(update 9/3/2020, 不再)弊傢伙,每株也發現一黃葉?

作者: Ming36 發表于 2019-3-24 01:37:01
3988 53

點解會咁㗎 我究竟又做錯了什麼?
人哋一夜變白頭,點解佢哋一夜就葉變黃?
好怕是爛根引致黃葉,買咗這些迷你品種個半月左右,見佢哋啲根長得幾好,又有少少新芽長出,所以冇換過植料,求教各大大,而家應該怎樣處理?
感激賜教
raykoo 發表於 2019-3-24 02:03:49 來自手機 |顯示全部樓層
會否植株部份葉片老化?才會發生這個情況
回復

W88 發表於 2019-3-24 06:40:51 來自手機 |顯示全部樓層
如果係老莖D葉,就唔係太大問題,環境唔同咗有時都會咁。
不過見啲新芽生到盆邊,可以換個大少少花盆會好D。
回復

Ming36 發表於 2019-3-24 11:52:41 來自手機 |顯示全部樓層
raykoo 發表於 2019-3-24 02:03
會否植株部份葉片老化?才會發生這個情況

承你貴言。如果係咁,我就放心,點樣知道黃葉來自老莖?
我需唔需要拆開啲植料,睇吓啲莖?
回復

Ming36 發表於 2019-3-24 11:56:11 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-24 06:40
如果係老莖D葉,就唔係太大問題,環境唔同咗有時都會咁。
不過見啲新芽生到盆邊,可以換個大少少花盆會好D ...

W大大,我只買回來個半月左右,佢未開過花,現在換植料,適合嗎?或是等多一等,等天氣會暖一些才換?
怎樣確定不是因爛根引致黃葉?謝謝賜教
回復

W88 發表於 2019-3-25 07:39:29 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-24 11:56
W大大,我只買回來個半月左右,佢未開過花,現在換植料,適合嗎?或是等多一等,等天氣會暖一些才換?
怎 ...

每人習慣唔同。有人春天換盆,有人鍾意冬天換盆。有人幾年換一次盆,有人每年換。無一定㗎!
檢查吓D根就知!白白地肥肥地無空心,就無問題!

回復

Ming36 發表於 2019-3-25 12:53:19 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-3-25 07:39
每人習慣唔同。有人春天換盆,有人鍾意冬天換盆。有人幾年換一次盆,有人每年換。無一定㗎!
檢查吓D根就 ...

咁我要快啲返去睇吓啲根,有冇事,擔心中
回復

Ming36 發表於 2019-3-25 16:41:06 來自手機 |顯示全部樓層
檢查吓D根就 ...

啲根又真係無咩爛,吹乾吓先才換入新水苔。
謝謝W大大
回復

Ming36 發表於 2019-3-26 16:41:02 來自手機 |顯示全部樓層
檢查吓D根就 ...

換咗新水苔,塊黃葉也跌埋落嚟,希望佢能健康成長,先生好啲根,勿再令我擔心
回復

raykoo 發表於 2019-3-26 21:00:35 來自手機 |顯示全部樓層
其實係香港種,水苔不是太理想,較難控制,而且太容易爛根。
我會選擇用混合介質最理想。
回復

Brev 發表於 2019-3-26 21:08:24 來自手機 |顯示全部樓層
水苔可以,但要用細素燒盆或籃種會好啲,一過濕嘉仔就生得差
種嘉仔我覺得用種仙人掌不遠矣
回復

Ming36 發表於 2019-3-26 22:05:14 來自手機 |顯示全部樓層
raykoo 發表於 2019-3-26 21:00
其實係香港種,水苔不是太理想,較難控制,而且太容易爛根。
我會選擇用混合介質最理想。 ...

Ray 大大所指的混合介質是蘭石混木嗎?
我這是底於陶粒麥提沙,加一層木屑,根部接觸到的放水苔,這樣可以嗎?
回復

Ming36 發表於 2019-3-26 22:08:51 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2019-3-26 21:08
水苔可以,但要用細素燒盆或籃種會好啲,一過濕嘉仔就生得差
種嘉仔我覺得用種仙人掌不遠矣 ...

