目前我有嘅已開了花的猫猫如下:
Kohleria HCY's Honey 樓#11
Kohleria Colour Butterfly 樓#31
Kohleria Jester/Clytie?/unknown? 樓#32
Kohleria Ampallang 樓#33
Kohleria Yu's Red Pomegranate 樓#35
Kohleria Elvira 樓#36
Kohleria Brazil Gem 樓#37

我手上花猫不多,這棵是買的第一棵花猫苗,終於快要開花,所以出post記錄,等有花時再開估是什麽猫,各位大大有興趣可以估下,不過估中都無奬
[emoji]1f60f[/emoji]各位大大都唔估,咁俾多兩張相,今日隻猫好似出揼[emoji]270a[/emoji],我估佢聽日出包[emoji]1f606[/emoji][emoji]1f590[/emoji]
怕怕羞羞,半開半合
rwgplant 發表於 2019-5-1 12:53
怕怕羞羞,半開半合

遲D我會出剪!哈哈!一定嬴晒![emoji]1f60f[/emoji]
小雷子 發表於 2019-5-1 13:30
遲D我會出剪!哈哈!一定嬴晒!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

我會出[emoji]1f408[/emoji]㗎,羸我唔到
rwgplant 發表於 2019-5-1 13:36
我會出<span class="emoji emoji1f408"></span>㗎,羸我唔到

想請教一下!貓貓食水好深,太多植物要照顧,我都想試懶人盆,但我D貓貓大部份成長呎高,會唔會好易反艇?[emoji]1f914[/emoji]
唔使請教咁客氣,之前我見B大有矮化嘅花猫,佢俾好多光照,於是我學佢照多D隻猫,反而水方面制約,僅僅足夠,但如果用懶人盆儲水養,雖然唔使經常淋水,但會長得好快同好高,會頭重尾輕,我之前種落懶人盆,但依家都唔儲水養。
rwgplant 發表於 2019-5-1 12:53
怕怕羞羞,半開半合

好可愛呀,我家的花貓今日都開左!
Firewood 發表於 2019-5-1 14:16
好可愛呀,我家的花貓今日都開左!

係呀,我有睇你個post
rwgplant 發表於 2019-5-1 14:03
唔使請教咁客氣,之前我見B大有矮化嘅花猫,佢俾好多光照,於是我學佢照多D隻猫,反而水方面制約,僅僅足夠 ...

原來如此!我再研究下!小雷子好有禮貌!謝謝![emoji]1f609[/emoji]

我家的猫(4/5更新中)(多謝Win大有賞)

各位大大,我開估啦,[不過好似同網上圖片有D出入,花面底色都唔白,賓賓唔會又插錯牌
花猫名字: Kohleria Hcy's Dreamworld][emoji]1f605[/emoji]不過我都唔知啱定錯?望各位大大指正。
16/5 我巳經查實過,賓賓真係插錯,正確品種係Kohleria HCY's Honey。

查看全部評分

點解D花有兩個款?唔通分公乸花?[emoji]1f605[/emoji]
rwgplant 發表於 2019-5-4 13:55
各位大大,我開估啦,不過好似同網上圖片有D出入,花面底色都唔白,賓賓唔會又插鍇牌
花猫名 ...

似插錯牌喎,小雷子的Dream World係咁樣,比你參考一下![emoji]1f60c[/emoji]

B大大加左分比小雷子![emoji]1f44f[/emoji][emoji]1f44f[/emoji][emoji]1f44f[/emoji]

查看全部評分

小雷子 發表於 2019-5-4 14:09
似插錯牌喎,小雷子的Dream World係咁樣,比你參考一下!<span class="emoji emoji1f60c"></span>

唔該雷大,我都覺得未必係dreamworld,有無人知係咩?
rwgplant 發表於 2019-5-4 14:12
唔該雷大,我都覺得未必係dreamworld,有無人知係咩?

感覺佢唔似貓,會唔會係垂筒呢?
小雷子 發表於 2019-5-4 14:14

唔會差咁遠哇!
小雷子 發表於 2019-5-4 14:14

雷大,我已經找人指點,證實唔係垂筒,正確品種係 Kohleria HCY's Honey
rwgplant 發表於 2019-5-17 12:56
雷大,我已經找人指點,證實唔係垂筒,正確品種係 Kohleria HCY's Honey ...

你個Honey都好甜美下喎![emoji]1f60a[/emoji]
rwgplant 發表於 2019-5-4 14:01
點解D花有兩個款?唔通分公乸花?<span class="emoji emoji1f605"></span>

我之前的An’s Red  Cheongsam都變成雙色花,見佢係咁爆花,就由得佢。
琴晚已經將佢斬頭重種,今次希望佢唔好再變長頸鹿
放毒,唔睇。[emoji]1f600[/emoji]

唔睇...咁少啩  發表於 2019-5-17 22:33