多肉組培苗分享與交流(更新在198樓)

作者: taxitang 發表于 2019-3-2 20:58:45
14896 197
taxitang 發表於 2019-5-18 17:34:06 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-18 13:43
各有唔同形態色彩, 真令人百看不厭

謝謝!現在還是小苗,過多兩年還健在的話,應該會更好。
回復

taxitang 發表於 2019-5-18 18:02:59 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-5-18 14:38
1. 係咪僭建係廚房廁所位置的晾衫架?
2. 鋪面橙色石粒是什麼?
3. 可買個鈔布或窗紗放係籃上面,一來可分 ...

太太冇將衫晾屋外,所以僭建小小位置。
配土是赤玉土溝鹿沼土,微黃細圓粒是多肉專用肥,聽說多肉不用多肥,而這肥話有效六個月,剛好春秋生長期各施一次,但新上盆未有根唔會落。
已在十二蚊店買了一張遮光網,隨時備用,不過只得早上幾小時陽光。唔會太多光,反而連續幾日落雨,收回入屋,冇光照,幾日就徙長。
回復

taxitang 發表於 2019-5-18 18:06:42 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-18 14:54
種種都係藝術品,令人目不暇給。

師姐過獎,現在首要養好手上的肉肉,無根度夏要留心些。
回復

taxitang 發表於 2019-5-18 18:13:44 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-18 15:25
你種得又整齊又靚,大大好叻叻!我得一棵玉露都種唔掂!睇住你種……都覺得自己好有成功感!(自我忘想症 ...

謝謝師姐,其實玉露忌多水,應該唔太難種。
回復

taxitang 發表於 2019-5-28 23:26:05 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-10 22:44
半個月、兩星期了,跟進分享,根還未見,但葉片開始收縮,應該要上盆了,今晚上盆,還些再分享。

两棵先後阵亡,果然真系難攪,瓶苗加霓虹燈要小心啲,棄權,玩其它。

回復

Forumdata 發表於 2019-5-29 07:39:39 來自手機 |顯示全部樓層
可惜,可惜。。。。。
回復

taxitang 發表於 2019-5-29 09:15:11 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-5-29 07:39
可惜,可惜。。。。。

冇可惜,大大都有看國內網站話這批霓虹燈瓶苗不宜沾手,果然無錯,消息確靈通
回復

mwt128 發表於 2019-5-29 10:03:16 來自手機 |顯示全部樓層
真係好難玩,霓虹灯玉露锦我買了三棵,全部陣亡,我已經係每天看一看,又不敢亂淋水。
回復

powergun 發表於 2019-5-29 10:13:36 |顯示全部樓層
睇返133#, 今日剛好上盆一個月, 暫時仍完好, 似乎已生根
回復

taxitang 發表於 2019-5-29 10:52:23 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-29 10:13
睇返133#, 今日剛好上盆一個月, 暫時仍完好, 似乎已生根

根爺睇你,這一個月有沒有淋水?請繼續分享進展,謝謝
回復

powergun 發表於 2019-5-29 10:53:55 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-29 10:52
根爺睇你,這一個月有沒有淋水?請繼續分享進展,謝謝

有的, 少許水引根
回復

taxitang 發表於 2019-5-29 11:10:39 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-29 10:53
有的, 少許水引根

明白,好技術,如能成功,有好的參考作用
回復

powergun 發表於 2019-5-29 11:14:18 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-29 11:10
明白,好技術,如能成功,有好的參考作用

相信你唔成功的原因有機會係天氣熱, 我呢度有24小時冷氣

有24小時冷氣咁好!  發表於 2019-5-29 18:03
回復

taxitang 發表於 2019-5-29 12:25:14 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-29 11:14
相信你唔成功的原因有機會係天氣熱, 我呢度有24小時冷氣

生根粉都可能有幫助,溫度或有影響,成功後檢討

是的  發表於 2019-5-29 13:27
回復

powergun 發表於 2019-6-27 09:32:38 |顯示全部樓層
差不多又過了一個月, update下先
回復

taxitang 發表於 2019-6-27 10:29:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-6-27 09:32
差不多又過了一個月, update下先

根爺好嘢!國內好多人都話呢批霓虹燈養唔到,今次真的要睇根爺。
就算淘寶店主都話基本上養唔到。

回復

taxitang 發表於 2019-6-27 10:51:03 |顯示全部樓層
我也更新兩隻組培苗現狀。

瑞雲萬象錦,應該好穩定,但錦色不明顯,有些失望

瑞雲萬象錦,應該好穩定,但錦色不明顯,有些失望

組培三色萬象錦,中央葉片明顯有生長,而錦色亦明顯

組培三色萬象錦,中央葉片明顯有生長,而錦色亦明顯
回復

powergun 發表於 2019-6-27 11:18:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-6-27 10:29
根爺好嘢!國內好多人都話呢批霓虹燈養唔到,今次真的要睇根爺。
就算淘寶店主都話基本上養唔到。

依家佢應該生到, 但之後要點種就唔知了, 好唔好拎返屋企照下燈或曬下太陽? 你睇下佢全錦問題有無惡化左?
回復

taxitang 發表於 2019-6-27 12:04:36 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-6-27 11:18
依家佢應該生到, 但之後要點種就唔知了, 好唔好拎返屋企照下燈或曬下太陽? 你睇下佢全錦問題有無惡化左? ...

就相片看,中央新葉唔多看見葉綠素,暫時夏天應該唔會點生長,所以植株看似不動,要等秋天生長期展葉才看清楚是否步向全錦,全錦苗暫時還未知如何照顧,以大眾所認識來說,必死無疑,只有趁中央全錦之前,砍頭出苗保品種。
回復

powergun 發表於 2019-6-27 12:21:49 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-6-27 12:04
就相片看,中央新葉唔多看見葉綠素,暫時夏天應該唔會點生長,所以植株看似不動,要等秋天生長期展葉才看 ...

等秋天至拎返屋企照燈或可一試
回復