過期霸王花

作者: 眼都花 发表于 2019-4-10 11:00:59
3198 17
有排食得完

評分

查看全部評分

B17 發表於 2019-4-10 11:48:16 |顯示全部樓層
堅霸王花,唔係火龍果 越來越罕有
sasock 發表於 2019-4-10 11:59:32 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-10 11:48
堅霸王花,唔係火龍果 越來越罕有

請教,怎樣分辨兩種植物?
B17 發表於 2019-4-10 12:06:37 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2019-4-10 11:59
請教,怎樣分辨兩種植物?

唔識,樓主話係咪係囉

如果係火龍果,樓主一定留花結果,唔會摘哂

其實我想樓主回覆確認
眼都花 發表於 2019-4-10 12:57:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-10 12:06
唔識,樓主話係咪係囉

火龍果 是用花圈種出來 霸王花用圍牆種出來 花像曇花又像霸王花 但霸王花朵比他們厚實多 新鮮煲湯特別清甜 其實三種花都可以食用 曇花煲湯味道比較香 但煲完湯後 會容在湯裏 不同霸王花煲極吾爛果隻 有湯有霸王花食
眼都花 發表於 2019-4-10 13:00:17 來自手機 |顯示全部樓層
唔識,樓主話係咪係囉

衰鬼!真聰明 這樣都比你猜島
其實我不喜歡食火龍果 沒果酸沒果甜 所以不太清楚 火龍果花蕾同霸王花的分別 網上看到的火龍果 果花帶紅色的 霸王花純白帶淡黃色的
眼都花 發表於 2019-4-10 13:42:02 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-10 12:57
火龍果 是用花圈種出來 霸王花用圍牆種出來 花像曇花又像霸王花 但霸王花朵比他們厚實多 新鮮煲湯特別清 ...

請你兩位師兄食午餐
眼都花 發表於 2019-4-10 15:43:58 來自手機 |顯示全部樓層
唔識,樓主話係咪係囉

https://kknews.cc/zh-mo/news/grampy.html
眼都花 發表於 2019-4-10 15:45:07 來自手機 |顯示全部樓層
你去看看就清楚
眼都花 發表於 2019-4-10 16:01:00 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-10 15:45
你去看看就清楚

其實我不喜歡食火龍果 所以不太清楚 我有種曇花同霸王花 兩種花都可食用 曇花煲湯香一點 但花心會溶在湯裏 霸王花就煲不溶在湯裏 可飲湯食霸王花 口感一流
B17 發表於 2019-4-10 16:19:00 |顯示全部樓層

睇咗,作者話分唔到

"看完了這些,大家懂得怎麼區分它們了嗎,反正我只能區分曇花,至於霸王花和火龍果花我就區分不了,我真失敗!以後要慢慢學習才行!"

眼都花 發表於 2019-4-10 17:47:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-10 16:19
睇咗,作者話分唔到

"看完了這些,大家懂得怎麼區分它們了嗎,反正我只能區分曇花,至於霸王花 ...

你要配褲眼鏡 霸王花是尖的 火龍果是圓的
B17 發表於 2019-4-10 18:58:02 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-10 17:47
你要配褲眼鏡 霸王花是尖的 火龍果是圓的

圓定尖,估生仔定生女咩

呢個圓

呢個又圓

呢個尖

呢個都尖

不如話睇青色同紅色嘅分別好過啦!

作者都冇話分到,你就咪叫人睇佢編野,嘥大家時間啦!
眼都花 發表於 2019-4-10 22:12:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-10 18:58
圓定尖,估生仔定生女咩

呢個圓

我摘下的霸王花 一點紅色都沒有的 同長尖型的 你圖片是火龍果來的
眼都花 發表於 2019-4-10 22:14:17 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-10 22:12
我摘下的霸王花 一點紅色都沒有的 同長尖型的 你圖片是火龍果來的

過個是霸王花
ChanKwingYin 發表於 2019-4-11 17:15:18 來自手機 |顯示全部樓層
圓定尖,估生仔定生女咩

呢個圓

紅色嗰隻係紅肉火龍果
ChanKwingYin 發表於 2019-4-11 17:16:42 來自手機 |顯示全部樓層
圓定尖,估生仔定生女咩

呢個圓

白肉其實同霸王花一植物,只是自花不結果的叫 霸王花。會結果的叫火龍果
B17 發表於 2019-4-11 18:11:25 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-4-11 17:16
白肉其實同霸王花一植物,只是自花不結果的叫 霸王花。會結果的叫火龍果 ...

其實分唔到都冇所謂,只要功效相同就得,否則就嘥gas了