記住要消毒,我發現有蟲

作者: chestnut007 发表于 2019-3-24 15:18:48
8078 134
ET0404 發表於 2019-3-24 17:27:22 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-24 16:47
我連泥都無換呀, 諗住發場出品, 應該穩陣, 明日要淋下火酒先

本來都想唔換,但諗起發叔入院咁耐,都係換下穏陣啲,不過冇認真睇有冇蟲。
powergun 發表於 2019-3-24 17:58:09 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-3-24 17:27
本來都想唔換,但諗起發叔入院咁耐,都係換下穏陣啲,不過冇認真睇有冇蟲。 ...

幾耐呀, 三個月,半年? 好濕碎, 我年多至換一次的
muffined 發表於 2019-3-24 18:06:23 來自手機 |顯示全部樓層
所有非洲紫羅蘭買返嚟都會消毒。試過成一年 多不斷同棉棉搏鬥真心好忙,所以植物入屋唔好懶!暫時唔得閒整或苗太細可以放唔同房間+入箱隔離
ET0404 發表於 2019-3-24 18:08:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-24 17:58
幾耐呀, 三個月,半年? 好濕碎, 我年多至換一次的

你環境好嘛!
powergun 發表於 2019-3-24 18:12:52 |顯示全部樓層

下, 發場環境唔好得過我公司? 無可能
chestnut007 發表於 2019-3-24 18:24:52 來自手機 |顯示全部樓層
之前在發場買AV我好放心,因為我知道發叔有用藥,所以我吾驚。但發叔入院後,就吾知有冇落藥了。
ET0404 發表於 2019-3-24 18:26:35 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-24 18:12
下, 發場環境唔好得過我公司? 無可能

咁我未有機會去見識過,真係唔知。
我意思係我屋企環境唔好,換完安心啲。
新手小麗 發表於 2019-3-24 18:29:04 來自手機 |顯示全部樓層
我今日也入了幾棵20蚊小小苗,仲諗住唔使換泥添,但我怕我郁完佢之後會整c佢喎
powergun 發表於 2019-3-24 18:29:39 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2019-3-24 18:26
咁我未有機會去見識過,真係唔知。
我意思係我屋企環境唔好,換完安心啲。 ...

咁緊係啦, 但我呢d 植物殺手, 唔換可能無事, 一換就可能就算無蟲都比我整死佢的
hkclive 發表於 2019-3-24 20:43:07 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2019-3-24 18:29
<span class="emoji emoji1f631"></span>我今日也入了幾棵20蚊小小苗,仲諗住唔使換泥添,但我怕我郁完佢之後會整c佢喎 ...

我都似根爺會怕整死佢,所以買返來都冇消毒
powergun 發表於 2019-3-24 21:00:08 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-3-24 20:43

隔離一排同消毒係必要的, 無乜異樣至放埋一齊種
Apple-Tam 發表於 2019-3-24 22:06:48 來自手機 |顯示全部樓層
我今日換盆發現好多表面好靚但一倒出嚟啲根爛晒
powergun 發表於 2019-3-24 22:16:39 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-3-24 22:06
我今日換盆發現好多表面好靚但一倒出嚟啲根爛晒

咁恐怖
小雷子 發表於 2019-3-24 22:19:19 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-3-24 22:06
我今日換盆發現好多表面好靚但一倒出嚟啲根爛晒<span class="emoji emoji1f631"></span>

因為無人照顧,所以有一定問題!爛根唔洗怕,要剪晒爛根,清潔消毒后,上盆入温室,問題不大!
Apple-Tam 發表於 2019-3-24 22:26:30 來自手機 |顯示全部樓層
所以唔懶得,我換盆換咗兩日,好攰。
我消毒咗堆花,都未上返晒盆。。。
新手小麗 發表於 2019-3-24 23:41:12 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-3-24 20:43

如果就咁加啲稀釋洗潔精水落去得唔得呢?

但係要鬆開啲泥先見到有冇爛根
Yytlam 發表於 2019-3-25 00:01:44 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-24 15:49
公司有消毒火酒

請問係咪呢款都ok? 我以前真係會斬晒根 浸洗潔精水 但上次有小苗因此救唔番 今次想小心謹慎d處理感謝指導

是的  發表於 2019-3-25 00:03
Yytlam 發表於 2019-3-25 00:05:19 |顯示全部樓層
Yytlam 發表於 2019-3-25 00:01
請問係咪呢款都ok? 我以前真係會斬晒根 浸洗潔精水 但上次有小苗因此救唔番 今次想小心謹慎d處理感謝指導 ...

是直接噴小量在葉和泥就OK嗎?要稀釋嗎?

請睇12#  發表於 2019-3-25 01:06
nekotoro 發表於 2019-3-25 01:18:07 來自手機 |顯示全部樓層
棉棉?
chestnut007 發表於 2019-3-25 07:28:31 |顯示全部樓層
Yytlam 發表於 2019-3-25 00:01
請問係咪呢款都ok? 我以前真係會斬晒根 浸洗潔精水 但上次有小苗因此救唔番 今次想小心謹慎d處理感謝指導 ...

以前在bun bun 買的小苗,斬根浸洗潔精,浸漂白水,D苗大少,有些支持不住。所以上年在發場買的,什麼也無做,也無事。