請問我的蝴蝶蘭係咪死晒?

作者: mooon 发表于 2019-4-19 20:30:18
2960 11
懇請各位大大賜教, 新年買一盤蝴蝶蘭, 近一個月冇淋水, 花已全掉, 葉都差唔多全已掉落, 剛才拎起盤想處理蝴蝶蘭, 發覺掉落的葉已軟腐同埋有蟲. 於是將植料清除, 但唔識分咩係壞根, 大部份D疑似爛根(黑色或梅左) o既 皮俾我捽走左保留裡面條線. 衣家浸緊稀釋漂白水, 浸左兩個鐘, 要浸幾耐呢? 要剪走邊d根? 我有去 xx城 買花寶殺菌液, 另外又買左肉桂粉, 可以用嗎? 跟住睇下呢度各位大大指教, 再風乾一天, 處理後就入盆, 會用水苔.   

第一棵水浸林水苔後才清理水苔

第2棵之後都係就咁搣走水苔冇浸林佢

上面三棵冇晒葉係咪已死晒? 兩棵有葉還可以救番嗎?

希望各位大大指教, 感激不盡!!!
nekotoro 發表於 2019-4-19 21:47:57 來自手機 |顯示全部樓層
頭兩棵應該可以,後面三棵我未試過咁狀態,留俾有經驗的大大回答。
菜妹 發表於 2019-4-19 22:32:39 來自手機 |顯示全部樓層
個人愚見,頭兩棵剪走爛根,只用水種比水苔更易養、後三棵掉得。水種只浸底下1/3根,水喉水放一晚後先用,如果可以收集雨水更好。
川流不息 發表於 2019-4-19 23:21:02 |顯示全部樓層
3, 4, 5唔得了, 1都有點危. 莖位是不是已經黑晒? 如果不是, 應該還可以救.

1, 2的爛根要再清得仔細點, 你見到2果度有D靚根, 係硬硬地和銀銀綠綠咁的, 除左呢D根基本可以剪走.

風乾一兩天後可以上返水苔, D水苔乾晒一兩天後就再噴濕 (葉都可以噴, 但中間個位唔可以積水)

我三個星期左右前都收左棵被當垃圾的孤兒, 根100%爛晒, 得返葉和莖冇事,

而家未見出返D根但開始出新葉了, 唔好放棄一齊加油呀~
mooon 發表於 2019-4-20 00:49:25 |顯示全部樓層
非常多謝咁多位指教!!!
B17 發表於 2019-4-20 11:26:56 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2019-4-20 00:49
非常多謝咁多位指教!!!

新年蝴蝶蘭銷售量是非常大,花殘後歸宿多是垃圾桶,除非有特別原因,跟大隊比較易處理

想種蝴蝶蘭,可以買棵新的,健康的,單獨一棵的,不要那些幾棵加上裝飾,併作一盆,得個貴字

一來就挑戰高難度,容易打沉自己

知道知道! 謝謝指教!!  發表於 2019-4-21 00:15
Childpark 發表於 2019-4-22 00:41:03 |顯示全部樓層

蝴蝶蘭有葉無根,還可以救,無葉無根,基本可以放棄他。

有葉有根的救法是用水樽,只放根下去,加一點水,水面少許點著根尖(沾到水的根只需一條),樽口用報紙封閉,只露葉,放在沒光陰涼的地方,休養它,等1-4周就會出新根!

有葉無根的救法,用高濕方式,讓根催生,用一個樽,放進濕水苔,不要沾到蘭花,樽口封好,只露葉出來,放在沒光陰涼的地方,休養他!觀察他出根!

用養幼苗的環境一樣,不要光,慢慢休養他,讓他回復生機!

剛出完花就用有葉無根的救法,要等1個月,等他休眠後才有效。

多謝詳細教導!!!  發表於 2019-4-22 18:28
water 發表於 2019-4-22 10:58:42 |顯示全部樓層
把蝴蝶蘭放在盆內,不用水苔,每天淋水.

我盆年年都開一次花.

B17
有趣^^  發表於 2019-4-22 11:02

評分

查看全部評分

sarshk2014 發表於 2019-4-23 08:46:11 來自手機 |顯示全部樓層
樓上咁種法要密密淋水架!秋冬乾燥季節更要每小時淋。其實加尐水苔俾佢好簡單啫!玩種花玩埋植料都好有趣架!
Childpark 發表於 2019-4-26 22:13:55 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2019-4-22 00:41
蝴蝶蘭有葉無根,還可以救,無葉無根,基本可以放棄他。

有葉有根的救法是用水樽,只放根下去,加一點水, ...

小小水,放在陰涼沒光休養他!

直到再出新根,才用盆,或者板去養!
water 發表於 2019-4-26 23:19:06 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-4-23 08:46
樓上咁種法要密密淋水架!秋冬乾燥季節更要每小時淋。其實加尐水苔俾佢好簡單啫!玩種花玩埋植料都好有趣架 ...

冬天都是一日淋一次水,不過,好多時都不記得淋,所以不是天天都淋水的.
用水苔會產生很多昆蟲,所以不用.
Penwong 發表於 2019-4-26 23:23:41 |顯示全部樓層
https://youtu.be/zaKf_lGivuY
我覺得幾好,簡單易行。