我的AV老兵帶新兵 (22/7更新中)

作者: rwgplant 發表于 2019-3-16 13:17:40
9209 126
rwgplant 發表於 2019-4-25 21:25:58 來自手機 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2019-4-25 21:16
年初買的小苗就有咁成果,勁!

No.2至4都係年初小苗湊大,No.5同6係中苗養起,養咗個另月
回復

chestnut007 發表於 2019-4-25 21:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-25 21:18
開花肥主要是磷肥,係植物開花前必需的,當花菖出現,如果太多磷肥,花菖會生長過猛,花期縮短 ...

又長了知識!
回復

chestnut007 發表於 2019-4-25 21:32:51 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-2 10:48
最後出場嘅老兵No.4 Li'l Glimpse O'Spring,其實唔係原來毌株,係插葉出苗再養大,佢係現役老兵中最年長, ...

剛剛才見到Li’l Glimpse O’Spring ,好像花球一樣,好靚啊!
回復

小雷子 發表於 2019-4-25 21:35:03 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-25 16:37
No.6 Rob's Argyle Socks 有花俾大家睇下

有問題要發問‍♀️
你呢棵啲葉點解冇晒斑紋?係咪插錯名?
回復

rwgplant 發表於 2019-4-25 21:54:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-25 21:35
有問題要發問<span class="emoji emoji1f64b"></span>‍♀️
你呢棵啲葉點解冇晒斑紋?係咪插錯名?<span class="emoji emoji1f644"></span> ...

你果棵有斑?
其實有斑無斑都係,多數係無斑,但有斑嘅多人養,所以一般都覺得係斑葉品種,補充多句,有斑嘅都好易走斑變番綠葉。
回復

小雷子 發表於 2019-4-25 21:59:45 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-25 21:54
你果棵有斑?
其實有斑無斑都係,多數係無斑,但有斑嘅多人養,所以一般都覺 ...

我兩棵都有斑,根爺果棵都有!正常冬天後都出斑喎!莫非你棵唔係斑葉品種?
回復

rwgplant 發表於 2019-4-25 22:17:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-25 21:59
我兩棵都有斑,根爺果棵都有!正常冬天後都出斑喎!莫非你棵唔係斑葉品種?<span class="emoji emoji1f644"></span>
...

https://www.jilliancainphotography.com/GardenShow/Gesneriad-Show-2012/i-bcPCj4c/
你參考下,唔一定有斑
回復

小雷子 發表於 2019-4-25 23:02:37 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-25 22:17
https://www.jilliancainphotography.com/GardenShow/Gesneriad-Show-2012/i-bcPCj4c/
你參考下,唔一定 ...

你又睇埋呢度先
http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_argyle_socks.htm
回復

pekklewin 發表於 2019-4-25 23:48:39 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-25 21:22
少少粉色就夠,太粉就受光過度,但如golden eye就愈粉愈好,隻隻品種都唔同玩法 ...

原來如此, 又知多一些了, 謝謝分享 !
回復

rwgplant 發表於 2019-4-26 00:32:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-25 23:02
你又睇埋呢度先
http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_argyle_socks.htm

我睇過N次,台灣這個網唔一定包羅所有資料,我參考過其他國家如美國,俄國等,甚至台灣,都有無斑葉嘅argyle socks,本來噴點花多少帶有幾種基因,有斑無斑經常交叉出現,不必太執著,而且我都有有斑嘅argyle socks 小苗。
回復

小雷子 發表於 2019-4-26 01:09:06 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-26 00:32
我睇過N次,台灣這個網唔一定包羅所有資料,我參考過其他國家如美國,俄國等,甚至台灣,都有無斑葉嘅arg ...

我只是好奇,想知道,一個品種嘅命名,究竟係點樣衡量!因為有好多AV都好似樣,又唔想見有鬚又認係老豆嘛!
唔好意思,煩到你!相信你當初都係有咁嘅疑問,所以揾咁多資料,得出嘅結論!
回復

rwgplant 發表於 2019-4-26 01:15:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-26 01:09
我只是好奇,想知道,一個品種嘅命名,究竟係點樣衡量!因為有好多AV都好似樣,又唔想見有鬚又認係老豆嘛 ...

唔可以就咁放過你一於填滿你嘅好奇心(以下都係網上找到嘅無斑的Rob's argyle socks)
Rob's Argyle Socks-ff.jpg
回復

rwgplant 發表於 2019-4-26 07:53:06 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-25 21:32
剛剛才見到Li’l Glimpse O’Spring ,好像花球一樣,好靚啊!

多謝你賞花,佢好易爆花,有時花期可連續數月,我最鍾意佢開與未開之間。
回復

Elsa2016 發表於 2019-4-26 09:08:12 來自手機 |顯示全部樓層
樓主種生菜,種花都禁犀利
回復

rwgplant 發表於 2019-4-26 09:42:58 來自手機 |顯示全部樓層
Elsa2016 發表於 2019-4-26 09:08
樓主種生菜,種花都禁犀利

唔犀利,玩下啫,我唔祇種生菜,種過其他㗎,特別喜歡種紫羽衣甘藍,圖中全是我種的
回復

chestnut007 發表於 2019-4-26 11:02:04 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-26 09:42
唔犀利,玩下啫,我唔祇種生菜,種過其他㗎,特別喜歡種紫羽衣甘藍,圖中全是我種的{:emoji ...

好勁呀!在家裏種?在天台種?

窗台種,窒內種都有  發表於 2019-4-26 11:19
回復

powergun 發表於 2019-4-26 11:07:10 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-4-26 11:02
好勁呀!在家裏種?在天台種?

應有個戶外的環境的, 室內難種到咁大的果實的
回復

rwgplant 發表於 2019-4-26 11:21:08 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-26 11:07
應有個戶外的環境的, 室內難種到咁大的果實的

根爺,戶外種會有好多蟲害,我係屋企室內種
回復

rwgplant 發表於 2019-4-26 11:22:41 來自手機 |顯示全部樓層
種到'烏里單都'
回復

powergun 發表於 2019-4-26 11:48:59 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-26 11:21
根爺,戶外種會有好多蟲害,我係屋企室內種

咁勁? 有乜秘訣?
回復