買了黑根的捕蠅草

作者: violet_bb 发表于 2019-3-17 20:04:47
3715 37

昨天在花展展場買了$10的捕蠅草,回來換泥時發現長長的根全是黑色的,起初把根剪了一半,後來不放心,還是剪走所有的根。現正腰水保濕照燈中,請問各位前輩,現在要正常光照待發根嗎?需要特別護理嗎?
violet_bb 發表於 2019-3-17 20:53:23 來自手機 |顯示全部樓層
剪了根才在網上蒐到,它的根本來就是黑色的。
powergun 發表於 2019-3-17 21:14:48 |顯示全部樓層
如果剪哂佢d 根就唔好照燈住啦, 放係無陽光或燈光直射的地方, 等佢生返根至照
cgi0117 發表於 2019-3-17 21:16:09 |顯示全部樓層
今日行花展..見唔到$10的捕蠅草, 我都想買 希望你D草草無事啦

謝謝你,我都希望佢無事,快d生返d根!  發表於 2019-3-17 21:48
violet_bb 發表於 2019-3-17 21:44:03 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-17 21:14
如果剪哂佢d 根就唔好照燈住啦, 放係無陽光或燈光直射的地方, 等佢生返根至照 ...

哦,咁是否需要加透明蓋保濕?

要的  發表於 2019-3-17 22:27
violet_bb 發表於 2019-3-17 21:46:07 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-3-17 21:16
今日行花展..見唔到$10的捕蠅草, 我都想買 希望你D草草無事啦

尋日都係見到得返幾盆咋,在近馬路果邊的檔。
cgi0117 發表於 2019-3-17 22:38:27 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-17 21:46
尋日都係見到得返幾盆咋,在近馬路果邊的檔。

我見到你講GEI大對面有...一大PAT, 好似賣$3廿幾蚊..感覺平過FUNFUN鋪, 但個樣...好似唔多生猛..哈...
小雷子 發表於 2019-3-17 23:28:32 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-17 20:53

我係無辜架,黑色根不知幾咁有型,你一下止剪晒!還我鬚根!
violet_bb 發表於 2019-3-17 23:42:15 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-3-17 22:38
我見到你講GEI大對面有...一大PAT, 好似賣$3廿幾蚊..感覺平過FUNFUN鋪, 但個樣...好似唔多生猛..哈... ...

買時好生猛架,全部夾打開晒,裡面係紅色架!我同時拎住好多野,仲要照顧另一大盆豬籠草,上bus時嘟完卡之後盆捕蠅草跌左落地,即刻合埋晒!
violet_bb 發表於 2019-3-17 23:43:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-17 23:28
我係無辜架,黑色根不知幾咁有型,你一下止剪晒!還我鬚根!<span class="emoji emoji1f631"></span> ...

我真係覺得好對佢唔住呀!
Victor9394 發表於 2019-3-18 02:13:35 |顯示全部樓層
搵水苔包住佢下半身就得了
cgi0117 發表於 2019-3-18 10:58:05 |顯示全部樓層
豬籠草出面買幾錢?  我見你講戈面D鋪有豬籠草, 本身都想買盤...係唔係抵買? 平時無留意開...
powergun 發表於 2019-3-18 11:52:20 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-17 20:53

我記起我以前都種過夾夾, 都係以為爛根, 結果.....
http://hkplants.com/thread-191937-1-1.html
violet_bb 發表於 2019-3-18 18:17:34 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-18 11:52
我記起我以前都種過夾夾, 都係以為爛根, 結果.....
http://hkplants.com/thread-191937-1- ...

睇晒啦原來你都搣晒d正常根,咁而家你棵夾生長狀況如何呀?

死左了  發表於 2019-3-18 20:13
violet_bb 發表於 2019-3-18 18:28:42 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-3-18 10:58
豬籠草出面買幾錢?  我見你講戈面D鋪有豬籠草, 本身都想買盤...係唔係抵買? 平時無留意開... ...

我平時都無留意,呢度賣細棵$28,大棵$38, 我買果棵係細(計個盆,唔係計個籠),但我返到屋企換左個大盆,所以睇落好大。
豬籠草同捕蠅草係唔同鋪頭的。豬籠草係近天后入口(廁所果邊,不近馬路),一入展場幾間鋪位就到。
violet_bb 發表於 2019-3-18 18:32:16 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2019-3-18 02:13
搵水苔包住佢下半身就得了

謝謝版大!今晚即做!即係唔使用透明蓋蓋住?
cgi0117 發表於 2019-3-18 20:40:05 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-18 18:28
我平時都無留意,呢度賣細棵$28,大棵$38, 我買果棵係細(計個盆,唔係計個籠),但我返到屋企換左個大盆, ...

我睇戈到都係$38, 本身已經係吊盆, 個豬籠好似大過你依個SIZE...唔知快唔快大呢?
因為我種好小野, 已經野左好多蚊番家,,,><" 但豬籠草D泥...洗唔洗要長濕?
violet_bb 發表於 2019-3-18 21:41:47 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-3-18 20:40
我睇戈到都係$38, 本身已經係吊盆, 個豬籠好似大過你依個SIZE...唔知快唔快大呢?
因為我種好小野, 已經野 ...

我都係剛上網睇學種咋,一定要時時保持濕潤,同埋要夠光,不過夏天唔可以直射陽光。
Forumdata 發表於 2019-3-19 00:20:02 來自手機 |顯示全部樓層
6與8之間。。。sosad
Victor9394 發表於 2019-3-19 02:43:38 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-18 18:32
謝謝版大!今晚即做!即係唔使用透明蓋蓋住?

唔使,我覺得 空氣濕度對夾夾冇乜影響
12下一頁