用樹皮種蝴蝶蘭(千字文慎入)

作者: GP01-Fb 发表于 2019-5-3 21:32:19
7132 84
nekotoro 發表於 2019-5-7 17:11:57 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-7 16:56
嘩 !  Ming 大 好大發展空間喎!
可以再掛多D!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

最少加多四盆
Ming36 發表於 2019-5-7 19:28:22 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-7 12:20
未用過椰衣,唔識啊

以前買過一盆秋石斛,用椰衣塊種植,就咁淋水落去,嚿椰衣會吸水

我就係睇過你用椰衣盆種,那開過百朶花的美花石斛蘭(唔知有冇記錯名)又唔係好識分,我果盆是否用椰衣做植料,今個禮拜尾攞出黎睇下啲根,但係有啲戰戰兢兢
Ming36 發表於 2019-5-7 19:31:16 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-7 17:11
最少加多四盆

其實之前全部迷你蘭都放這邊東窗,但某幾盆頂唔順,有啲葉黃及有少許囇傷,我將佢哋轉左去向南窗,情況有明顯好轉
Ming36 發表於 2019-5-7 19:32:52 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2019-5-7 13:08
因植料容易浮起,我通常會先放一盆水,手拿盆栽放入盆中大半,再往盆面用容器或手淋盆面五或六次,七或八 ...

呢吓手感,真係要練吓
Ming36 發表於 2019-5-7 19:34:15 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-7 16:56
嘩 !  Ming 大 好大發展空間喎!
可以再掛多D!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

見笑了。
沒有露台、沒有花園,就唯有盡量向高空發展
B17 發表於 2019-5-7 20:58:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-7 19:28
我就係睇過你用椰衣盆種,那開過百朶花的美花石斛蘭(唔知有冇記錯名)又唔係好識分,我果盆是否用椰衣做 ...

個椰衣盆只得一層薄椰衣做底,同一嚿嚿椰衣塊,唔一樣
nightscrawler 發表於 2019-5-8 11:07:22 |顯示全部樓層
我都有用樹皮, 混入蘭石同小小水苔, 係我樹效果都幾好, 冇甘易爛根.

我覺得用咩植料, 講到底都好視乎環璄, 底線係植料在全濕到全乾, 最好可以2-3日內完成, 若果唔得配植料時就要減低保水性了.
nekotoro 發表於 2019-5-8 11:56:30 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-7 19:31
其實之前全部迷你蘭都放這邊東窗,但某幾盆頂唔順,有啲葉黃及有少許囇傷,我將佢哋轉左去向南窗,情況有 ...

你盆Lundii 現況如何?這款你放什麼環境種植?我最近也買了!暫時瑟縮在浴室內!
Ming36 發表於 2019-5-8 13:10:14 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-8 11:56
你盆Lundii 現況如何?這款你放什麼環境種植?我最近也買了!暫時瑟縮在浴室內! ...

園主話俾我聽唔可以太多陽光,我放咗佢喺南邊嘅窗(同啲蝴蝶蘭一齊),佢有兩枝新芽。
佢嘅植料同皺皮Lc. Love knot一樣,樹皮或椰衣(我仲未識分辨
Ming36 發表於 2019-5-8 13:17:37 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2019-5-8 11:07
我都有用樹皮, 混入蘭石同小小水苔, 係我樹效果都幾好, 冇甘易爛根.

我覺得用咩植料, 講到底都好視乎環璄, ...

大大,我琴日幫迷你腋唇蘭上盆,也是用混合植料,蘭石:樹皮,大約2:1,水苔10%左右(發泡膠粒放盆底)
主要原因,係我見原裝的盆(右邊小盆)是兩層發泡膠夾兩層水苔。
我種咗三個月,見佢狀態良好,出咗幾個新芽,就嘗試用這方法,未知效果,有錯請指正
Ming36 發表於 2019-5-8 13:20:57 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-8 11:56
你盆Lundii 現況如何?這款你放什麼環境種植?我最近也買了!暫時瑟縮在浴室內! ...

妳喺邊度買?我都想買多盆,但唔想去到咁遠
你果盆,買返嚟嘅時候用乜植料㗎?
呢個post係講植料,我怕離題
最終目的,都係種好盆花
nekotoro 發表於 2019-5-8 13:57:19 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-8 13:20
你果盆,買返嚟嘅時候有乜植料㗎?
呢個post係 ...

我係搵花展其中一個攤位的負責人買的,當時佢冇拎呢種去賣,花展過後才約出來的。你有興趣幫你問下!

佢上層水苔下面炭粒同蘭石加發泡膠,用膠網盆種。
Ming36 發表於 2019-5-8 14:28:57 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-8 13:57
我係搵花展其中一個攤位的負責人買的,當時佢冇拎呢種去賣,花展過後才約出來的。你有興趣幫你問下!

佢 ...

係唔係迷你㗎?
參考妳的Lundii 的植料,我開始明白點解園主用椰衣磚塊種植,估計呢株Laelia 啲根需要濕潤又快乾的植料,根是偏幼的
nekotoro 發表於 2019-5-8 14:33:58 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-8 14:28
係唔係迷你㗎?
參考妳的Lundii 的植料,我開始明白點解園主用椰衣磚塊種植,估計呢株Laelia 啲根需要濕 ...

Lundii 係迷你㗎喎!我覺得佢似迷你葱!
Ming36 發表於 2019-5-8 14:35:53 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-8 14:33
Lundii 係迷你㗎喎!我覺得佢似迷你葱!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>

介唔介意影幅相上嚟睇吓,最緊要影埋植料
Ming36 發表於 2019-5-8 14:41:41 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-5-8 14:33
Lundii 係迷你㗎喎!我覺得佢似迷你葱!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>

我棵葱,希望山雞可以變鳳凰
我承認我對佢有特別的偏愛
Sumbie 發表於 2019-5-8 14:48:29 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-4 18:41
會唔會同樹皮的品質有關? 因為我暫時冇經歷過呢啲問題<span class="emoji emoji1f914"></span>

唔知道!不過我每次都會消毒先至使用,淋水時會見到一隻隻,不過唔嚴重,我估係正常
Ming36 發表於 2019-5-8 14:51:23 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-5-8 14:48
唔知道!不過我每次都會消毒先至使用,淋水時會見到一隻隻,不過唔嚴重,我估係正常 ...

樹皮我都會用大熱滾水浸泡,處理方法好似沖茶咁,再過一次大熱滾水,待乾先用,暫時冇見過有發霉情況

我都會用滾水浸植料消毒,減少中菌機會!XD  發表於 2019-5-8 15:16
nekotoro 發表於 2019-5-8 15:25:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-8 14:41
我棵葱,希望山雞可以變鳳凰
我承認我對佢有特別的偏愛

好青翠!
我棵可能光照不夠,唔係好夠翠綠,慢慢加下光再看看!晚上回家再影我盆葱!
nekotoro 發表於 2019-5-8 23:51:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-8 13:20
你果盆,買返嚟嘅時候用乜植料㗎?
呢個post係 ...

Ming大,我盆迷你葱!