西斜可以種咩花?

作者: carol_208 发表于 2019-4-9 09:50:30
5525 15
屋企超級西斜,每日都會被暴曬6個鐘,由正午十二點到下晝六點,請問曬到咁,有咩花捱得住呢?

p.s. 之前試過種茶花,曬咗一星期後唔係好捱得住,送咗俾人 而家種緊簕杜鵑,每日淋兩次水,但每日暴曬完啲葉都變軟垂
yunge0 發表於 2019-4-9 11:03:20 來自手機 |顯示全部樓層
可以考慮種喜光耐旱的多肉植物。其他科如:太陽花、馬齒莧、到手香、鳳梨科等等。
yunge0 發表於 2019-4-9 11:05:10 來自手機 |顯示全部樓層
我同事過年在西斜位浸水仙,效果非常理想!
B17 發表於 2019-4-9 11:05:32 |顯示全部樓層
簕杜鵑曬得的,種落地,水都唔使淋
carol_208 發表於 2019-4-9 19:01:58 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-9 11:03
可以考慮種喜光耐旱的多肉植物。其他科如:太陽花、馬齒莧、到手香、鳳梨科等等。 ...

茉莉花可以嗎?
carol_208 發表於 2019-4-9 19:02:33 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-9 11:05
我同事過年在西斜位浸水仙,效果非常理想!

等過年我都試下先!
carol_208 發表於 2019-4-9 19:04:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-9 11:05
簕杜鵑曬得的,種落地,水都唔使淋

我諗住幫佢換返啲冇咁疏水的泥,而家嗰棵係花墟買返嚟的,啲泥好似完全唔儲水
yunge0 發表於 2019-4-9 19:06:07 來自手機 |顯示全部樓層
carol_208 發表於 2019-4-9 19:01
茉莉花可以嗎?

苿莉花都適合,下肥加修枝條,七月便會盛放。
yunge0 發表於 2019-4-9 19:10:52 來自手機 |顯示全部樓層
carol_208 發表於 2019-4-9 19:04
<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span> 我諗住幫佢換返啲 ...

泥疏水有它的其好處,至少不會有積水問題。
我露養的苿莉花用泥混沙種,夏天早晚澆透水,渡夏無問題啊!。
B17 發表於 2019-4-9 19:32:48 來自手機 |顯示全部樓層
carol_208 發表於 2019-4-9 19:04
<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span> 我諗住幫佢換返啲 ...

簕杜鵑用泥土種比較好,加底碟,等佢吸返d水,唔會流走哂
sarshk2014 發表於 2019-4-10 08:47:06 來自手機 |顯示全部樓層
不如種Paul樹黎摭下太陽啦,雞蛋花或橡膠樹都好易種,樹底又可以放半陰植物。
GardenerA 發表於 2019-4-10 09:38:07 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-9 19:06
苿莉花都適合,下肥加修枝條,七月便會盛放。

请问北边露台有咩好推荐吗?周边高楼,头顶无遮挡,感觉露台一半光照短,一大半散射光。。
gita 發表於 2019-4-10 10:27:46 來自手機 |顯示全部樓層
carol_208 發表於 2019-4-9 19:01
茉莉花可以嗎?

可以。我屋企向西北,西斜窗台位室內種了茉莉十多年,由小插枝種起,年年開花唔怕晒,愈晒愈開得多。我長放碟底盤俾佢吸水。需要一年修剪多次否則長太多。

另外可種需光量強的植物,如:泰國大棵秋石斛,加多利蘭,朱頂蘭,水生的迷你睡蓮,蝶豆,藍雪花。以上都種緊,晒唔死。
rachelerica 發表於 2019-4-12 23:01:10 |顯示全部樓層
gita 發表於 2019-4-10 10:27
可以。我屋企向西北,西斜窗台位室內種了茉莉十多年,由小插枝種起,年年開花唔怕晒,愈晒愈開得多。我長 ...

where did you buy 藍雪花
thx
gita 發表於 2019-4-13 07:43:59 |顯示全部樓層
rachelerica 發表於 2019-4-12 23:01
where did you buy 藍雪花
thx

淘X 買 . 有很多小苗.
花墟  X景 有時都有.  但只賣超級大苗. 很大棵. 偶然才有較小苗.
cindy888 發表於 2019-4-13 14:30:42 來自手機 |顯示全部樓層
種無花果啱晒嘞,越晒越啱,我剛賣剩一株無花果苗,80元,地鐵交收  久伍壹百綠久七綠