美紋萬象錦(更新在14樓)

作者: taxitang 发表于 2019-3-23 20:44:11
5846 61
小蘑菇 發表於 2019-4-13 21:55:42 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-13 16:02
可惡,不知什麼蟲咁識食,咬了我的萬象錦葉,本來買了的蟲藥不打算落,但也迫不得已要毒剎這些惡蟲,夏天將 ...

咬得都好利害下喎, 發現兇手了嗎?
taxitang 發表於 2019-4-13 22:12:52 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-13 21:55
咬得都好利害下喎, 發現兇手了嗎?

冇發現,植料偏乾,照計普通微型小蟲,又唔會咬左三份二葉葉底咁大位置,如較大蟲,又毫無發現,真吹漲,剩番小小葉底組織,又試葉插,得唔得都冇壞。
powergun 發表於 2019-4-13 22:31:05 |顯示全部樓層
咬左咁大忽, 似係老鼠喎
小蘑菇 發表於 2019-4-13 23:58:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-13 22:12
冇發現,植料偏乾,照計普通微型小蟲,又唔會咬左三份二葉葉底咁大位置,如較大蟲,又毫無發現,真吹漲, ...

咁其他植物有無事呀? 如果無事的話, 可能真係動物咬完即閃喎

師兄之前插的葉進展如何? 成功嗎?
菜妹 發表於 2019-4-14 04:00:58 |顯示全部樓層
萬象需要光,tang大有錦既光需求會否降低?
taxitang 發表於 2019-4-14 07:28:07 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-13 22:31
咬左咁大忽, 似係老鼠喎

我住七樓十五年,住宅內未見過老鼠,但這樣提起,會否曱甴,屋內好少,但外牆耐唔中會發現游走。
taxitang 發表於 2019-4-14 07:33:31 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-13 23:58
咁其他植物有無事呀? 如果無事的話, 可能真係動物咬完即閃喎

師兄之前插的葉進展如何? 成功嗎? ...

暫時未發現其他有問題,再觀察吓先。
葉插還未有進展,蚊型葉片,未感樂觀。
taxitang 發表於 2019-4-14 07:44:41 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-14 04:00
萬象需要光,tang大有錦既光需求會否降低?

我因位置所限,都放在同一位置,只是放出啲或近牆邊,純觀看植物葉片的錦變化而決定放在多些光位置或少光位置,因光多葉片會偏紅,那就轉弱光位置,這株萬象錦就覺得多了少少光,放了較弱光的位置。
powergun 發表於 2019-4-14 08:18:05 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 07:28
我住七樓十五年,住宅內未見過老鼠,但這樣提起,會否曱甴,屋內好少,但外牆耐唔中會發現游走。 ...

是室內種的嗎? 如是就唯一可能就是大曱甴, 如果有可能放外就可能係就雀仔吃都唔定
taxitang 發表於 2019-4-14 09:52:57 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-14 08:18
是室內種的嗎? 如是就唯一可能就是大曱甴, 如果有可能放外就可能係就雀仔吃都唔定 ...

放在窗外,要留意還有沒有受害者,希望是單一事件。
powergun 發表於 2019-4-14 10:22:37 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 09:52
放在窗外,要留意還有沒有受害者,希望是單一事件。

窗外的應是飛來之物, 雀鳥居多啦
小蘑菇 發表於 2019-4-14 10:40:13 |顯示全部樓層
如果是鳥類的話, 最怕佢哋習慣性飛去吃。
taxitang 發表於 2019-4-14 10:42:56 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-14 10:22
窗外的應是飛來之物, 雀鳥居多啦

可能真的如大大所言,受雀鳥喙食,粉紅錦向外,這美態吸引雀鳥亦不為奇,真識揀。
powergun 發表於 2019-4-14 10:44:41 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 10:42
可能真的如大大所言,受雀鳥喙食,粉紅錦向外,這美態吸引雀鳥亦不為奇,真識揀。 ...

哈哈, 鳥類係聰明的動物來的, 要諗計防鳥啦
taxitang 發表於 2019-4-14 10:45:11 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-4-14 10:40
如果是鳥類的話, 最怕佢哋習慣性飛去吃。

暫時只發現一株,而粉紅色也只得一株,其他顏色可能對雀鳥冇興趣
taxitang 發表於 2019-4-14 11:17:40 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-14 10:44
哈哈, 鳥類係聰明的動物來的, 要諗計防鳥啦

唔駛點諗,我估計只得一株被喙,而又是粉紅錦向外,我只需將粉紅色錦那邊轉向屋內,應該可以避免了,心諗萬象錦繁殖不容易,可能今次的葉片畀我發了幾隻新苗出來也不定,因禍得福就好。
癡人夢想。
powergun 發表於 2019-4-14 11:21:03 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 11:17
唔駛點諗,我估計只得一株被喙,而又是粉紅錦向外,我只需將粉紅色錦那邊轉向屋內,應該可以避免了,心諗 ...

不過防鳥係好難的, 除非搵個網cup住佢
taxitang 發表於 2019-4-14 11:26:18 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-14 11:21
不過防鳥係好難的, 除非搵個網cup住佢

見步行步,煮到埋來就食,一定有方法。
powergun 發表於 2019-4-14 11:34:26 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-14 11:26
見步行步,煮到埋來就食,一定有方法。

你d 肉錦又貴又靚, 唔好話成忽肉無左, 就算hi 花左小小都肉痛啦
taxitang 發表於 2019-4-14 12:04:11 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-14 11:34
你d 肉錦又貴又靚, 唔好話成忽肉無左, 就算hi 花左小小都肉痛啦

自然界既破壞防不勝防,我一向只向好的方面諗,所以剛才所說,話唔定,一塊爛葉出幾苗,隨時有驚喜。