懇請各位大大賜教, 新年買一盤蝴蝶蘭, 近一個月冇淋水, 花已全掉, 葉都差唔多全已掉落, 剛才拎起盤想處理蝴蝶蘭, 發覺掉落的葉已軟腐同埋有蟲. 於是將植料清除, 但唔識分咩係壞根, 大部份D疑似爛根(黑色或梅左) o既 皮俾我捽走左保留裡面條線. 衣家浸緊稀釋漂白水, 浸左兩個鐘, 要浸幾耐呢? 要剪走邊d根? 我有去 xx城 買花寶殺菌液, 另外又買左肉桂粉, 可以用嗎? 跟住睇下呢度各位大大指教, 再風乾一天, 處理後就入盆, 會用水苔.   

第一棵水浸林水苔後才清理水苔

第2棵之後都係就咁搣走水苔冇浸林佢

上面三棵冇晒葉係咪已死晒? 兩棵有葉還可以救番嗎?

希望各位大大指教, 感激不盡!!!
頭兩棵應該可以,後面三棵我未試過咁狀態,留俾有經驗的大大回答。
個人愚見,頭兩棵剪走爛根,只用水種比水苔更易養、後三棵掉得。水種只浸底下1/3根,水喉水放一晚後先用,如果可以收集雨水更好。
3, 4, 5唔得了, 1都有點危. 莖位是不是已經黑晒? 如果不是, 應該還可以救.

1, 2的爛根要再清得仔細點, 你見到2果度有D靚根, 係硬硬地和銀銀綠綠咁的, 除左呢D根基本可以剪走.

風乾一兩天後可以上返水苔, D水苔乾晒一兩天後就再噴濕 (葉都可以噴, 但中間個位唔可以積水)

我三個星期左右前都收左棵被當垃圾的孤兒, 根100%爛晒, 得返葉和莖冇事,

而家未見出返D根但開始出新葉了, 唔好放棄一齊加油呀~
非常多謝咁多位指教!!!
mooon 發表於 2019-4-20 00:49
非常多謝咁多位指教!!!

新年蝴蝶蘭銷售量是非常大,花殘後歸宿多是垃圾桶,除非有特別原因,跟大隊比較易處理

想種蝴蝶蘭,可以買棵新的,健康的,單獨一棵的,不要那些幾棵加上裝飾,併作一盆,得個貴字

一來就挑戰高難度,容易打沉自己

知道知道! 謝謝指教!!  發表於 2019-4-21 00:15

蝴蝶蘭有葉無根,還可以救,無葉無根,基本可以放棄他。

有葉有根的救法是用水樽,只放根下去,加一點水,水面少許點著根尖(沾到水的根只需一條),樽口用報紙封閉,只露葉,放在沒光陰涼的地方,休養它,等1-4周就會出新根!

有葉無根的救法,用高濕方式,讓根催生,用一個樽,放進濕水苔,不要沾到蘭花,樽口封好,只露葉出來,放在沒光陰涼的地方,休養他!觀察他出根!

用養幼苗的環境一樣,不要光,慢慢休養他,讓他回復生機!

剛出完花就用有葉無根的救法,要等1個月,等他休眠後才有效。

多謝詳細教導!!!  發表於 2019-4-22 18:28
把蝴蝶蘭放在盆內,不用水苔,每天淋水.

我盆年年都開一次花.

B17
有趣^^  發表於 2019-4-22 11:02

查看全部評分

樓上咁種法要密密淋水架!秋冬乾燥季節更要每小時淋。其實加尐水苔俾佢好簡單啫!玩種花玩埋植料都好有趣架!
Childpark 發表於 2019-4-22 00:41
蝴蝶蘭有葉無根,還可以救,無葉無根,基本可以放棄他。

有葉有根的救法是用水樽,只放根下去,加一點水, ...

小小水,放在陰涼沒光休養他!

直到再出新根,才用盆,或者板去養!
sarshk2014 發表於 2019-4-23 08:46
樓上咁種法要密密淋水架!秋冬乾燥季節更要每小時淋。其實加尐水苔俾佢好簡單啫!玩種花玩埋植料都好有趣架 ...

冬天都是一日淋一次水,不過,好多時都不記得淋,所以不是天天都淋水的.
用水苔會產生很多昆蟲,所以不用.
https://youtu.be/zaKf_lGivuY
我覺得幾好,簡單易行。