面曾有一段時間看到它們的身影,由於它和另一品種'昭代'較相似,所以有少少懷疑,因為在日 ...

唔該師兄你先,但宜家花墟都無乜幾間會有長生蘭賣,我見得返 巷仔,賣咖啡個間,森記隔幾個鋪位個間
回復

W88 發表於 2019-5-24 13:05:51 來自手機 |顯示全部樓層
kenny33433 發表於 2019-5-24 08:58
唔該師兄你先,但宜家花墟都無乜幾間會有長生蘭賣,我見得返 巷仔,賣咖啡個間,森記隔幾個鋪位個間 ...

京丸牡丹之前都有種,因地方所限,已經將種咗幾年個D長生蘭全部送走。
本地市場有限,種開個D會自己入貨,想揾要碰吓運氣!
回復

kenny33433 發表於 2019-5-24 14:07:49 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-24 13:05
京丸牡丹之前都有種,因地方所限,已經將種咗幾年個D長生蘭全部送走。<span class="emoji emoji1f605"></span>
本地市場有限 ...

多謝師兄你既回覆,我都係係市面搵左好幾轉都搵唔到先決定上網徵求,但出左2次post都係無功而還,所以真係好似你咁講,撞下彩
回復

LONGLIFE 發表於 2019-5-24 19:23:45 來自手機 |顯示全部樓層
由於長生蘭難種,花商不入貨,造成惡性循環,所以看不到它們的踪影,遑論有多餘相讓。
回復

kenny33433 發表於 2019-5-24 21:21:03 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2019-5-24 19:23
由於長生蘭難種,花商不入貨,造成惡性循環,所以看不到它們的踪影,遑論有多餘相讓。 ...

變左佛系種花,有師兄出讓就種,無就繼續等下有冇機會
回復

kenny33433 發表於 2019-6-6 00:49:00 來自手機 |顯示全部樓層
推一下,太耐無更新
回復

kenny33433 發表於 2020-3-15 18:45:41 |顯示全部樓層
推一推先
回復