北斋玉扇錦

作者: taxitang 发表于 2019-3-19 20:47:47
3104 20
近日內地大行其道的组培北斋玉扇錦,好多都錦靚,但最平都要四百人仔左右,想嘗試養還要等等再向下調,遲啲遇啱錦靚而又價錢平的話,不妨入隻玩玩,退其次錦少但店主話非組培,售價百零蚊人仔,免強可以負擔,買來玩玩。

powergun 發表於 2019-3-19 20:48:35 |顯示全部樓層
有無限空間
Forumdata 發表於 2019-3-19 21:02:10 來自手機 |顯示全部樓層
有無限金錢
taxitang 發表於 2019-3-19 22:18:15 |顯示全部樓層

就是空間唔多,送走啲,留啲至愛
taxitang 發表於 2019-3-19 22:23:10 |顯示全部樓層

錢唔多,所以買啲平嘢,如果有錢,應該買啲更好嘢!
choiyee2122 發表於 2019-3-20 17:17:03 |顯示全部樓層
大大又入新野!厲害~引到我又想入番一棵北斋錦
taxitang 發表於 2019-3-20 17:39:00 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-3-20 17:17
大大又入新野!厲害~引到我又想入番一棵北斋錦

看內地平台發帖,話再等等有得平,這品的組培苗確是由千多元人仔跌到三、四百人仔都有,當然看斑錦定價。
lamkaicheung 發表於 2019-3-20 20:16:28 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-20 17:39
看內地平台發帖,話再等等有得平,這品的組培苗確是由千多元人仔跌到三、四百人仔都有,當然看斑錦定價。 ...

taxi大大請問咩叫組培苗同非組培苗有乜嘢分別?
Wingslilis 發表於 2019-3-20 22:46:33 來自手機 |顯示全部樓層
好靚啊!
taxitang 發表於 2019-3-20 23:22:05 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-3-20 20:16
taxi大大請問咩叫組培苗同非組培苗有乜嘢分別?

非組培苗是由授粉籽播、側芽、葉插和砍頭等方法出苗,好處是較粗生,成株質量較好。組培苗是拿母株細胞在瓶苗繁殖,出瓶技術較高,易黑腐化水,質量較差但價錢平宜。但國內兩派人仕各有擁躉,各執一詞。但確認北斋玉扇錦的斑錦較穩定,冇咁易退。
taxitang 發表於 2019-3-20 23:22:33 |顯示全部樓層

謝謝賞肉。
lamkaicheung 發表於 2019-3-21 04:47:03 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-20 23:22
非組培苗是由授粉籽播、側芽、葉插和砍頭等方法出苗,好處是較粗生,成株質量較好。組培苗是拿母株細胞在 ...

謝謝taxi 大大講解,現在記翻起曾在網上睇過,有很多植物都可以取母株細胞組織,然後放落類似啫喱物體上慢慢培植,簡稱叫組培苗而家清楚明白晒。
yunge0 發表於 2019-3-21 07:00:52 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-20 23:22
非組培苗是由授粉籽播、側芽、葉插和砍頭等方法出苗,好處是較粗生,成株質量較好。組培苗是拿母株細胞在 ...

樓主解釋得很清楚, 多謝。
想不到現代的複製技術也運用到植物繁殖上。
世界面臨全球暖化問題, 或許將來種植也會科學化起來。
taxitang 發表於 2019-3-21 10:12:11 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-21 07:00
樓主解釋得很清楚, 多謝。
想不到現代的複製技術也運用到植物繁殖上。
世界面臨全球暖化問題, 或許將來種 ...

其實多肉叫組培,國蘭、洋蘭就叫瓶苗,係好早好早已經有,不過技術成熟就有先後。
little_stone 發表於 2019-3-21 12:27:57 來自手機 |顯示全部樓層
好彩我唔好玉扇同萬象啫,如果唔係真係錢財化水不過入得黎大大嘅帖都好危險,咁多靚嘢好易中毒
taxitang 發表於 2019-3-21 13:42:16 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-21 12:27
好彩我唔好玉扇同萬象啫,如果唔係真係錢財化水不過入得黎大大嘅帖都好危險,咁多靚嘢 ...

好易中毒就找解藥,唔太難找,其實講十二卷好嘢,應該係呢嘅"大米缸"大大,但很久沒上來,當日的克雷克特錦, 記憶猶新。
yunge0 發表於 2019-3-21 17:20:58 |顯示全部樓層

對於我來說,無論是多肉、國蘭或是洋蘭都是需要找適合環境以及較高的種植技巧,所以無咁易中毒。這兩天氣又熱又濕,我發現我的壽有爛葉了。:(
little_stone 發表於 2019-3-21 17:57:55 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-21 17:20
對於我來說,無論是多肉、國蘭或是洋蘭都是需要找適合環境以及較高的種植技巧,所以無咁易中毒。這兩天氣又 ...

真係要空氣流通啊,呢點好重要
yunge0 發表於 2019-3-21 18:00:36 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-21 17:57
真係要空氣流通啊,呢點好重要

係呀!所以又要進行植物執位了。
taxitang 發表於 2019-3-21 18:14:26 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-3-21 17:20
對於我來說,無論是多肉、國蘭或是洋蘭都是需要找適合環境以及較高的種植技巧,所以無咁易中毒。這兩天氣又 ...

那我都要留意潮濕空氣對多肉的影響,有霉爛要立即處理唔好拖。
12下一頁