請問跑色要不要斬頭重種

作者: chestnut007 發表于 2019-3-25 16:51:38
2046 14

http://hkplants.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=8&mobile=2

讀了G大的文章,對十字花跑色的處理了解多了。我去年在發場買的S698+是如第一幅圖。再出花就多了紅,少了白。今天仔細看,原來新長出來的柄及葉底也帶了紅。
請問要不要斬頭重種?
chestnut007 發表於 2019-3-26 13:16:44 來自手機 |顯示全部樓層
好彩無衝動!我減光之後,今天發現一朵又開回原色。
決定不斬頭啦!
回復

小雷子 發表於 2019-3-26 13:26:57 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-26 13:16
好彩無衝動!我減光之後,今天發現一朵又開回原色。
決定不斬頭啦!

恭喜!十字花好似難控制!
J14跑色有冇方法救返?
回復

chestnut007 發表於 2019-3-26 14:58:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-26 13:26
J14跑色有冇方法救返?<span class="emoji emoji1f644"></span>

把她J14放在減光的地方,試一試?
回復

chestnut007 發表於 2019-3-26 16:24:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-26 13:26
J14跑色有冇方法救返?<span class="emoji emoji1f644"></span>

我都覺十字花難控制,同一個位置,我盆車轆開得很好,Olenka & S698+就走色,無左白色。
因為初學,對品種認識不多,所以又不知道柄紅了或葉底紅了是正常,還是過光。
回復

nekotoro 發表於 2019-3-26 19:48:03 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-26 16:24
我都覺十字花難控制,同一個位置,我盆車轆開得很好,Olenka & S698+就走色,無左白色。
因為初學,對品 ...

在發場請教了師姐,每種花的受光程度不同,需要自己摸索調整,J14比較不受光,太光白邊會消失。小雷子可以試試減光看看下次開花能不能出正常花樣。
回復

小雷子 發表於 2019-3-26 20:17:10 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-26 19:48
在發場請教了師姐,每種花的受光程度不同,需要自己摸索調整,J14比較不受光,太光白邊會消失。小雷子可 ...

Thanks Neko!
J14唔聽話,送佢去黑房面壁思過!

(^O^)  發表於 2019-3-26 20:35
回復

chestnut007 發表於 2019-3-26 21:50:58 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-26 19:48
在發場請教了師姐,每種花的受光程度不同,需要自己摸索調整,J14比較不受光,太光白邊會消失。小雷子可 ...

請問有沒有什麼百科全書或大全之類的書藉,羅列常見的十字花最理想的光度,吾使自摸索撞板。
回復

nekotoro 發表於 2019-3-26 23:06:35 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-3-26 21:50
請問有沒有什麼百科全書或大全之類的書藉,羅列常見的十字花最理想的光度,吾使自摸索撞板。 ...

不如問下G大
回復

chestnut007 發表於 2019-3-27 07:09:57 |顯示全部樓層

不如等G大出本啦!
回復

nekotoro 發表於 2019-3-27 11:20:48 來自手機 |顯示全部樓層
呼喚G大
回復

小雷子 發表於 2019-3-27 11:35:19 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-3-27 11:20
呼喚G大<span class="emoji emoji1f4e2"></span><span class="emoji emoji1f4e2"></span><span class="emoji emoji1f4e2"></span><span class="emoji emoji1f4e2"></span>

G大可能睇唔到!你用其他手段啦!

大家一齊呼喚佢!Xd  發表於 2019-3-27 14:01
回復

BluePrincess 發表於 2019-3-27 14:16:18 |顯示全部樓層
唔似係跑色WO, 通常佢D泥同季節都會影響佢D色水。

我屋企有棵都成日紫色白色紫色咁轉黎轉去。
回復

chestnut007 發表於 2019-3-27 18:23:28 來自手機 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2019-3-27 14:16
唔似係跑色WO, 通常佢D泥同季節都會影響佢D色水。

我屋企有棵都成日紫色白色紫色咁轉黎轉去。 ...

咁有趣?會轉來轉去!我以為她減了光,白浄左添!
回復

BluePrincess 發表於 2019-3-28 12:24:36 |顯示全部樓層

俾你參考下

變魔術乎?  發表於 2019-3-28 16:05
回復