用樹皮種蝴蝶蘭(千字文慎入)

作者: GP01-Fb 發表于 2019-5-3 21:32:19
7202 84
快樂王子 發表於 2019-5-4 17:46:39 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2019-5-4 17:22
我只知微酸能助幼苖成長,弱鹼助開花,至於PH值的大小,是用來調控植株的生長,大型花場用作生產用途,住 ...

原來這樣, 謝謝解答!!
回復

B17 發表於 2019-5-4 18:01:49 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-5-4 09:27
謝謝解答~

咁都用得耐, 水苔要兩三年換一次.

鬥耐,芒骨贏哂

盆跳舞蘭,芒骨種咗七年仍然開花
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=124505&pid=2617642&fromuid=66917

秋石斛曾經修剪重植,不過舊芒骨照用,已經六年
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=175335&pid=2597187&fromuid=66917

淡紫嘉仔都種咗五年,識開花,由鬼得佢,懶理
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=204154&pid=2607854&fromuid=66917

回復

Sumbie 發表於 2019-5-4 18:12:43 來自手機 |顯示全部樓層
我都有用樹皮但係會混合其他植料,因為始終係有機物,會引好多小昆蟲,尤其是螞蟻同埋會彈彈跳嗰啲,亦都會見到有發霉。所以我會混合蘭石。同埋樹皮用耐咗會碎,變咗會儲存多咗水份,我擔心會爛根,所以用佢必須要留意住需唔需要換植料。

早幾個月開始用軟木碎,即係好似水松酒塞,全天然,不過都係要經過消毒先至可以使用。效果都幾好!因為佢比起樹皮耐用,可以起碼頂到五年,啱晒我呢啲懶人。淘返來的
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-4 18:41:26 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-5-4 18:12
我都有用樹皮但係會混合其他植料,因為始終係有機物,會引好多小昆蟲,尤其是螞蟻同埋會彈彈跳嗰啲,亦都會 ...

會唔會同樹皮的品質有關? 因為我暫時冇經歷過呢啲問題
回復

川流不息 發表於 2019-5-4 18:46:22 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-4 18:01
鬥耐,芒骨贏哂

盆跳舞蘭,芒骨種咗七年仍然開花

咦? 是全芒骨嗎? 真係冇諗過

我有用樹皮+芒骨種毬蘭, 種蝴蝶蘭可能都幾好喎~ (摸下巴

不過等我用晒D水苔先

回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-4 19:00:27 來自手機 |顯示全部樓層
其實我想再澄清我對植料的睇法, 我這個post其實不是為了說服大家用樹皮。 我知不同的植料也不同的好處和缺點,這是個人選擇,冇所謂的。 只是感覺上有些新朋友好像比較抗拒用水苔, 其實這樣也冇所謂,但如果真的要用水苔以外的植料, 應該也是有方法可跟的, 如果憑自己想像去試可能要走很多冤枉路。 我見在網上用水苔的正確用法有很多資料,圖文並茂也有視頻,但是用樹皮的資料不多。新朋友如果打算用樹皮,唔容易找資料,所以我先分享一下自己的方法, 希望可以有參考價值。

水苔的用法網上找得到, 上板的種法精華版也有, 如果有其他大大對於芒骨、蘭石、選盆、選燈、 施肥、殺蟲、通風或是各方面的心得可以分享就實在是太好了。 大家多啲講多啲分享先有意思㗎嘛。

其實水苔有缺點,住在山旁用本身山中一堆飛蟲,用水苔蚊蟲會一大堆在蘭花飛舞,用樹皮無這些煩惱,基本無蚊蟲!!  發表於 2019-5-4 21:34
回復

B17 發表於 2019-5-4 19:01:45 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-5-4 18:46
咦? 是全芒骨嗎? 真係冇諗過  

我有用樹皮+芒骨種毬蘭, 種蝴蝶蘭可能都幾好喎~ (摸下巴

加咗d碎炭攝下位,其實唔加都冇問題

以前有用過芒骨種蝴蝶蘭,完全冇問題,後來染菌,被犧牲了

今年有兩盆用咗芒骨,話唔定十年後先要換盆
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=201078&pid=2612028&fromuid=66917
回復

川流不息 發表於 2019-5-4 19:21:11 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-4 19:01
加咗d碎炭攝下位,其實唔加都冇問題

以前有用過芒骨種蝴蝶蘭,完全冇問題,後來染菌,被犧牲了

明晒~ 多謝!
回復

LONGLIFE 發表於 2019-5-4 21:03:51 來自手機 |顯示全部樓層
一般爾蘭友喜愛
回復

LONGLIFE 發表於 2019-5-4 21:13:09 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE 發表於 2019-5-4 21:03
一般爾蘭友喜愛

一般蘭友喜愛用混合料,因為適合大部份蘭花,但有机料含有生物鹼,石材含有礦物塩,用前先用滾水浸泡,但一些高線芸及矮種,由於可接受的誤差較少,所以多用水苔。
回復

B17 發表於 2019-5-4 22:09:24 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-4 19:00
其實我想再澄清我對植料的睇法, 我這個post其實不是為了說服大家用樹皮。 我知不同的植料也不同的好處和缺 ...

