新手求救,紫羅蘭BB好似病了?(補充,減光ok!)

作者: Zzzheep 發表于 2019-4-9 22:39:51
2935 38

各位好,小妹上年11月開始種紫羅蘭,因為浸葉很好玩,不知不覺繁殖了很多紫羅蘭BB
但不知為何發現最近很多棵BB中間的新莖紅了,我挖出來看又好像沒欄根,所以想請大家幫我看看是不是病了?
我用的花寶的珠石+金泥+一點點的三合一泥,每星期給一次水,淋透的,但不知會不會還是淋太多了呢?
Ison 發表於 2019-4-9 22:57:29 來自手機 |顯示全部樓層
你好啊,不是十字花,葉柄紅相信不大影響,葉靚沒爛根,便安心等開花啦
回復

小雷子 發表於 2019-4-9 23:02:01 來自手機 |顯示全部樓層
唔覺有問題,可能同天氣或陽光有關!
回復

Zzzheep 發表於 2019-4-9 23:02:04 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-4-9 22:57
你好啊,不是十字花,葉柄紅相信不大影響,葉靚沒爛根,便安心等開花啦 ...

謝謝你,因為它媽媽的莖不是紅的,所以有點擔心
回復

Zzzheep 發表於 2019-4-9 23:03:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-9 23:02
唔覺有問題,可能同天氣或陽光有關!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

謝謝回覆
回復

Ison 發表於 2019-4-9 23:04:46 |顯示全部樓層
Zzzheep 發表於 2019-4-9 23:02
謝謝你,因為它媽媽的莖不是紅的,所以有點擔心

如果種斑葉變化仲大
回復

小雷子 發表於 2019-4-9 23:05:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-4-9 22:57
你好啊,不是十字花,葉柄紅相信不大影響,葉靚沒爛根,便安心等開花啦 ...

我係發埸買的十字花,都有紅莖,唔知會唔會走色呢,依加有花冧,遲D就知道!
回復

Zzzheep 發表於 2019-4-9 23:06:11 來自手機 |顯示全部樓層
這應該是媽媽...因為沒做標誌我現在都搞不清了...
另外補充問下,它有2個果,已經1個月還是沒改變,這種果實熟了會變色嗎?
回復

chestnut007 發表於 2019-4-9 23:06:25 |顯示全部樓層
同意Ison 師兄所說,應該無恙。

出紅莖或葉底轉紅,可以是品種本身原是這樣。

另外,會不會因爲近來日照長了,又或光線猛了?
回復

Zzzheep 發表於 2019-4-9 23:09:09 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-9 23:06
同意Ison 師兄所說,應該無恙。

出紅莖或葉底轉紅,可以是品種本身原是這樣。

係喎,咁我放陰啲的地方看看先,謝謝
回復

Ison 發表於 2019-4-9 23:12:19 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-9 23:05
我係發埸買的十字花,都有紅莖,唔知會唔會走色呢,依加有花冧,遲D就知道! ...

係啊十字花來講, 以前有師姐教落, 植珠本身青柄, 特變紅柄, 就有啲危, 不過我都係聽番來的 XDDD
回復

小雷子 發表於 2019-4-9 23:13:31 來自手機 |顯示全部樓層
Zzzheep 發表於 2019-4-9 23:09
係喎,咁我放陰啲的地方看看先,謝謝

紫羅蘭有時變到你都認唔到!你睇下我的C6,白花紅心,可以變到似十字花!
回復

Zzzheep 發表於 2019-4-9 23:13:40 來自手機 |顯示全部樓層
我係發埸買的十字花,都有紅莖,唔知會唔會走色呢,依加有花冧,遲D就知道!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

你太厲害了⋯⋯我有2棵發苗,好像是斑葉,中間也是紅了...所以也很擔心,光速換了泥,現在觀察中。
右邊那棵換完泥就有一塊葉垂了,2天都沒企番起身
回復

Zzzheep 發表於 2019-4-9 23:14:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-9 23:13
紫羅蘭有時變到你都認唔到!你睇下我的C6,白花紅心,可以變到似十字花!
...

好靚呀!
回復

chestnut007 發表於 2019-4-9 23:16:13 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-4-9 23:12
係啊十字花來講, 以前有師姐教落, 植珠本身青柄, 特變紅柄, 就有啲危, 不過我都係聽番來的 XDDD ...

我都有聽聞過。但我的問題是,完全不知道植株"本身"應該是青柄或是紅柄囉!LOL!!
回復

Ison 發表於 2019-4-9 23:16:33 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-9 23:13
...

靚靚~~
回復

小雷子 發表於 2019-4-9 23:16:48 來自手機 |顯示全部樓層
Zzzheep 發表於 2019-4-9 23:13
你太厲害了⋯⋯我有2棵發苗,好像是斑葉,中間也是紅了...所以也很擔心,光速換了泥,現在觀察中。
右邊 ...

如果冇根的話,要入温室或食物盒!
外圍葉不太重要,唔得就剪走佢!
回復

Ison 發表於 2019-4-9 23:18:08 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-9 23:16
我都有聽聞過。但我的問題是,完全不知道植株"本身"應該是青柄或是紅柄囉!LOL!! ...

要問多十字花果啲人了 哈哈
回復

chestnut007 發表於 2019-4-9 23:20:35 |顯示全部樓層
我係發埸買的十字花,都有紅莖,唔知會唔會走色呢,依加有花冧,遲D就知道! ...

我近來買的發叔十字花,不少買回來時已經有紅莖,希望唔會走色啦。我已經減光了。
回復

小雷子 發表於 2019-4-9 23:22:30 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-9 23:20
我近來買的發叔十字花,不少買回來時已經有紅莖,希望唔會走色啦。我已經減光了。 ...

十字花好似唔易種,大家加油啦!
回復

12下一頁