用樹皮種蝴蝶蘭(千字文慎入)

作者: GP01-Fb 發表于 2019-5-3 21:32:19
7230 84
B17 發表於 2019-5-6 16:32:07 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-6 07:27
真係巧多變化㗎!巧有趣㗎!

全水苔又得

用泥種,唔係隻隻得喎
回復

W88 發表於 2019-5-6 18:50:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-6 16:32
用泥種,唔係隻隻得喎

邊隻用得,邊隻唔用得,識判斷咪得囉!  
回復

B17 發表於 2019-5-6 19:03:55 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-6 18:50
邊隻用得,邊隻唔用得,識判斷咪得囉!  

試咗唔死咪得囉

圖三係跳舞蘭?

以前用泥種紅黃花嗰隻樹蘭,非常好
見過繽x有泥種石蠶
其他就唔知了
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-6 19:16:51 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2019-5-6 15:51
通常老弱残根用水苔。

同我過去認知有啲出入,要慢慢消化,多謝回覆!
回復

Ming36 發表於 2019-5-6 19:32:12 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-6 07:27
真係巧多變化㗎!巧有趣㗎! <span class="emoji emoji1f60a"></span>

全水苔又得

我而家只係敢用水苔加陶粒,蘭石混樹皮。

但有一盆原裝買返嚟已用椰衣(或樹皮)的,我唔敢郁佢住,呢三個月,佢由脹卜卜變到莖部縮水、葉片鄒皮,請問係咪要繼續淋多啲水比佢呢?
回復

LONGLIFE 發表於 2019-5-6 19:34:15 來自手機 |顯示全部樓層
仲有我呢盆,上面是青苔,下面是碎石的長生蘭。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-6 20:01:45 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2019-5-6 19:34
仲有我呢盆,上面是青苔,下面是碎石的長生蘭。

嘩~好靚!
回復

au231134 發表於 2019-5-6 20:05:31 來自手機 |顯示全部樓層
求其塊木板都可以。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-6 20:22:57 來自手機 |顯示全部樓層

蘭花的種類有很多,各有不同的生態。當然不可能用單一的方法去種世上所有的蘭花啦,加上不同的環境和個人習慣,大家有不同的種法也是理所當然的。
回復

au231134 發表於 2019-5-6 20:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-6 19:32
我而家只係敢用水苔加陶粒,蘭石混樹皮。

但有一盆原裝買返嚟已用椰衣(或樹皮)的,我唔敢郁佢住,呢三 ...

嘉多利亞要全室外種才能成長,室內冇太陽加埋開冷氣就死得。
回復

Ming36 發表於 2019-5-6 21:05:24 來自手機 |顯示全部樓層
au231134 發表於 2019-5-6 20:25
嘉多利亞要全室外種才能成長,室內冇太陽加埋開冷氣就死得。

放窗台,開窗種,今年未開過冷氣,佢咁樣收縮晒嘅狀態,我都唔知係太多水定唔夠水
回復

au231134 發表於 2019-5-6 21:20:11 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-6 21:05
放窗台,開窗種,今年未開過冷氣,佢咁樣收縮晒嘅狀態,我都唔知係太多水定唔夠水 ...

我覺得係光綫不足,未能適應新環境,試下放佢响室外半遮光陽光低下種,應該會有轉機。
回復

Penwong 發表於 2019-5-6 21:36:02 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-6 21:05
放窗台,開窗種,今年未開過冷氣,佢咁樣收縮晒嘅狀態,我都唔知係太多水定唔夠水 ...

睇下有無爛根,如果根無事就係水唔夠。
回復

Ming36 發表於 2019-5-6 21:36:30 來自手機 |顯示全部樓層
au231134 發表於 2019-5-6 21:20
我覺得係光綫不足,未能適應新環境,試下放佢响室外半遮光陽光低下種,應該會有轉機。 ...

呢邊窗向東,過去的三個月,我將這些迷你蘭花放在有開窗的窗花上,希望可以吸收多啲陽光。
我見這盆(用全椰衣或樹皮)嘅葉面起皺的狀態,以為唔夠水,所以加強噴水;但之後就發覺佢莖部收縮,又見到長出新芽,疑惑中
所以借這植料post, 上來請教各大大
回復

Ming36 發表於 2019-5-6 21:47:03 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2019-5-6 21:36
睇下有無爛根,如果根無事就係水唔夠。

Pen 大大,這些植料是樹皮或椰衣,是否需要全盆浸水之後,令植料變軟,才可以把根部與植料分離?
回復

Ming36 發表於 2019-5-7 00:06:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-6 16:32
用泥種,唔係隻隻得喎

B大大,如果用椰衣,係咪差唔多每日或隔日就要淋水?
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-7 08:28:45 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-6 21:36
呢邊窗向東,過去的三個月,我將這些迷你蘭花放在有開窗的窗花上,希望可以吸收多啲陽光。
我見這盆(用 ...

會唔會只係棵花從葉莖中抽養份比新芽同新根? 只有這一棵是這樣嗎?其他同類型嘅怎麼樣?
回復

B17 發表於 2019-5-7 12:20:26 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-7 00:06
B大大,如果用椰衣,係咪差唔多每日或隔日就要淋水?

未用過椰衣,唔識啊

以前買過一盆秋石斛,用椰衣塊種植,就咁淋水落去,嚿椰衣會吸水
換盆時發覺d根入哂嚿椰衣裡面,完全拆唔到出嚟,最後斷哂根咁種落新盆 好彩新芽生咗大把根,冇事
回復

Penwong 發表於 2019-5-7 13:08:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-6 21:47
Pen 大大,這些植料是樹皮或椰衣,是否需要全盆浸水之後,令植料變軟,才可以把根部與植料分離?
...

因植料容易浮起,我通常會先放一盆水,手拿盆栽放入盆中大半,再往盆面用容器或手淋盆面五或六次,七或八次隨意,感覺淋透了,滴乾水放回原處。淋完水的重量和須要淋水重量是唔同的,拿起盆栽感覺下就知是否要淋水。
回復

W88 發表於 2019-5-7 16:56:14 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-6 21:36
我見這盆(用 ...

嘩 !  Ming 大 好大發展空間喎!
可以再掛多D!
回復