生機勃勃 (多謝erato大大分享)

作者: nixnix 发表于 2019-3-13 11:02:15
7927 62
nixnix 發表於 2019-4-15 09:16:56 來自手機 |顯示全部樓層
mkpetpet 發表於 2019-4-14 22:55
恭喜,真係生機勃勃。

多謝大大
新手小麗 發表於 2019-4-15 23:01:45 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2019-4-14 22:20
hi 小麗大大
我之前erato 大大分享時順手跟住她個post買左奧綠肥 A5 、花多多2號肥料 同埋 小白藥/ 小紫 ...

我未淘過嘢,冇開Account
淨係在泥度加了點美能安,每2個星期加D紫羅蘭肥咋
我都想買D小紫藥,不過唔知花墟邊度有
nixnix 發表於 2019-4-16 09:36:26 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2019-4-15 23:01
我未淘過嘢,冇開Account
淨係在泥度加了點美能安,每2個星期加D紫羅蘭肥咋<span class="emoji emoji1f62c"></span>
我都想 ...

me too
我都係叫同事幫手淘
新手小麗 發表於 2019-4-25 23:49:46 來自手機 |顯示全部樓層
Nix大,你有冇把小苗從母葉分拆出來分盆種呀?

我Caribbean blue葉片出了5片小葉仔後分開左出黎種,有一星期了,生長速度慢左呀
nixnix 發表於 2019-6-14 11:39:29 來自手機 |顯示全部樓層
rob’s loose noodle
開了一朵靚花
nixnix 發表於 2019-6-14 11:40:52 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2019-4-25 23:49
Nix大,你有冇把小苗從母葉分拆出來分盆種呀?

我Caribbean blue葉片出了5片小葉仔後分開左出黎種,有一星 ...

我係見他生得咁上下會剪左媽媽葉落來再分享比同事
chuyat10 發表於 2019-6-14 13:32:18 來自手機 |顯示全部樓層
當年插葉出苗開花,高手。
ymbonitawong 發表於 2019-6-14 17:33:44 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2019-3-13 12:16
多謝<span class="emoji emoji1f64f"></span>大大多多指教
之前有3盆有蟲S曬
之後跟著淘左d小紫要返來,加上咁 ...

我在這裡看到你淘左D花,所以想請教你,Thx!
ymbonitawong 發表於 2019-6-14 17:43:20 來自手機 |顯示全部樓層
ymbonitawong 發表於 2019-6-14 17:33
我在這裡看到你淘左D花,所以想請教你,Thx!

原來你淘果D唔係花,Sorry !
新手小麗 發表於 2019-6-20 00:40:45 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2019-6-14 11:40
我係見他生得咁上下會剪左媽媽葉落來再分享比同事<span class="emoji emoji1f606"></span>

我嗰D 塊媽媽葉熱到爛左lu
nixnix 發表於 2019-6-21 09:30:12 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2019-6-20 00:40
我嗰D 塊媽媽葉熱到爛左lu

因為媽媽大塊d?

我屋企種的都陸續開一兩朵花仔
公司的就生左好多茂密葉仔
全部同一時間種的
好搞笑
eratochoi 發表於 2019-6-22 17:17:09 來自手機 |顯示全部樓層
你插葉插得好好,我自愧不如... 要搵你私聊學習學習
nixnix 發表於 2019-6-25 11:28:33 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2019-6-22 17:17
你插葉插得好好,我自愧不如... 要搵你私聊學習學習

大大你太客氣了 我都係跟你學的
公司的仲只係得葉仔, 可能係氣候唔同

再次多謝大大無私分享
eratochoi 發表於 2019-6-25 12:05:01 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2019-6-25 11:28
大大你太客氣了 我都係跟你學的
公司的仲只係得葉仔, 可能係氣候唔同{:emoji ...

應該分到好多棵....勁呀!!
nixnix 發表於 2019-9-9 13:58:22 來自手機 |顯示全部樓層
Kostia’s fantasy 開花啦

#灰暗中帶來色彩
nixnix 發表於 2019-9-9 13:59:49 來自手機 |顯示全部樓層
屋企的呢盆無啦啦生菇
玩咩? #嚇左嚇
nixnix 發表於 2019-9-19 22:40:31 來自手機 |顯示全部樓層
上次粒菇謝完
又生
點解會咁架
小雷子 發表於 2019-9-19 23:00:38 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2019-9-19 22:40
上次粒菇謝完
又生<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>
點解會咁架 ...

隻姑好靚喎!你唔好AV啦,改種姑啦!
rwgplant 發表於 2019-9-19 23:19:18 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2019-9-19 22:40
上次粒菇謝完
又生<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>
點解會咁架 ...

咩姑嚟㗎?有無毒㗎?
hkclive 發表於 2019-9-20 00:21:28 來自手機 |顯示全部樓層
妳啲泥有冇換過??右會再生姑