一到三月份 就艾艾聲 好味道

作者: 眼都花 發表于 2019-3-28 10:58:13
1584 10
每年三月份是艾草第一做 長出嫩芽艾葉 鄉下地方多在這月份做艾糍 但香港現時好小人識得做同買不到做艾果的食用石灰 本人在粉嶺火車站天橋頂 有一個老人家還在賣艾果 十蚊三隻 有甜有咸 食落煙煙韌韌 好有口感 所以上年我在人家田邊偷了一點艾草回家試種 準備學做艾糍
菜妹 發表於 2019-3-28 11:07:46 |顯示全部樓層
諗起以前我阿媽都經常整茶果,果時唔識貨,試都唔試下,依家老人家健康差,想食都冇啦。
回復

眼都花 發表於 2019-3-28 17:37:11 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-28 11:07
諗起以前我阿媽都經常整茶果,果時唔識貨,試都唔試下,依家老人家健康差,想食都冇啦。 ...

你都有感觸 原來家有一寶 以前多數老人家都懂做艾果 到了我們這一輩 以好小人懂做民間的食品 我幾年前開工經過粉嶺人行天橋頂 還有老婆婆在橋頂買艾果 十蚊三隻 我多數買二十蚊 一路行一路用口品嘗婆婆做出來艾果 軟中煙韌 入口好像食香口膠 芝麻糖心餡料 一口咬落嘴 爆發艾草表皮的清香感 軟中帶煙韌 糖心芝麻帶出濃烈香味 一食兩種口味 元朗有一間專買民間食品的店 沒婆婆做的好食 C兄我快準備下班 晚一點聊 88
回復

violet_bb 發表於 2019-4-26 15:38:32 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-3-28 17:37
你都有感觸 原來家有一寶 以前多數老人家都懂做艾果 到了我們這一輩 以好小人懂做民間的食品 我幾年前開 ...

我在廣西見過侗族人過年前做黃色的粑粑,也是用木棍大力地椿的,要兩人此起彼落一下一下地椿。
回復

小雷子 發表於 2019-4-26 16:20:09 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-26 15:38
我在廣西見過侗族人過年前做黃色的粑粑,也是用木棍大力地椿的,要兩人此起彼落一下一下地椿。 ...

我見到店舖前有人係度椿糯米!走埋去睇,原來係假人!
回復

violet_bb 發表於 2019-4-26 16:58:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-26 16:20
我見到店舖前有人係度椿糯米!走埋去睇,原來係假人!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
假假真真,真係難分!
回復

眼都花 發表於 2019-4-26 17:08:57 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-26 16:58
假假真真,真係難分!

內地真的是兩個人用腳踏木鎚弄的
回復

violet_bb 發表於 2019-4-26 17:36:12 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-26 17:08
內地真的是兩個人用腳踏木鎚弄的

我試過拎來玩,勁重,椿了一兩下就收手了!
回復

violet_bb 發表於 2019-4-26 17:38:01 來自手機 |顯示全部樓層
艾草味未食過,有機會要去粉嶺試下,睇下有無緣先!
回復

眼都花 發表於 2019-4-26 21:16:38 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-4-26 17:38
艾草味未食過,有機會要去粉嶺試下,睇下有無緣先!

可能粉嶺天橋沒得買了 我經過不見婆婆
回復

violet_bb 發表於 2019-4-26 23:01:29 來自手機 |顯示全部樓層
眼都花 發表於 2019-4-26 21:16
可能粉嶺天橋沒得買了 我經過不見婆婆

希望遲d會見返佢啦,到時你話我知!
回復