wkchristy 的喜蔭小花園

作者: wkchristy 发表于 2019-5-20 12:08:26
6387 79
小雷子 發表於 2019-5-25 18:30:38 來自手機 |顯示全部樓層
wkchristy 發表於 2019-5-25 16:22
多謝你, 我冇咩心得, 可能係種植既位置適合喜蔭生長, 我是東南窗所以光照較好, 較合適綠色葉喜蔭生長

仲 ...

你D葉閃閃發光,又冇捲到似魷魚,真令人羨慕!點樣可以增加濕度?令到葉又肥又厚呢? (呢個形容詞,令我諗起三文魚刺身)
wkchristy 發表於 2019-5-25 20:18:44 來自手機 |顯示全部樓層

雷大, 你盆黃鳥都種得好靚吖, 我都l好羡慕

我諗係因為我每3個月左右換泥或者一見佢徒長就起佢出黎重種, 我冇地方吊起種, 我會直接將d出左走莖(吾剪) 種番響媽媽隔離, 小苗有媽l媽又有泥出根, 媽媽亦可減少負擔

喜蔭有小苗於下方, 會保濕做得好d, 葉吾會乾, 總覺得群養濕度保持得好d, 同時因為小苗要揾個有利位置生長, 會自然地努力地將自己變大
tarepanda817 發表於 2019-5-25 20:36:06 來自手機 |顯示全部樓層
wkchristy 發表於 2019-5-25 20:18
雷大, 你盆黃鳥都種得好靚吖, 我都l好羡慕

我諗係因為我每3個月左右換泥或者一見佢徒長就起佢出黎重種, 我 ...

我就把喜蔭放廁所,可能廁所夠濕氣重掛,之前唔開花又冇走莖,而家就不停出花冧
wkchristy 發表於 2019-5-25 21:21:17 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2019-5-25 20:36
我就把喜蔭放廁所,可能廁所夠濕氣重掛,之前唔開花又冇走莖,而家就不停出花冧 ...

環境真係個主要因素

我屋企個位比較明亮,種綠葉同紅葉既喜蔭較合適,因為佢地鐘意多光

但係種伯利恆之星就走星,因為太光
Panama white 亦唔得,佢要多濕可以低光

所以亦不少失敗之作,仍於摸索中
wkchristy 發表於 2019-5-26 14:28:15 來自手機 |顯示全部樓層
說好的星星呢。。。
太光了, 看不到星星, 開第1朵冇, 第2,3 朵都冇
rwgplant 發表於 2019-5-26 14:33:07 來自手機 |顯示全部樓層
wkchristy 發表於 2019-5-26 14:28
說好的星星呢。。。

都說是星星,你用太陽光照,星星識得閃㗎,閃走咗囉
wkchristy 發表於 2019-5-26 14:38:36 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-26 14:33
都說是星星,你用太陽光照,星星識得閃㗎,閃走咗囉
小雷子 發表於 2019-5-26 14:39:20 來自手機 |顯示全部樓層
都說是星星,你用太陽光照,星星識得閃㗎,閃走咗囉<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

我今晚再影下  發表於 2019-5-26 14:40
Ison 發表於 2019-5-26 14:54:29 |顯示全部樓層
wkchristy 發表於 2019-5-26 14:28
說好的星星呢。。。

係喎, 去左邊XDDDD
不過你養的葉真係好靚

以為養黑d d葉會睇到星星, 呃人既  發表於 2019-5-26 15:13
rwgplant 發表於 2019-5-26 15:06:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-26 14:39
仲有呀!星星要係夜晚先出現架!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span> ...

天文台話今晚有雨,睇怕都睇唔到,星星說: 閃呀閃呀閃

幾次都閃左去, 冇口始  發表於 2019-5-26 15:11
wkchristy 發表於 2019-5-26 15:10:26 來自手機 |顯示全部樓層
都說是星星,你用太陽光照,星星識得閃㗎,閃走咗囉<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
Ison 發表於 2019-5-26 15:48:06 |顯示全部樓層

有機會比條走莖你試試

好呀, 先多謝  發表於 2019-5-26 17:01
rayray66 發表於 2019-5-26 16:13:15 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-26 15:48
有機會比條走莖你試試

Ison 師兄,update 吓你給我的伯利恆
川流不息 發表於 2019-5-26 16:15:28 |顯示全部樓層
wkchristy 發表於 2019-5-26 14:38
唔夠光陡長,太光又走星,難服待,變左棵Burning Ember

原來我果棵叫Burning Ember

謝謝你~
Ison 發表於 2019-5-26 16:37:57 |顯示全部樓層
rayray66 發表於 2019-5-26 16:13
Ison 師兄,update 吓你給我的伯利恆

好健康喎, 你種野係叻啲

當然不是啦!現在在這裡爬文偷師!  發表於 2019-5-26 16:41
Ison 發表於 2019-5-26 16:44:39 來自手機 |顯示全部樓層

喜蔭其實一適應大得好快
wkchristy 發表於 2019-5-27 13:06:24 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-5-26 16:15
原來我果棵叫Burning Ember  

謝謝你~

Burning Ember d 葉無咁深色
川流不息 發表於 2019-5-27 13:50:20 |顯示全部樓層
wkchristy 發表於 2019-5-27 13:06
Burning Ember d 葉無咁深色

嗯嗯, 謝謝!

今朝"的"起心肝去妙妙網逐個品種打開睇, 都有好幾個相似品種.

由得佢無名算了, 反正會開靚花就是好花~ 長靚葉就是好喜蔭

健康生長最緊要[emoji]1f60a[/emoji]  發表於 2019-5-27 17:50
wkchristy 發表於 2019-6-2 12:25:56 來自手機 |顯示全部樓層
年半前馬生的4塊葉小苗, 轉眼已長到。。。
依隻喜蔭好粗生又易開花, 可以滿足到愛睇花的花友
KatKichi 發表於 2019-6-2 17:48:40 來自手機 |顯示全部樓層
wkchristy 發表於 2019-6-2 12:25
年半前馬生的4塊葉小苗<span class="emoji emoji1f33f"></span>, 轉眼已長到<span class="emoji emoji1f333"></span>。。。
依隻喜蔭好粗生又易 ...

其實佢同傻豹有咩唔同?