舊泥重用

作者: violet_bb 發表于 2019-4-2 19:11:53
5842 50
各位大大有無試過將舊泥加熱(晒、炒、焗),然後重用?效果如何?
powergun 發表於 2019-4-2 20:51:17 |顯示全部樓層
換泥唔係因為有蟲, 而係用得太耐, 泥裡有不利植物的化學成份, 酸鹼度, 養份變瘦等, 要將舊泥回復到新泥的狀況, 要搞好多野的, 不如換新好過
回復

violet_bb 發表於 2019-4-2 21:05:20 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-2 20:51
換泥唔係因為有蟲, 而係用得太耐, 泥裡有不利植物的化學成份, 酸鹼度, 養份變瘦等, 要將舊泥回復到新泥的狀 ...

哦!根爺知我諗緊乜!
最可恨嘅係d泥用左一個月左右就有蟲,下下買新都幾疲累!
回復

powergun 發表於 2019-4-2 21:17:58 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-2 21:05
哦!根爺知我諗緊乜!
最可恨嘅係d泥用左一個月左右就有蟲,下下買新都幾疲累 ...

我唔係你肚裡條蟲, 點會知你諗緊乜?
用左一個月就有蟲, 除左泥有問題, 可能係你環境有關的, 有交差感染的可能性
回復

violet_bb 發表於 2019-4-2 21:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-2 21:17
用左一個月就有蟲, 除左泥有問題, 可能係你環境有關的, 有交差感染的 ...

你知我舊泥重用係為左解決蟲蟲問題丫嘛!
我肚裡無蟲呀!d蟲喺晒泥度!
回復

violet_bb 發表於 2019-4-2 21:27:14 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-2 21:17
用左一個月就有蟲, 除左泥有問題, 可能係你環境有關的, 有交差感染的 ...

好沮喪!
回復

powergun 發表於 2019-4-2 21:31:32 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-2 21:25
你知我舊泥重用係為左解決蟲蟲問題丫嘛!
我肚裡無蟲呀!d蟲喺晒泥度! ...

你肚裡無蟲, 咁泥裡的蟲來自那裡?  

唔解決你肚裡的蟲, 相信你點換泥都無用呢  
回復

little_stone 發表於 2019-4-2 22:59:19 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-2 21:05
哦!根爺知我諗緊乜!
最可恨嘅係d泥用左一個月左右就有蟲,下下買新都幾疲累 ...

落藥啦
Ken 大教用小白藥,就喺之前講雅樂之舞嗰個帖

我自己呢,戶外種,翻盆時泥土、顆粒土會加蟲藥、多菌靈,於太陽下爆晒一日半日咁
多肉耐貧瘠,土壤冇咩養份都唔大問題,同埋我又會加肥,顆粒種類又多,用兩三年都唔覺有咩問題

呀,不過我都成日買新顆粒加落去用嘅,因為肉肉數量不斷上升
回復

菜妹 發表於 2019-4-2 23:14:45 |顯示全部樓層
幾年間我都係舊泥混新泥種,舊泥有蟲既就放戶外一兩個月或者加白醋,冇蟲直接混新泥用,未遇到有咩問題。
藥物我唔用得,個人有敏感。
舊泥土壤養分較少更易種出狀態,個人用新泥種永遠都不及混合舊泥或者田土咁靚,所以新泥對多肉可能係營養過剩。
回復

阿唯小Ken 發表於 2019-4-3 00:39:59 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-2 22:59
落藥啦<span class="emoji emoji1f648"></span>
Ken 大教用小白藥,就喺之前講雅樂之舞嗰個帖

喔,我....這個.....點解關我事(汗
小白藥是殺蟲,慢性兼一段時間的維護,但現在題目是泥土重用....

如果泥是新的只用了一個月丟了是有點浪費。
大陸種肉的有建議用微波爐高火叮7分鐘,然後再浸多菌靈。小Ken試過(建議用舊微波爐,不要叮完泥又攞去叮食物吧),貌似OK的,但請不要再立刻加長叮的時間,因為泥是超級熱的,估計超過100度,加長時間的話用普通膠盆立溶....
(但係請不要傻傻的用金屬盤盛載放微波爐,會爆炸的...)(汗)

有些會建議拿去蒸30-45分鐘。

第三個方法是在猛烈太陽下曬幾天至一週。

說到尾,如果泥舊,學根爺話齋,買新嘅啦啦啦....
回復

yunge0 發表於 2019-4-3 00:54:35 來自手機 |顯示全部樓層
我試過拿一盤3吋舊泥入微波爐叮10分鐘,叮完後,打開微波爐充滿泥味。-_-
我打那盤泥閒加了少許環保酵素,閒置了接近一年才用來種壽。
現在我的壽很健康,還開始長側芽。
回復

