探索原始的國度 - 印度

作者: 小灰 發表于 2009-12-9 22:32:44
3762 31

十一月見天氣冇咁熱,終於同小白去咗呢個陌生的地方...印度

出發前在網上看見別人的評語及遭遇,實在令人担心!在傍晚到達當地,只好放鬆心情盡量享受旅程。

貴為文明古國及七大奇跡 "泰姬陵" 的所在地,當地的建築、人、禽鳥與大自然的和諧配合...在在都引起我哋嘅好奇同興趣。唔好講咁多去片!add10icon

建築環境篇

4級

亞格拉堡

亞格拉堡

亞格拉堡

亞格拉堡

泰姬陵

泰姬陵

泰姬陵

泰姬陵

風之宮殿

琥珀堡

琥珀堡

琥珀堡

琥珀堡

琥珀堡

琥珀堡

琥珀堡

水上宮殿

古天文臺望城市宮殿

城市宮殿

城市宮殿

城市宮殿

城市宮殿

城市宮殿

城市宮殿

城市宮殿

城市宮殿

城市宮殿

風之宮殿

印度門

人、飛禽走獸篇

勝利宮門外擺賣小販及羊咩

勝利宮內松鼠

兩隻對峙中的松鼠(你哋見唔見到另一隻?)

勝利宮門外羊咩

坐响勝利宮門外羊咩

打的上琥珀堡(架的士一路行一路噴廢氣 - 疴屎)

老外响的士前擺post影相

好塞車啊!

响水上宮殿對面一隻好開心嘅"阿利瞓"

成隻雀咁嘅樣嘅"Cam毛"

幾隻普普通通嘅"Cam毛"

喂!等陣收咗工去邊處蒲好呢?

印度話:"好邪!後面兩條友仔一灰一白!?"

嘩!孔雀呀!add14icon

Copa?add3icon

Yummi!

評分

查看全部評分

oneonewe 發表於 2009-12-9 22:36:33 |顯示全部樓層
嘩!好吸引
搞到我都想去o添~
(我仲以為你會叫做小黑)
回復

corina 發表於 2009-12-9 22:56:47 |顯示全部樓層
我同朋友組團,會去印度及尼泊爾,約十日右左,希望出年可以去到.add10icon
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-12-9 23:44:05 |顯示全部樓層
小灰,你個光影點解仲會有光影個水印出現架?冇左好耐囉喎!再 download 過啦!
回復

Monse 發表於 2009-12-10 00:48:29 |顯示全部樓層
wow! 好靚好吸引啊, 印度好想去, 每次計劃去印度都會有啲阻滯.
回復

擔泥 發表於 2009-12-10 09:30:22 |顯示全部樓層
o的相影得很好啊! 有文字解釋一下就更好了.
回復

八王爺 發表於 2009-12-10 14:40:26 |顯示全部樓層
相很美,但知道那種生活就再美都不能欣賞了。
回復

小白 發表於 2009-12-10 22:03:45 |顯示全部樓層

回復 4# 虛宿寶瓶

小灰: 唔好意思,唔係好明妳講緊乜嘢,可否再講清楚啲?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-12-10 22:14:04 |顯示全部樓層
回復  虛宿寶瓶

小灰: 唔好意思,唔係好明妳講緊乜嘢,可否再講清楚啲? ...
小白 發表於 2009-12-10 22:03

Professor Eric,你 d 相個相框下面有個七彩乜乜乜.com個印嘛!呢個係光影魔術手舊版至有,新版已經冇水印架啦!上網再 download 過啦!如果你唔知我講乜,咁即係 d 相唔係你...........執架啦!
回復

小灰 發表於 2009-12-10 22:20:10 |顯示全部樓層
Professor Eric,你 d 相個相框下面有個七彩乜乜乜.com個印嘛!呢個係光影魔術手舊版至有,新版已經冇水 ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-12-10 22:14

