特大藍鏡玉露錦

作者: taxitang 發表于 2019-4-6 17:53:40
2205 16
以現在來說,這棵玉露錦番來了一段時間,感覺越來越差,雖然現在開始高溫,但也想試試悶養,罩頂有活門,早上開工打開活門,晚關閉活門,認住今日狀況,一星期後再和大家分享。

悶養,放在陽光照不到的位置

悶養,放在陽光照不到的位置

今天看似縮了,沒精打彩,摸過植株,應該有根

今天看似縮了,沒精打彩,摸過植株,應該有根

早前還可以

早前還可以

當日上盆

當日上盆

新到

新到
taxitang 發表於 2019-4-8 20:41:33 |顯示全部樓層
前後三日了,始終覺得天氣偏熱,不敢全密封,罩頂活門全開,今晚看看,又真的好像飽滿少少,而且好似幾精神。繼續分享。

回復

小蘑菇 發表於 2019-4-8 21:48:56 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-8 20:41
前後三日了,始終覺得天氣偏熱,不敢全密封,罩頂活門全開,今晚看看,又真的好像飽滿少少,而且好似幾精神 ...

星期五開始涼返 d, 加油頂埋呢兩日
回復

taxitang 發表於 2019-4-8 22:18:12 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-8 21:48
星期五開始涼返 d, 加油頂埋呢兩日

如果真的涼啲,那就可放心啲悶多幾日,謝謝!
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-8 23:27:39 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-8 22:18
如果真的涼啲,那就可放心啲悶多幾日,謝謝!

天文台講的, 落雨,大約 20~25 度, 東至東北風
回復

taxitang 發表於 2019-4-9 07:14:27 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-8 23:27
天文台講的, 落雨,大約 20~25 度, 東至東北風

落雨就最驚,唔收入屋內又驚淋雨過濕爛根,收入屋,唔夠幾日就已徒長。
回復

小蘑菇 發表於 2019-4-9 08:48:49 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-9 07:14
落雨就最驚,唔收入屋內又驚淋雨過濕爛根,收入屋,唔夠幾日就已徒長。 ...

放係房用燈照幾個小時, 會唔會暫緩到徒長
回復

taxitang 發表於 2019-4-9 10:53:25 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-9 08:48
放係房用燈照幾個小時, 會唔會暫緩到徒長

我諗會有幫助,但某些因素未許可加燈。
回復

taxitang 發表於 2019-4-12 22:43:39 |顯示全部樓層
初時諗住試悶養一星期,明天才到期,但今晚發現外圍葉有枯萎,都係提早取消,以免惡化。

紅圈的是枯萎葉片

紅圈的是枯萎葉片
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-13 06:08:02 來自手機 |顯示全部樓層
乾得都幾嚴重,taxi 大曾經有帖提及過葉乾嚴重就挖起修葉風乾重新種過,今次須要重種嗎?
回復

taxitang 發表於 2019-4-13 08:14:13 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-13 06:08
乾得都幾嚴重,taxi 大曾經有帖提及過葉乾嚴重就挖起修葉風乾重新種過,今次須要重種嗎? ...

葉乾唔駛,枯萎收縮唔會傳染,只係植株的自我收復,減輕負擔,主要是外圍老葉。但葉片有軟腐積像,就要盡快處理,因為軟腐是由細菌病毒引起,傳染性快,好快使全株腐爛,即時脫去起盆,剪除腐爛位置,如有剎菌劑可以塗搽,風乾後正常冇事,重新栽種發根,緊記少水。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-13 10:44:07 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-13 08:14
葉乾唔駛,枯萎收縮唔會傳染,只係植株的自我收復,減輕負擔,主要是外圍老葉。但葉片有軟腐積像,就要盡 ...

哦…原來都要睇下佢嘅嚴重情況,壞處去都咩地部先作出決定,找出原因先去做療傷,葉乾萎縮是自我修復一種現象!
我想問多少少,taxi 大平時光源進入幾個多小時,幾耐澆水一次,是用噴霧澆濕表面,還是尖壺沿邊澆透?因我就冇一個特定標準澆水,平時都只係隔两三日噴濕表面,天氣熱嘅時候傍晚時分會再噴多一次表面,咁樣做見啲玉露又冇乜問題,但係就覺得唔夠飽滿肥美,想參考大大養殖經驗,得出結論再作出改善!
回復

taxitang 發表於 2019-4-13 11:58:30 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-13 10:44
哦…原來都要睇下佢嘅嚴重情況,壞處去都咩地部先作出決定,找出原因先去做療傷,葉乾萎縮是自我修復一種 ...

光照約早上四小時左右,澆水方面,我也沒定,通常生長期看植料表面乾了加多兩、三日才淋,非生長期加多幾日,有遲冇早。而以下截圖來自網上資料,覺得有用,留下參考。

回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-13 14:00:36 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-13 11:58
光照約早上四小時左右,澆水方面,我也沒定,通常生長期看植料表面乾了加多兩、三日才淋,非生長期加多幾 ...

多謝taxi 大大能講出生長期與非生長期的要點,還付上文獻給我參考,因為我覺得光照同澆水二點都十分之重要,能解決兩點以上問題,了解自己養殖環境, 對種植都係一件好事百利而無一害,文獻上有句口訣都幾實用,无根不澆水,弱根不澆透,對於日後養玉露是很大的幫助, 也謝謝師兄對我不厭其煩講解詳細描述,無私分享經驗!
回復

taxitang 發表於 2019-4-13 14:40:06 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-13 14:00
多謝taxi 大大能講出生長期與非生長期的要點,還付上文獻給我參考,因為我覺得光照同澆水二點都很十分之 ...

無須客氣,也只不過分享交流,我也溫故知新,各有得益。
回復

Forumdata 發表於 2019-4-13 16:35:58 來自手機 |顯示全部樓層

上次我也試過悶養
由於太熱,悶死了
另外呢種濕潮高熱,也令多肉軟化,一打開充滿水氣的蓋,是一些紅蜘蛛及蛛網,可能也令蟲卵俘化

呢招慎用
回復

taxitang 發表於 2019-4-13 16:38:56 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-4-13 16:35
上次我也試過悶養
由於太熱,悶死了
另外呢種濕潮高熱也令多肉軟化

係呀!留待秋冬較穩陣,而且國內肉版都不建議,因很快打回原形。
回復