2019迷岩種植大賽(無名紫)

作者: 小雷子 发表于 2019-4-17 12:10:27
23545 798
rwgplant 發表於 2019-5-21 10:31:31 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-5-21 10:19
有花友分享曽經用針吉吉個球球,但結果係........C咗!

我衹有一次用插葉成功出球後出小苗,後來用它和花友交換枝條,其他如你說都變呆球,而且已經長到大粒。
JM2018 發表於 2019-5-21 10:37:20 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 10:31
我衹有一次用插葉成功出球後出小苗,後來用它和花友交換枝條,其他如你說都變呆球,而且已經長到大粒。 ...

咁不如將球球分享出來攪個比賽!如成功出到苗可簡才子任何一款AV做獎品
Calico 發表於 2019-5-21 10:46:46 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-5-21 10:37
咁不如將球球分享出來攪個比賽!如成功出到苗可簡才子任何一款AV做獎品  ...

He he!  我第一個報名,我有方法可以喚醒球球。he he!!
JM2018 發表於 2019-5-21 10:52:43 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-5-21 10:46
He he!  我第一個報名,我有方法可以喚醒球球。he he!!

Cal 姐您是第二個報名!第一個是我呀!
rwgplant 發表於 2019-5-21 10:52:44 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-5-21 10:37
咁不如將球球分享出來攪個比賽!如成功出到苗可簡才子任何一款AV做獎品  ...

哈哈,次次都被你入到位。
攪比賽要揾專家如雷大之類,我可以獻出一棵AV當奬品,不過係由我揀。但我現在沒有多少球。

哎呀!無得牙?哈哈!  發表於 2019-5-21 11:00
rwgplant 發表於 2019-5-21 10:57:04 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-5-21 10:46

唔使攪比賽,衹要cal姐你分享還魂大法,我送你一棵AV。
JM2018 發表於 2019-5-21 11:04:52 來自手機 |顯示全部樓層

殺手組嘅「超級高手」終於出現了!
Calico 發表於 2019-5-21 11:17:10 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 10:57
唔使攪比賽,衹要cal姐你分享還魂大法,我送你一棵AV。

好簡單,植物有開花期,亦有休眠期,休眠期是開月完花,保充番D養份,再重新長新芽,吾好用针拮佢,會感染細菌導致爛球,佢休眠時間,可長可短,糸條件環境適合既情況下,就自然會重新出芽。我地唯一可以做既,就糸等。將球入泥露 1/3, 泥微濕。悶養即可。泥不要全乾,因没水,球會缺水而逐漸縮細,泥亦不可遇濕,會爛球。大岩桐和迷岩既做法一樣
rwgplant 發表於 2019-5-21 11:22:16 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-5-21 11:17
好簡單,植物有開花期,亦有休眠期,休眠期是開月完花,保充番D養份,再重新長新芽,吾好用针拮佢,會感 ...

咁咪同我上面講嘅差唔多,不過你肯分享,我答應送你就送你,你有咩要求,但唔一定滿足到你。
其實你個方法都未必應用到插葉球,因為未開個花。
Calico 發表於 2019-5-21 11:22:24 來自手機 |顯示全部樓層
AV不用送喇,謝謝
rwgplant 發表於 2019-5-21 11:27:15 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-5-21 11:22
AV不用送喇,謝謝

有食唔食,罪大惡極噃,真係唔要?
Calico 發表於 2019-5-21 11:30:35 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 11:22
咁咪同我上面講嘅差唔多,不過你肯分享,我答應送你就送你,你有咩要求,但唔一定滿足到你。
其實你個方 ...

吾同,球休眠,仲糸生長緊,吸收緊泥既養份,入泥吾可以缺水。除非你成個球起出黎
Calico 發表於 2019-5-21 11:32:49 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 11:27
有食唔食,罪大惡極噃,真係唔要?

真糸吾駛喇。

咁好喇,多謝你分享經驗  發表於 2019-5-21 11:42
Calico 發表於 2019-5-21 11:35:37 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 11:22
其實你個方 ...

插葉球,我都试過,大岩桐,葉插出球,再用這球出小苗。有冇试過裂葉法?裂葉法可出好多小球,但用糸大岩桐葉比較明顯
rwgplant 發表於 2019-5-21 11:48:02 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-5-21 11:35
插葉球,我都试過,大岩桐,葉插出球,再用這球出小苗。有冇试過裂葉法?裂葉法可出好多小球,但用糸大岩 ...

問題不是出球,是出球後不一定出苗,出苗又需要好長時間。
大岩桐不同迷岩,裂葉法衹可以用在大岩桐,而且大岩桐要求點低就能出苗。我想找到迷岩插葉出苗最快方法。
JM2018 發表於 2019-5-24 05:35:47 來自手機 |顯示全部樓層

更新下「JM001 」在一星期內生長情況先,在同一角度影,可見到有兩塊葉生得太快,而個盆太細,所以轉咗彎,其次是紅色箭嘴指住兩塊葉的變化,還有我的「JM002」和「JM003」,變化就更大呀!
rwgplant 發表於 2019-5-24 08:31:24 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-5-24 05:35
更新下「JM001 」在一星期內生長情況先,在同一角度影,可見到有兩塊葉生得太快,而個盆太細,所以轉咗彎, ...

點解D葉生成咁?係大咗好多,但太矮,不利繼續生長。
Calico 發表於 2019-5-24 08:35:05 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-24 08:31

物似主人型
JM2018 發表於 2019-5-24 08:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-24 08:31

我估是追光,又或者太熱,所以彎咗,仲彎得好快,至於生得咁矮可能似我啦!
rwgplant 發表於 2019-5-24 08:36:40 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-5-24 08:35
我估是追光,又或者太熱,所以彎咗,仲彎得好快,至於生得咁矮可能似我啦! ...

有無加魔肥?
可以加多少少水,佢唔長高好難出到花苞。

有㗎,好早加咗啦!  發表於 2019-5-24 08:37