(此帖關帖)種蝴蝶蘭, 陶粒+蛇木屑問題(因巳改用全樹皮種)

作者: 快樂王子 發表于 2019-3-24 22:49:50
3428 26

各位好!! 新手種蝴蝶蘭, 花落下之後便移植(估計約5月), 本身的舊水苔全清理, 改用陶粒+蛇木屑, 但是不懂放入盆的次序, 只知最底放一些蛇木屑, 之後盆怎放陶粒+蛇木屑? 另外請教因陶粒的空隙率非常高, 所以营養液也很快流失, 怎補給营養?
B17 發表於 2019-3-24 23:39:40 來自手機 |顯示全部樓層
陶粒+蛇木屑,呢個組合真奇特
本來用水苔,繼續用水苔咪得囉
回復

快樂王子 發表於 2019-3-25 06:56:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-24 23:39
陶粒+蛇木屑,呢個組合真奇特
本來用水苔,繼續用水苔咪得囉

因我以前種了記得是約3-4盆, 用水苔全爛根死!! 所以新買回來, 花謝之後用植料, 重要是無菌又疏水, 試一試!!
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-25 08:03:15 來自手機 |顯示全部樓層

蝴蝶蘭對肥力的要求不高。之前睇過一個測試,有落肥和完全完無落,分別不是很大,所以不用急著落肥。
至於方法,可以考慮魔肥放盆邊或用稀液肥噴葉灌根。
回復

B17 發表於 2019-3-25 10:06:47 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-3-25 06:56
因我以前種了記得是約3-4盆, 用水苔全爛根死!! 所以新買回來, 花謝之後用植料, 重要是無菌又疏水, 試一試 ...

淋水太密會爛根,等水苔乾透先淋,冇問題的

蛇木=芒骨,蛇木屑=細碎芒骨,一般溝其他野,種地生蘭。蝴蝶蘭係氣生蘭,唔啱用

用陶粒種成點?唔保水,要日日淋,有冇相睇下?

新手養蘭:根的疑問 http://hkplants.com/thread-422103-1-5.html
回復

lppl 發表於 2019-3-25 10:45:00 |顯示全部樓層
未見過人咁種喎~
咁種法...可以每日淋水O既, 好似上板咁. 啱哂D唔淋水就唔自在O既玩家

肥水 咪稀釋D再淋密D 囉, 其實唔駛點俾肥, 除非你好想開好多花, 但係咁用水苔好啲.
回復

快樂王子 發表於 2019-3-25 12:32:58 |顯示全部樓層
謝謝各位, 我便是要想日日淋(每日一次), 只怕好似我以前約3-4星期用水苔(乾8成)才淋, 結果根也死..., 另可勤日日一次好了, 花謝便開始移盤了, 暫定盆低及面加少少約3-5CM芒骨, 中間全放陶粒, 7日清水, 第8日開始花寶稀釋水直到再開花停稀釋水!!
回復

B17 發表於 2019-3-25 14:46:18 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-3-25 12:32
謝謝各位, 我便是要想日日淋(每日一次), 只怕好似我以前約3-4星期用水苔(乾8成)才淋, 結果根 ...

你講嘅芒骨係咪呢d一枝枝,唔係碎到一粒粒嗰d芒骨碎?
呢盆放露台,夠通風,天熱日日淋,冬天隔疏d,2/3日求其得㗎啦
又可以用打氣噴壺,一次噴幾盆,唔使搞到四圍濕哂

回復

快樂王子 發表於 2019-3-25 16:22:06 |顯示全部樓層

delete delete
回復

快樂王子 發表於 2019-3-25 16:24:51 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-25 14:46
你講嘅芒骨係咪呢d一枝枝,唔係碎到一粒粒嗰d芒骨碎?
呢盆放露台,夠通風,天熱日日淋,冬天隔疏d,2/ ...

芒骨係一枝枝+陶粒(等剛買不久新花謝了, 換盆時用)
我只用少少水抹葉面, 如用壺噴會噴到莖,會有莖積水, 日子有功會爛莖, 如果是國蘭便不怕(莖成支竹), 可惜我是蝴蝶蘭葉莖會積水!!
另外換盆之後乾時加水是全盆浸入水(莖以下)10-15秒,  一來平均確保根必有水, 植料本身又疏水!!
回復

B17 發表於 2019-3-25 17:42:18 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-3-25 16:24
芒骨係一枝枝+陶粒(等剛買不久新花謝了, 換盆時用)
我只用少少水抹葉面, 如用壺噴會噴到莖,會有莖積水,  ...

未聽過莖積水,有水第二日都會乾哂。如果滴咗滴水落枱面,第二日仲係度,咁濕度真係高到得人驚,d花亦都唔需要日日淋水

好想知道用陶粒種會點樣,可以俾張相睇下嗎?

回復

leelooyuki 發表於 2019-3-25 18:27:00 來自手機 |顯示全部樓層
之前在office 用陶粒種的其中一棵蝴蝶蘭經過幾個月後,終於適應下來,有根生長,葉亦停止掉下,暫時算穩定。
回復

leelooyuki 發表於 2019-3-25 18:29:04 來自手機 |顯示全部樓層
反而另一棵用水苔,d根就好易發mold,特別是星期一,因隔了星期六、日沒有冷氣。
回復

B17 發表於 2019-3-25 18:37:33 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-3-25 18:27
之前在office 用陶粒種的其中一棵蝴蝶蘭經過幾個月後,終於適應下來,有根生長,葉亦停止掉下,暫時算穩定 ...

半水種,睇落冇樓主講嘅莖積水

有冇開過花?有就成功,否則變咗觀葉啦  
回復

leelooyuki 發表於 2019-3-25 18:45:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-25 18:37
半水種,睇落冇樓主講嘅莖積水

有冇開過花?有就成功,否則變咗觀葉啦   ...

作為新手,我現在的目標是,先吾好種死佢,至於有沒有花,慢慢攪。
回復

B17 發表於 2019-3-25 18:56:15 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-3-25 18:45
作為新手,我現在的目標是,先吾好種死佢,至於有沒有花,慢慢攪。

點解水苔嗰盆唔好似高手咁講,壓實水苔?
回復

leelooyuki 發表於 2019-3-25 19:24:12 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-25 18:56
點解水苔嗰盆唔好似高手咁講,壓實水苔?

壓實就無mold?
回復

B17 發表於 2019-3-25 20:13:43 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-3-25 19:24
壓實就無mold?

壓實冇積水,根唔爛,自然冇發霉
回復

leelooyuki 發表於 2019-3-25 20:30:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-25 20:13
壓實冇積水,根唔爛,自然冇發霉

我諗住d水苔鬆d,通風d
回復

小雷子 發表於 2019-3-25 20:52:01 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-3-25 20:30
我諗住d水苔鬆d,通風d

支持你!我都係鬆水苔+淘粒!
回復

12下一頁