Tiyuan's rin rin 花色越開越奇怪

作者: maniwong0402 发表于 2019-5-1 13:25:12
3190 24

請問我棵Tiyuan's Rin Rin 越開越奇怪,是正常嗎..?
我係帶花小苗1月頭買,一路開花到依家

本身都唔係多噴點,新開嗰朵直頭冇埋噴點

1月頭個樣

頭一次個花 (其實都已經唔多似Tiyuan's Rin Rin)

最多都係得咁少噴點
ocarinayee 發表於 2019-5-1 16:24:22 |顯示全部樓層
好靚AR,變左十字花仲要反縞 (平時係白字十字紋,但你個棵調番轉),執到寶了~

我拎棵Rin Rin Sport葉插,想種棵冇十字紋的,可是長大後開了淨粉紅色。
maniwong0402 發表於 2019-5-1 19:13:09 來自手機 |顯示全部樓層
ocarinayee 發表於 2019-5-1 16:24
好靚AR,變左十字花仲要反縞 (平時係白字十字紋,但你個棵調番轉),執到寶了~

我拎棵Rin Ri ...

Thanks其實我都覺得呢個花色都靚只係初時我係諗住會出正常樣,點知花花越開越唔似正常嘅Tiyuan's rin rin...
好驚係因為我呢個新手唔知整咗啲咩而搞到佢咁...

題外話...繽繽又貼錯貼紙...
貼紙寫Tiyuan's Dawn...
ocarinayee 發表於 2019-5-1 19:29:53 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-5-1 19:13
Thanks其實我都覺得呢個花色都靚只係初時我係諗住會出正常樣,點知花花越開越唔似正 ...

點解你買D花全部咁靚架~~~
你呢棵RinRinSport隻色及十字紋很清晰﹗
近年見馬生的RinRinSport愈黎愈走色,你又執到寶了,哈哈~

我兩年前買左棵Tiyuan's Dawn,得第一兩次開啱色,之後就慢慢走色,到而家變成全紫色了。(試過有一朵開左十字紋。)
育種者話呢棵對溫度很敏感,好易變色。
siu2013 發表於 2019-5-2 11:19:48 來自手機 |顯示全部樓層
朵朵都好靚,我都好想我啲花花變唔正常!
真係好靚,好特別
Apple-Tam 發表於 2019-5-2 11:28:02 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得反縞好靚,我盆rin rin 同你一樣啲花開到咁,同紅咗葉柄。。。
Ison 發表於 2019-5-2 12:25:02 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-5-2 11:28
我覺得反縞好靚,我盆rin rin 同你一樣啲花開到咁,同紅咗葉柄。。。

師姐你比我的好彩趕得到出葉仔,隨後母葉也拜拜,好彩留到種
maniwong0402 發表於 2019-5-2 12:28:23 來自手機 |顯示全部樓層
siu2013 發表於 2019-5-2 11:19
朵朵都好靚,我都好想我啲花花變唔正常!
真係好靚,好特別

Thanks 其實係幾靚..但我會考慮再種多一盆正常版
maniwong0402 發表於 2019-5-2 12:32:16 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-5-2 11:28

哦?會唔會因為我棵都紅過(初回家時,現已經退紅) 所以啲花變成咁?
maniwong0402 發表於 2019-5-2 12:37:40 來自手機 |顯示全部樓層
ocarinayee 發表於 2019-5-1 19:29
點解你買D花全部咁靚架~~~  
你呢棵RinRinSport隻色及十字紋很清晰﹗
近年見馬生的RinRinSport愈黎愈走 ...

好彩啫
換句話說,Tiyuan走色是正常?
Ison 發表於 2019-5-2 12:51:43 來自手機 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-5-2 12:37
好彩啫<span class="emoji emoji1f605"></span>
換句話說,Tiyuan走色是正常?<span class="emoji emoji1f602"></span>

Tiyuan’s 系列很多變化的
nekotoro 發表於 2019-5-2 12:52:00 來自手機 |顯示全部樓層
太美了!比原版更美!
Apple-Tam 發表於 2019-5-2 17:38:03 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-2 12:25
師姐你比我的好彩趕得到出葉仔,隨後母葉也拜拜,好彩留到種

我果面死咗好多小苗,我今日返office死咗盆830+。。。
Ison 發表於 2019-5-2 17:45:09 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-5-2 17:38
我果面死咗好多小苗,我今日返office死咗盆830+。。。

公司喎? 沒有冷氣?
Apple-Tam 發表於 2019-5-2 17:48:43 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-2 17:45
公司喎? 沒有冷氣?

有冷氣呀,其他都無事,但棵S830+今日返到去黑晒。。。得返中心果兩塊葉仔未死。。。
maniwong0402 發表於 2019-5-2 19:10:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-2 17:45
公司喎? 沒有冷氣?

e?其實我係放屋企種冇特別開冷氣,只係開少少窗俾佢地..一定要有冷氣嗎?
ocarinayee 發表於 2019-5-2 19:18:31 來自手機 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-5-2 12:37
好彩啫<span class="emoji emoji1f605"></span>
換句話說,Tiyuan走色是正常?<span class="emoji emoji1f602"></span>

係啊, 香港咁熱, 種種下會走色啦。
Ison 發表於 2019-5-2 19:23:22 |顯示全部樓層
maniwong0402 發表於 2019-5-2 19:10
e?其實我係放屋企種冇特別開冷氣,只係開少少窗俾佢地..一定要有冷氣嗎? ...

我也沒有冷氣種啊, 所以種得比較難, 因為AV良好溫度環境是20℃一26℃, 所以有冷氣的辨公窒是最理想的
maniwong0402 發表於 2019-5-2 19:25:55 來自手機 |顯示全部樓層
ocarinayee 發表於 2019-5-2 19:18
係啊, 香港咁熱, 種種下會走色啦。

咁我明喇,可能係我一路都冇開冷氣所以走色?剛買返嚟時天氣涼涼地啲花都尚算正常。最近開始熱,所以就多咗開唔正常色嘅花?
Ison 發表於 2019-5-2 19:26:33 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-5-2 17:48
有冷氣呀,其他都無事,但棵S830+今日返到去黑晒。。。得返中心果兩塊葉仔未死。。。  ...

還有兩片葉, 一日未死還有希望  
12下一頁