我的AV老兵帶新兵 (22/7更新中)

作者: rwgplant 发表于 2019-3-16 13:17:40
9166 126

老兵No.1 養咗這棵有3年,好唔容易捱過2個寒暑,買嗰時有名牌,不過唔見咗,所以連名都忘記,可惜下場就,故事遲D再講,睇下相先。

現在仍服役(仍存在)中的新舊兵如下:
舊兵下述:
No.1 Noid 已亡(樓#1,與新兵No.1同品種)
No.2 Noid (樓#6)
No.3 Ko's Sundance?/Mac's Carnival Clown?  (樓#7)
No.4 Li'l Glimpse O'Spring (樓#10)

後來新兵下述:
No.1 Noid (側芽復活)(樓#11)
No.2 Tiyuan's dawn (樓#23)
No.3 Green lace (樓#24)
No.4 Golden Eye (樓#29)
No.5 Toy Castle (樓#30)
No.6 Rob's Argyle Socks (樓#31)
No.7 Stawberry Spinner (樓#73)
No.8 摩根面紗/面紗摩根(樓#98)
No.9 Summer Song sport (樓#112)
No.10 Sunray Trail (樓#117)
No.11 Rob's Loose Noodle (樓#123)

評分

查看全部評分

rwgplant 發表於 2019-3-18 14:39:28 來自手機 |顯示全部樓層
故事繼續,由於3年前就無再買新AV,因為學人做城市農夫,響屋企種瓜菜,霸哂D地方,AV地盤都縮小,有一次分享紅葉生菜相片,俾亞嫂睇中這盆爆開中,就被領養,點知7日後同我講,你盆花無根㗎C咗,養咗3年嘅花點會無根喎!
小雷子 發表於 2019-3-18 14:46:11 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-3-18 14:39
故事繼續,由於3年前就無再買新AV,因為學人做城市農夫,響屋企種瓜菜,霸哂D地方,AV地盤都縮小,有一次分 ...

城市農夫你好!跟住嘅未來日子你有咩大計呢?

[emoji]1f605[/emoji]我一向無計劃,貪新鮮就種到一屋都係  發表於 2019-3-18 14:53
rwgplant 發表於 2019-3-18 14:57:08 來自手機 |顯示全部樓層

另外,查過發場facebook這盆可能係J39或者accent,如有錯請指正!
這是我種嘅生菜。
chestnut007 發表於 2019-3-18 15:31:38 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-3-18 14:57
另外,查過發場facebook這盆可能係J39或者accent,如有錯請指正!
這是我種嘅生菜。 ...

好勁呀!我估計,這生菜一定爽!

做沙律好好味[emoji]1f60b[/emoji]  發表於 2019-3-19 11:48
rwgplant 發表於 2019-3-19 11:59:56 來自手機 |顯示全部樓層
老兵No.2要出場,和No.1差唔多時間到家,不過係由中苗開始養,3年多D,但名忘記咗,希望有人可以話我知。
rwgplant 發表於 2019-3-21 11:02:20 來自手機 |顯示全部樓層
N0.3出場,買嗰時寫住S742+,大苗5片葉帶少量花,Ko's Sundance應該係縞花, 不過縞花易消失,養了快近4年,縞花不再明顯,似回到Mac's Carnival Clown,可能我養嘅方法出錯。
B17 發表於 2019-3-21 12:16:33 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-3-21 11:02
N0.3出場,買嗰時寫住S742+,大苗5片葉帶少量花,Ko's Sundance應該係縞花, 不過縞花易消失,養了快近4年, ...

唔想唔見咗名牌,好易嗟,花連名影張相,存入電腦或雲端,永久保存咪得囉
rwgplant 發表於 2019-3-21 12:43:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-21 12:16
唔想唔見咗名牌,好易嗟,花連名影張相,存入電腦或雲端,永久保存咪得囉  ...

嗰時唔識嘛,蠢咗,依家開始咁做
rwgplant 發表於 2019-4-2 10:48:24 來自手機 |顯示全部樓層

最後出場嘅老兵No.4 Li'l Glimpse O'Spring,其實唔係原來毌株,係插葉出苗再養大,佢係現役老兵中最年長,大約有6年,而且經常開花。
rwgplant 發表於 2019-4-2 10:56:07 來自手機 |顯示全部樓層

老兵篇完成咗,當然要招募新兵,而由老兵No.1嘅側芽苗復活而來,自動當上新兵No.1

N0.2 Tiyuan's dawn (樓#23)
No.3 Green lace (樓#24)
No.4 Golden Eye (樓#29)
No.5 Toy Castle (樓#30)
No.6 Rob's Argyle Socks (樓#31)
No.7 Stawberry Spinner (樓#73)
No.8 摩根面紗/面紗摩根(樓#98)
No.9 Summer Song sport (樓#112)
sammiesiu 發表於 2019-4-2 12:45:10 |顯示全部樓層
好靚呀
rwgplant 發表於 2019-4-2 13:38:43 來自手機 |顯示全部樓層
sammiesiu 發表於 2019-4-2 12:45
好靚呀

多謝,有人讚添陸續有新兵入伍,得閒來看看。
sammiesiu 發表於 2019-4-2 14:16:26 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-2 13:38
多謝,有人讚添陸續有新兵入伍,得閒來看看。

好呀
sammiesiu 發表於 2019-4-2 14:17:07 來自手機 |顯示全部樓層
sammiesiu 發表於 2019-4-2 14:16
好呀

我仲未搞佢,佢開緊花
rwgplant 發表於 2019-4-2 14:22:17 來自手機 |顯示全部樓層
sammiesiu 發表於 2019-4-2 14:17
我仲未搞佢,佢開緊花

搞搞佢囉,謝咗嘅花要盡早清理,避免影響其他花開,會縮短花期
sammiesiu 發表於 2019-4-2 14:22:53 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-2 14:22
搞搞佢囉,謝咗嘅花要盡早清理,避免影響其他花開,會縮短花期 ...

知道
Ison 發表於 2019-4-2 16:25:12 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-2 10:48
最後出場嘅老兵No.4 Li'l Glimpse O'Spring,其實唔係原來毌株,係插葉出苗再養大,佢係現役老兵中最年長, ...

師兄原來種左咁耐,同埋種得咁靚
rwgplant 發表於 2019-4-2 16:48:53 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-4-2 16:25
師兄原來種左咁耐,同埋種得咁靚

師兄我唔敢認,斷斷續續玩下啫,多謝你杜我玩喜蔭
wingwing2009 發表於 2019-4-2 20:08:53 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-4-2 10:48
最後出場嘅老兵No.4 Li'l Glimpse O'Spring,其實唔係原來毌株,係插葉出苗再養大,佢係現役老兵中最年長, ...

你dAV好靚,