菜妹 發表於 2019-4-3 01:00:22 |顯示全部樓層
舊泥叮完可能更差,最早期我睇完花友話微波爐叮完泥殺菌後可重用就照做,之後唔使一星期又生蟲,跟住就搵到有片話唔建議叮泥,因為高溫下殺死所有細菌,仲叮走埋泥土內既營養,到重用時反而助長害蟲菌生長。

其實有冇蟲最大成因係種植環境,新泥種放置環境唔通風,蟲一定返黎。
棉花蟲,粉蚧定白粉我d植物都中過晒,慣性簡單用白醋/酒精/柑皮水清理植物後放通風位就搞掂,泥都係用白醋/柑皮水淋泥。
揀選抗病力強既品種種,唔使搞黎搞去咁多功夫。

我都有聽過呀!  發表於 2019-4-3 01:01
回復

little_stone 發表於 2019-4-3 01:00:52 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2019-4-3 00:39
喔,我....這個.....點解關我事(汗)
小白藥是殺蟲,慢性兼一段時間的維護,但現在題目是 ...

因為BB 話舊泥有蟲嘛,先提起Ken 大
回復

菜妹 發表於 2019-4-3 01:06:32 |顯示全部樓層
根大同Ken 大都係大戶,自然唔在乎果少少泥,可以買過新既。環保戶而言,當然係想舊物重用,放下戶外曬吓太陽就可以用得返,點解唔做。
回復

violet_bb 發表於 2019-4-3 06:32:49 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-2 23:14
幾年間我都係舊泥混新泥種,舊泥有蟲既就放戶外一兩個月或者加白醋,冇蟲直接混新泥用,未遇到有咩問題。
...

多謝菜前輩報料!我正正係唔想用葯呀!
加白醋呢招真係未試過,我諗我會試!
食蟲植物喜酸性土釀,可能效果仲好添!
請問落白醋的份量點樣控制!
回復

violet_bb 發表於 2019-4-3 06:43:25 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-3 01:00
舊泥叮完可能更差,最早期我睇完花友話微波爐叮完泥殺菌後可重用就照做,之後唔使一星期又生蟲,跟住就搵到 ...

新、舊泥內發現的蟲,我所指的是黑色如塵粒鑽來鑽去跳來跳去的蟲,係會咬到多肉一dat dat嘅。唔知各位前輩有無遇過呢?係咪唔使理佢架?
至於棉棉、粉粉,最近半露養好通風的多肉,有兩盆在連場大雨淋濕之後中過,另有兩盆腰水種的食蟲中過。其餘大部分都無事。

去星巴咖啡店拎免費咖啡渣放泥面啦,唔幫襯都拎得架。  發表於 2019-4-3 07:03
回復

菜妹 發表於 2019-4-3 06:59:24 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-3 06:32
多謝菜前輩報料!我正正係唔想用葯呀!
加白醋呢招真係未試過,我諗我會試!
食蟲植物喜酸性土釀,可能效 ...

泥乾時淋白醋當水用,千萬唔好加水溝淡晒,唔會燒根,100%食用白醋我試過冇事,落完醋放通風位但唔可以濕水幾日。落白醋係會令蟲,菌脫水死,所以泥本身好濕就唔岩用住。市面上有竹醋係園藝用預防蟲害,價錢約60-70蚊支(我冇試過),食用白醋10蚊支(淋泥,自己入樽仔噴植物)。
回復

violet_bb 發表於 2019-4-3 07:28:43 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-3 06:59
泥乾時淋白醋當水用,千萬唔好加水溝淡晒,唔會燒根,100%食用白醋我試過冇事,落完醋放通風位但唔可以濕 ...

收到,謝謝菜前輩經驗分享!
回復

violet_bb 發表於 2019-4-3 07:44:37 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-4-3 00:54
我試過拿一盤3吋舊泥入微波爐叮10分鐘,叮完後,打開微波爐充滿泥味。-_-
我打那盤泥閒加了少許環保酵素, ...

請問加環保酵素有咩作用架?
回復

yunge0 發表於 2019-4-3 08:33:29 來自手機 |顯示全部樓層
當肥用。聽說叮完的泥内沒有任何機質,反正我那枝環保酵素浸了整年,平時少用,便拿少許淋在泥上試試看。
回復

123下一頁