寶瓶姐,我新嚟嘅add11icon ,好多嘢都唔識add9icon ,唔該整條link嚟啦!Thxxx
回復

candyafr 發表於 2009-12-10 22:42:45 |顯示全部樓層
d相好靚,不過我有2個朋友剛去完,瘦了7磅,因d野食唔得,但他們已跟團
回復

小灰 發表於 2009-12-10 22:45:59 |顯示全部樓層
o的相影得很好啊! 有文字解釋一下就更好了.
擔泥 發表於 2009-12-10 09:30

多謝師兄嘉獎,其實印度行程個個都差唔多(我指跟團)。如果係德里->亞格拉->齋浦爾->德里,咁就主要係睇當地建築(話曬都係文明古國),好多都係皇宮。最出名嘅咪就係"泰姬陵",其餘有亞格拉堡、古天文臺、風之宮殿、城市宮殿、水上宮殿、琥珀堡等等....

除咗宏偉嘅建築及精美嘅雕刻外,最深嘅體會就係當地人生活非常簡樸(好好好窮),有啲似二、三十年前嘅中國!佢哋對陌生人非常好奇,响景點(當地比較富有嘅一群)佢哋會有手機對住你起勢影!?同埋人同自然生物一齊生活嘅奇景,如果鍾意影生態嘅師兄師姐應該都會有豐富嘅收獲!

現在响相旁加上解說,希望未去過嘅師兄師姐會清楚啲啲
回復

小灰 發表於 2009-12-10 23:07:23 |顯示全部樓層
d相好靚,不過我有2個朋友剛去完,瘦了7磅,因d野食唔得,但他們已跟團
candyafr 發表於 2009-12-10 22:42

小白:  我都諗住會瘦, 但冇喎 add1icon  跟團大多是到酒店吃, 質數都ok 呀.. 是否吃不到辣
回復

candyafr 發表於 2009-12-10 23:22:33 |顯示全部樓層
小白:  我都諗住會瘦, 但冇喎   跟團大多是到酒店吃, 質數都ok 呀.. 是否吃不到辣 ...
小灰 發表於 2009-12-10 23:07

可能係..............他們係咁腹瀉
回復

Exodus 發表於 2009-12-11 07:49:07 |顯示全部樓層
wa! 好精采!
印度d 建築真係好靚...我仲好想去睇花

不過好多騙子

仲有月輪鸚鵡 Psittacula krameri manillensis! 好可愛~
雄鳥雌鳥都影晒~~
回復

擔泥 發表於 2009-12-11 09:50:16 |顯示全部樓層
多謝師兄嘉獎,其實印度行程個個都差唔多(我指跟團)。如果係德里->亞格拉->齋浦爾->德里,咁就主要係睇 ...
小灰 發表於 2009-12-10 22:45

多謝你的解說啊! 文明古國真係有很多特色的古建築. 記得有次睇高清台有個叫"尋珍寶"o既節目講到某個印度古建築, 好似係某個國王其中一個行宮, 喺個度可以望到佢愛妃個陵墓(即泰姬陵). 後來佢兒子叛變, 將佢軟禁喺個度, 而佢最終就喺個度終老.

如果你去到呢d古蹟再回想之前歷史, 想必定有一番味道.
回復

八王爺 發表於 2009-12-11 11:33:44 |顯示全部樓層
哩啲 故仔,真係多到不得了!
好似我地去紫禁城咁,咪一樣好多典古。
究竟為景做情,還是因情生景。信就好投入咁去咗戈次見識之旅,唔信,咪覺得個導游吹水。
回復

corina 發表於 2009-12-11 11:53:39 |顯示全部樓層
印度想去好耐,我地自己組團去,約15人,主要去佛陀出生,成道,轉法輪,入滅等聖跡,希望大家夾到,可以去得成.
回復

Exodus 發表於 2009-12-11 13:55:08 |顯示全部樓層
印度想去好耐,我地自己組團去,約15人,主要去佛陀出生,成道,轉法輪,入滅等聖跡,希望大家夾到,可以去得成. ...
corina 發表於 2009-12-11 11:53

果4個地方好似有專門團搞的
回復

corina 發表於 2009-12-11 14:08:17 |顯示全部樓層
回復 19# Exodus
係呀,我哋跟團,不過團費要萬五蚊,都唔平!add9icon
回復

12下一頁