B36 Ontario sport 開對色嗎?

作者: chestnut007 發表于 2019-4-11 12:29:36
1614 14
近來買的。回來時葉底及柄也呈紅色。我立刻減光,不知有否跑色?
rwgplant 發表於 2019-4-11 12:50:17 來自手機 |顯示全部樓層
應該尚算對色,衹不過縞花唔明顯,會唔會係初花有關係?這品種都幾難服侍,唔夠光縞花不出,多光又變紅柄跑色。
回復

小雷子 發表於 2019-4-11 13:10:57 來自手機 |顯示全部樓層
你種得唔錯,都見到紋,我見有花友種到全紫色的!
回復

chestnut007 發表於 2019-4-11 13:52:11 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-11 12:50
應該尚算對色,衹不過縞花唔明顯,會唔會係初花有關係?這品種都幾難服侍,唔夠光縞花不出,多光又變紅柄跑 ...

多謝Plant大大心得分享。這樣是初花,我的第一棵B36.
回復

rwgplant 發表於 2019-4-11 13:59:51 來自手機 |顯示全部樓層
從你嘅照片看,你平時是不是用黃燈光照?會唔會照日散光?
回復

chestnut007 發表於 2019-4-11 14:37:26 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-11 13:59
從你嘅照片看,你平時是不是用黃燈光照?會唔會照日散光?

照片放在椅子上拍。

發叔花,買了兩三個星期,買回來時已經有紅柄及葉底變紅。我把她放在比較暗的散光下,也有黃色燈光照到。請問用黃光或散光有什麼分別?
回復

rwgplant 發表於 2019-4-11 14:53:15 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-11 14:37
照片放在椅子上拍。

發叔花,買了兩三個星期,買回來時已經有紅柄及葉底變紅。我把她放在比較暗的散光下 ...

黃光係燈照即係人工光源,日散光係自然光,光譜較全。我有小建議,你不要照黃燈和日光,用冷色白光led燈照,切記係冷光,正常照4至6個鐘,會唔會有驚喜呢?
回復

chestnut007 發表於 2019-4-11 18:39:48 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-11 14:53
黃光係燈照即係人工光源,日散光係自然光,光譜較全。我有小建議,你不要照黃燈和日光,用冷色白光led燈 ...

請問可否解釋一下,為什麼要冷光?只是B36要冷光?還是所有AV都合用?不好意思,本人比較多問題。LOL!
回復

rwgplant 發表於 2019-4-11 18:58:47 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-11 18:39
請問可否解釋一下,為什麼要冷光?只是B36要冷光?還是所有AV都合用?不好意思,本人比較多問題。LOL! ...

我好似和你提過花青素你試下找答案
回復

chestnut007 發表於 2019-4-11 19:32:32 來自手機 |顯示全部樓層
請問花青素英文是什麼?
回復

rwgplant 發表於 2019-4-11 19:46:29 來自手機 |顯示全部樓層
anthocyanidin
回復

chestnut007 發表於 2019-4-11 21:54:55 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-11 19:46
anthocyanidin

請問你的意思是這樣嗎?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29614032/
回復

rwgplant 發表於 2019-4-11 22:16:26 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-11 21:54
請問你的意思是這樣嗎?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29614032/

這篇我未睇過,但內容都有你想知嘅野,既然你明白紅藍光會影響花青素積累,說明這品種跑色原因大有可能由紅光引起,黃光和日光嘅光譜都有紅光
回復

chestnut007 發表於 2019-4-11 22:18:37 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-11 22:16
這篇我未睇過,但內容都有你想知嘅野,既然你明白紅藍光會影響花青素積累,說明這品種跑色 ...

多謝大大教導。好!等我做下實驗先。

不過,又有問題,走了白色或太深色可用blue light去改善。但相反,只剩下白色,少了其他顏色,又怎麼辦?
回復

Ison 發表於 2019-4-11 22:26:02 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-11 22:18
多謝大大教導。好!等我做下實驗先。

不過,又有問題,走了白色或太深色可用blue light去改善。但相反, ...

你們好專業啊, 留名學野
回復