新手紫羅蘭,係offices 種左一個月,葉愈生愈大

作者: haifars 發表于 2019-3-28 15:08:00
3266 24
其實我都吾係好知道是佢既真名係咩?
同埋種左一個月開左好多花,同d葉生得更大囉,
係咪要修剪下d 葉?
D花一謝我就剪左佢,其實啱吾啱?
希望有前輩可以分享下意見,可以點種令佢地更靚仔
第一,二張,係今日中午影
第三,四,係剛買返黎影
sammiesiu 發表於 2019-3-28 15:36:17 |顯示全部樓層
好靚呀! 下面啲大葉可以修剪一下喎
回復

BluePrincess 發表於 2019-3-28 17:34:15 |顯示全部樓層
D花謝左你剪唔剪都得, 單純係美觀問題
你第一棵的葉大係正常架, 睇落似係品種問題, 你剪極應該都係咁長
回復

haifars 發表於 2019-3-31 08:35:36 來自手機 |顯示全部樓層
想問又各位師兄,有無人知我種緊係咩名,咩品種?
回復

haifars 發表於 2019-3-31 08:37:11 來自手機 |顯示全部樓層
P,s見到開花,又忍吾住影都2張相。
回復

sammiesiu 發表於 2019-3-31 16:13:07 來自手機 |顯示全部樓層
唔知係咪呢隻同款?
Morgans Declan Duff.
求各師兄師姐指教
回復

sammiesiu 發表於 2019-3-31 16:16:35 來自手機 |顯示全部樓層
係發叔既表中就似係104
回復

sammiesiu 發表於 2019-3-31 16:25:06 來自手機 |顯示全部樓層
睇你之前個啲又似係240
Lyon’s Silver Mink
回復

haifars 發表於 2019-4-1 23:18:41 來自手機 |顯示全部樓層
Lyon’s Silver Mink,似d,,,等我上網check 下先
回復

471242945 發表於 2019-4-2 09:13:21 |顯示全部樓層
花开得非常靓!!!
回復

haifars 發表於 2019-4-7 18:10:31 來自手機 |顯示全部樓層
又開左花,明明好似開囇,又出反d花包
回復

sammiesiu 發表於 2019-4-8 15:03:09 |顯示全部樓層
haifars 發表於 2019-4-7 18:10
又開左花,明明好似開囇,又出反d花包

好大盆呀!!!
回復

haifars 發表於 2019-4-8 20:48:32 來自手機 |顯示全部樓層
sammiesiu 發表於 2019-4-8 15:03
好大盆呀!!!

係丫,完全出乎意料之外!我睇其他花友d紫羅蘭品種好似都係細細地,睇落好秀氣,含羞答答。
我個d就粗枝大葉,好彩都開多花。
回復

小雷子 發表於 2019-4-8 20:50:51 來自手機 |顯示全部樓層
haifars 發表於 2019-4-8 20:48
係丫,完全出乎意料之外!我睇其他花友d紫羅蘭品種好似都係細細地,睇落好秀氣,含羞答答。
我個d就粗枝 ...

準備型真係可以種到好大盆架!
回復

sammiesiu 發表於 2019-4-8 22:33:59 來自手機 |顯示全部樓層
haifars 發表於 2019-4-8 20:48
我個d就粗枝 ...

好勁呀
回復

haifars 發表於 2019-4-11 18:18:15 來自手機 |顯示全部樓層
又多返花包,有咩可以方法可以爆盆?
回復

B17 發表於 2019-4-11 18:24:55 來自手機 |顯示全部樓層
出盡力掟埋牆,個盆一定爆
回復

小雷子 發表於 2019-4-11 18:35:48 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-11 18:24
出盡力掟埋牆,個盆一定爆

大師!你有咁多蘭花……盆,不如你又表演下!
回復

B17 發表於 2019-4-11 18:40:15 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-11 18:35
大師!你有咁多蘭花……盆,不如你又表演下!好,即爆
回復

小雷子 發表於 2019-4-11 18:41:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-11 18:40
好,即爆

你好man呀!
回復

12下一頁