這是加仔小精靈,我用素燒盆,可能大左少少,我要搵個細少少
回復

Sumbie 發表於 2019-3-26 22:22:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-26 22:05
Ray 大大所指的混合介質是蘭石混木嗎?
我這是底於陶土麥提沙,加一層木屑,根部接觸到的放水苔,這樣可 ...

我比較鍾意用瓦盆,麥提沙放最底,上面用蘭石、木碎、水松碎料混合麥提沙,如果發覺太乾就會加少少碎水苔。我放戶外,潮濕但是通風,全水苔壓實都有啲汶水,偶爾會有爛根情況,所以最後用以上方法,蝴蝶冇爛根、會開花!
回復

B17 發表於 2019-3-26 22:32:23 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-26 22:22
我比較鍾意用瓦盆,麥提沙放最底,上面用蘭石、木碎、水松碎料混合麥提沙,如果發覺太乾就會加少少碎水苔 ...

有點後悔,Blc. Young-Min Orange換盆時冇由水苔轉芒骨,否則日日淋又得,幾日唔淋又冇事,真係可以亂咁嚟
芒骨缺點係唔靚囉

回復

Ming36 發表於 2019-3-26 23:59:29 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2019-3-26 22:22
我比較鍾意用瓦盆,麥提沙放最底,上面用蘭石、木碎、水松碎料混合麥提沙,如果發覺太乾就會加少少碎水苔 ...

我聽日要遠行,十日八日後先返,希望佢頂住先,返嚟先搞搞佢,呢啲植料我全部都有,大大這方法可行,因為我仲室內,問題應該更大
回復

Ming36 發表於 2019-3-27 00:01:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-26 22:32
有點後悔,Blc. Young-Min Orange換盆時冇由水苔轉芒骨,否則日日淋又得,幾日唔淋又冇事,真係可以亂咁 ...

B大,這盆有黃葉,需唔需要理會?
我因為經驗少,所以非常擔心,才起植料看根
回復

GP01-Fb 發表於 2019-3-27 00:08:27 來自手機 |顯示全部樓層
我自己覺得,蘭花難在控水, 而控水呢係,係種花者控的,而不是被植料牽著鼻子走的。 所以應該先諗清楚自己認為如何控水,什麼時候應該乾,什麼時候應濕,而又應該有多濕, 然後先去選擇自己用得得心應手的植料。 我又講廢話
回復

raykoo 發表於 2019-3-27 05:38:35 來自手機 |顯示全部樓層

我通常會用 2份蘭石 (日本薩摩石), 1份芒骨,1份樹皮,混合即比例大概2:1:1,另外底部放少許陶粒做底,亦可以不放。
其實我覺得種洋蘭最重要就係種根,根生得靚生得好存活率極高,自然會種得好,其實係香港種,我個人覺得用水苔比較難控制,因為香港濕度高,悶熱,好容易爛根,用混合料會較通爽,通風,水份較易蒸發,而且用素燒花盤效果會更佳,因為透氣,對洋蘭根部更理想,不過相對澆水頻率可能較密,兩至三日一轉,但我自己唔介意。
P.S. 你自己留意吓,其實外國花農好多地方種洋蘭都唔會淨係用水苔,大部份都係用樹皮,蘭石,芒骨………,除咗台灣花農,係好喜歡用水苔,可能大得較快掛,但係我見運過嚟其實好多都有爛根情況出現,根部不太健康。
另外通風同光照都重要,平時可用平均肥 20:20:20,我睇好多書都推薦用平均肥作日常肥料即20:20:20,到接近花期則用花肥 重比例磷肥谷花,或者你可以考慮落兩三轉平均肥,落一轉花肥作平常打理。
回復

W88 發表於 2019-3-27 06:38:52 來自手機 |顯示全部樓層
水苔真係好好用,禾個幾盆石斛同蝴蝶,都係水苔種,啲根生得好好!
呢盆石斛開完花,預備換盆,都係水苔種,一條爛根都無㗎!  
回復

123下一頁