玩泥沙(插葉篇完)

作者: rwgplant 發表于 2019-5-14 23:58:39
7141 202
faye07 發表於 2019-5-15 13:29:49 來自手機 |顯示全部樓層
我都係插緊AV葉,係浸水出根后就入泥種,4月頭到現在,未見有芽。來自各位大大分享,都中健在,但同事分享的兩次斑葉,第一次係公司浸水出唔到爛莖,甘可能我個位比熱啦。甘佢幫我浸出根,我拎番屋企落泥,昨天發現都係c左。
回復

Apple-Tam 發表於 2019-5-15 13:32:39 來自手機 |顯示全部樓層
成日插葉都死。。。
出咗根。。。返工前都無事,返屋企死咗。。。
回復

faye07 發表於 2019-5-15 13:33:41 來自手機 |顯示全部樓層
之前睇過某位大大甘樣可以成功出到芽,昨天把餘下部分試下得唔得
回復

rwgplant 發表於 2019-5-15 13:43:57 來自手機 |顯示全部樓層
Faye07大和Apple-Tam大嘅問題基本都一樣,所以一齊答。
你地AV葉都係用水浸出根,然後轉泥就瓜,因為水浸根係無咩根毛,通常根上面有好多細小䊹毛,用來吸空氣,一旦轉泥吸唔到氣就瓜得。想知點解决,問下雷大,佢曉教你,又或者追睇落去。
回復

rwgplant 發表於 2019-5-15 13:46:18 來自手機 |顯示全部樓層
faye07 發表於 2019-5-15 13:33
之前睇過某位大大甘樣可以成功出到芽,昨天把餘下部分試下得唔得

Ison大嘛,點解唔出人地個名,無禮貌㗎。
回復

Ison 發表於 2019-5-15 13:51:29 來自手機 |顯示全部樓層

其實大家應該停一停想一想,夏天將至,失敗好正常,種植環境有冷氣除外,插葉最理想時間,其實已經過去了⋯⋯⋯⋯⋯多謝大大修正

失敗都好正常 <--估  發表於 2019-5-15 13:56
失敗都好正?  發表於 2019-5-15 13:55
回復

小雷子 發表於 2019-5-15 13:53:04 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-15 13:43
Faye07大和Apple-Tam大嘅問題基本都一樣,所以一齊答。
你地AV葉都係用水浸出根,然後轉泥就瓜,因為水浸根 ...

因為水根及泥根係2個系統,水出嘅根比較粗,用於吸收水份,但一落泥,缺氧咪c囉!木星才子可補充!

唔使補充,好有用,多謝雷大  發表於 2019-5-15 13:54
回復

chestnut007 發表於 2019-5-15 13:58:58 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-15 09:02
你出葉,我教,啱數

我最無所謂,要幾多片?我有3盆NOID可以分。
回復

rwgplant 發表於 2019-5-15 14:00:01 來自手機 |顯示全部樓層
無錯,如果現在仲係清涼嘅日子,我又點使開個post討論,你地班友都顧住出苗啦。
回復

Ison 發表於 2019-5-15 14:04:50 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-15 14:00
無錯,如果現在仲係清涼嘅日子,我又點使開個post討論,你地班友都顧住出苗啦。 ...

其實覺得討論沒有冷氣如何渡夏會來得比較實際
回復

rwgplant 發表於 2019-5-15 14:05:16 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-5-15 13:58
我最無所謂,要幾多片?我有3盆NOID可以分。

嘩,Joy to the world, my Lord has come 未到聖旦就有禮物派,有想玩插葉快揾chestnut大
回復

rwgplant 發表於 2019-5-15 14:06:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-15 14:04
其實覺得討論沒有冷氣如何渡夏會來得比較實際

下個topic先,咪急。
回復

siu2013 發表於 2019-5-15 14:06:41 來自手機 |顯示全部樓層
我試過一次,試直接插泥,可能我加太多水,爛莖,見到佢黑咗就cut走,轉返插水,又發現黑莖,再cut ,cut 下cut 下,cut 到塊葉到!因為塊葉又大塊,完全搵唔到容器可以令佢浸到水,最後用咗水苔圈座山,咁去插葉成功長根,再轉泥(多謝分享水苔只限冬天,仲諗住以後用水苔),歡迎大家黎睇短小君
回復

小雷子 發表於 2019-5-15 14:08:54 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-15 14:00
無錯,如果現在仲係清涼嘅日子,我又點使開個post討論,你地班友都顧住出苗啦。 ...

小雷子做左個實驗,又一齊研究下!
用左3種方法插葉…………你地估下邊種方法出苗最快?
1.插泥
2.插水
3.插水苔
4.插C人
回復

rwgplant 發表於 2019-5-15 14:11:53 來自手機 |顯示全部樓層
siu2013 發表於 2019-5-15 14:06
我試過一次,試直接插泥,可能我加太多水,爛莖,見到佢黑咗就cut走,轉返插水,又發現黑莖,再cut ,cut 下 ...

你有追睇,叻叻。可參考Ison大嘅方法,有時都要灑出下D手段。再追睇落去,你就少D煩惱。
回復

chestnut007 發表於 2019-5-15 14:12:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-15 14:08
小雷子做左個實驗,又一齊研究下!<span class="emoji emoji1f609"></span>
用左3種方法插葉…………你地估下邊種方法出苗最 ...

我試過插泥&水浸出根之後才落泥。前者快好多。
回復

Ison 發表於 2019-5-15 14:14:15 來自手機 |顯示全部樓層
siu2013 發表於 2019-5-15 14:06
我試過一次,試直接插泥,可能我加太多水,爛莖,見到佢黑咗就cut走,轉返插水,又發現黑莖,再cut ,cut 下 ...

好成功
回復

rwgplant 發表於 2019-5-15 14:14:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-15 14:08
小雷子做左個實驗,又一齊研究下!<span class="emoji emoji1f609"></span>
用左3種方法插葉…………你地估下邊種方法出苗最 ...

我有第5種方法,直接揾馬生
回復

小雷子 發表於 2019-5-15 14:16:05 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-15 14:14

以為你話直接插馬生添!

有時都有D想,特別係開出noid嘅時候  發表於 2019-5-15 14:18
回復

小雷子 發表於 2019-5-15 14:23:00 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-15 14:14

比大家諗下,5:00開估!

有無奬㗎?  發表於 2019-5-15 14:24
回復