室外通風,夏天平均幾多日要淋一次?
淋水係咪兜頭兜腦淋落去,直到水滿,再慢慢流返出嚟?
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-4 22:20:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-4 22:09
室外通風,夏天平均幾多日要淋一次?
淋水係咪兜頭兜腦淋落去,直到水滿,再慢慢流返出嚟? ...

雖然樹皮是其中一種熱門植料, 但其實我揀佢都是迫不得意,之前都提過我嗰度夏天好熱,因為冷氣原故氣溫係會突然上升, 植料太濕真係會焗傷,容易出軟腐病, 所以基本上夏天要控水渡夏, 而樹皮的快乾就剛剛可以救返我。

夏天基本上要天天淋水, 晚上淋水,黃昏時間已經乾乾地, 當高溫的時候植料比較乾先唔會煲熟棵花。 夏天的幾個月真係辛苦㗎。

而其他季節呢,就每三四天至一個星期淋一次。 還可以啦,可以接受。

夏天為了減低中菌機會, 只會在旁邊加水不會弄濕葉片,冬天也不會。 但春天和秋天天氣好的時候會照頭林沖沖葉片。
回復

B17 發表於 2019-5-4 23:00:19 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-4 22:20
雖然樹皮是其中一種熱門植料, 但其實我揀佢都是迫不得意,之前都提過我嗰度夏天好熱,因為冷氣原故氣溫 ...

同我露台情況有d相似,夏天非常熱,上午太陽猛,靠遮光擋住,芒骨一日就乾

因為花盆放地上,所以有用底碟,如果太重手,底碟水滿就變成浸盆,因此平常用打氣噴壺,噴芒骨十零秒,應該有100cc,足夠
好似好複雜,噴多幾次就控制到,有時費事用噴壺,用個細嘴壺直淋落去,所謂工多藝熟,唔會差得去邊
淋水時間,朝早或傍晚,避開高溫時段
冬天唔需要咁多水,三日一次,有時唔記得咗 隔多兩日,絕對冇問題

回復

au231134 發表於 2019-5-4 23:03:11 來自手機 |顯示全部樓層

前兩年見過有個蝴蝶蘭場,全用杏仁殼做植料,因為蘭生長比較慢,而且酸化比其他植料快,最後都係放棄杏仁殼用番水苔。
其實我覺得最緊要係種植環境多於植料,植料適應得夏天冬天又吾掂,總之香港養蘭真係要睇天,除非你有温室又另計。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-5 08:52:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-4 23:00
同我露台情況有d相似,夏天非常熱,上午太陽猛,靠遮光擋住,芒骨一日就乾

Thank you 17大! 其實我成日參考你嘅種法,因為大家環境真係有啲似, 而且品種也接近。
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-5 08:58:12 來自手機 |顯示全部樓層
au231134 發表於 2019-5-4 23:03
前兩年見過有個蝴蝶蘭場,全用杏仁殼做植料,因為蘭生長比較慢,而且酸化比其他植物快,最後都係放棄杏仁殼 ...

睇你點睇啦, 就係因為鍾意所以先努力去解決一切問題,呢啲咪熱誠囉。 對於鍾意種植嘅人, 種野係享受, 對於唔鍾意嘅人,就係苦差。
回復

happychan 發表於 2019-5-5 15:58:22 來自手機 |顯示全部樓層
其實能控制澆水及肥料,用乜植料也可生長良好。
現看我用各種植料的狀況。
纯水苔

纯樹皮粒

纯椰棕粒

混合石粒及樹皮
回復

GP01-Fb 發表於 2019-5-5 17:13:13 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2019-5-5 15:58
其實能控制澆水及肥料,用乜植料也可生長良好。
現看我用各種植料的狀況。
纯水苔

陳大經驗充足,當然用什麼都沒有問題啦。
請問你是如何判斷在什麼時候用什麼植料呢?
回復

W88 發表於 2019-5-6 07:27:30 來自手機 |顯示全部樓層

真係巧多變化㗎!巧有趣㗎!

全水苔又得

上板賞蘭根又得

用泥種又得

樹皮加蘭石又得,得左!   

回復

happychan 發表於 2019-5-6 15:51:08 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-5 17:13
陳大經驗充足,當然用什麼都沒有問題啦。
請問你是如何判斷在什麼時候用什麼植料呢? ...

通常老弱残根用水苔。
回復