松葉牡丹

作者: yunge0 发表于 2019-4-22 12:05:06
2778 46

感謝黑臉王子的分享, 帶回家以後, 松葉牡丹開了兩次花。可惜它的開花時間不夾, 每次我只能看見預備開的花蕾或已開完合了的花。
今曰天晴放假, 好開心, 今天終於目睹它開花的過程了。
開花時間8:40am, 花蕾開花的過程約十分鐘左右。
我最歡它半開的狀態。
sarshk2014 發表於 2019-4-22 12:36:53 來自手機 |顯示全部樓層
難得目睹佢嘅歡顏,真係要望多幾眼啦!一日花炸!
yunge0 發表於 2019-4-22 15:10:47 來自手機 |顯示全部樓層

繼續觀察:
2:00pm 花跟着陽光退去開始閉合。
2:30pm 花完全閉合,比今早未開的花蕾還要細。

換言之,只有半日花。
lamkaicheung 發表於 2019-4-22 15:15:51 來自手機 |顯示全部樓層
樓主好嘢,期待已久的花照,終於今日能拍下, 得償所願!
yunge0 發表於 2019-4-22 16:10:51 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-22 15:15
樓主好嘢,期待已久的花照,終於今日能拍下, 得償所願!<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>
...

多謝你!種得多,看花的機會提高許多。

我以往在別處曾在黃昏時見過盛開的松葉牡丹,今次花開得特別短。今次總算幸運地見到開花過程。
sarshk2014 發表於 2019-4-23 08:36:33 來自手機 |顯示全部樓層
想佢生多尐就要多晒太陽,逾熱逾生,逾晒逾開花;睇怕今個夏天岩晒佢生長!到時樓主大把花睇啦!
yunge0 發表於 2019-4-23 08:39:54 來自手機 |顯示全部樓層
花兒們知道我的訴求,今早松葉牡丹和馬齒牡丹一起乖乖地提早開花。
yunge0 發表於 2019-4-23 08:42:41 來自手機 |顯示全部樓層

花兒們知道我的訴求,今早松葉牡丹和馬齒牡丹一起乖乖地提早開花。
出門前匆匆地讚它們並來個快照。
little_stone 發表於 2019-4-23 10:26:03 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-22 16:10
多謝你!種得多,看花的機會提高許多。

我以往在別處曾在黃昏時見過盛開的松葉牡丹,今次花開得特別短。 ...

好靚~ 大大種得好
我曾經見過花苞,但就冇緣見花開
yunge0 發表於 2019-4-23 10:53:45 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-23 10:26
好靚~ 大大種得好
我曾經見過花苞,但就冇緣見花開

多謝讚賞,事實上我是用細杯種,除了澆水及放置陽光曬到的位置外,沒有做其他。昨天賞花時跟它們說話了。
期待它們保持健康地多長枝條,因為只有莖多才會有更多開花和賞花的機會。

我目標是把手上的幾條變種成下圖的花壇狀態。
大家齊齊加油吧!
little_stone 發表於 2019-4-25 10:11:13 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-23 10:53
多謝讚賞,事實上我是用細杯種,除了澆水及放置陽光曬到的位置外,沒有做其他。昨天賞花時跟它們說話了。 ...

大大加油~!我已經冇位種咁多lu
P.S. 我前日返去又喺只睇到花苞
新手小麗 發表於 2019-4-27 20:58:45 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-23 10:53
多謝讚賞,事實上我是用細杯種,除了澆水及放置陽光曬到的位置外,沒有做其他。昨天賞花時跟它們說話了。 ...

隻粉紅好鮮艷呀,我都有種過呢個品種,朝早發現開了花,放工回來睇下佢又謝左
yunge0 發表於 2019-4-28 08:32:17 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2019-4-27 20:58
隻粉紅好鮮艷呀<span class="emoji emoji1f60d"></span>,我都有種過呢個品種,朝早發現開了花,放工回來睇下佢又謝左{:emoj ...

朵花又大又靚,色又鮮豔,非常引人注目。
川流不息 發表於 2019-4-28 10:01:14 |顯示全部樓層
好靚呀~

我都想播種, 但好似冇位種
yunge0 發表於 2019-5-11 00:08:46 來自手機 |顯示全部樓層

晚上十一時許淋花, 首次發現你已開了半朵花等我。對於奔波了整天, 疲憊的我, 是一種鼓舞。
violet_bb 發表於 2019-5-11 00:26:29 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-5-11 00:08
晚上十一時許淋花, 首次發現你已開了半朵花等我。對於奔波了整天, 疲憊的我, 是一種鼓就舞。 ...

為你感動!花花好像有人性,好體貼主人!
yunge0 發表於 2019-5-11 06:20:32 來自手機 |顯示全部樓層

今早照片, 花仍在
yunge0 發表於 2019-5-11 06:23:51 來自手機 |顯示全部樓層

8/5 照片
9/5 早上下雨,快手拍照

前天8/5左方仍是青色花蕾, 昨晚半開, 今早開大了少許, 見到花心。
中間那朵下雨天無暇留意, 昨曰經已開完。
所以,有花雷便要抓機會留意開花。

11/5今早照片

6:55am

Wingslilis 發表於 2019-5-12 18:18:12 來自手機 |顯示全部樓層
今日放假,我都有幸見到好大花
大過隻夾
之前開的都不大,約$1咁上下
今日呢朵有 2吋啊(⊙o⊙)

現在開始收了
很美
yunge0 發表於 2019-5-12 18:43:03 來自手機 |顯示全部樓層
Wingslilis 發表於 2019-5-12 18:18
今日放假,我都有幸見到好大花

大過隻夾

真係好大朵, 做花壇一流。多朵同時間開真係好靚。不知何故, 截至現時為止都係輪住逐朵開。

係囉,我嗰啲都係逐朵開  發表於 2019-5-12 22:39
123下一頁