多肉組培苗分享與交流(更新在198樓)

作者: taxitang 發表于 2019-3-2 20:58:45
14912 197
choiyee2122 發表於 2019-3-22 00:57:02 |顯示全部樓層

淘寶的植物到步後感覺好多根都已經乾掉, 我通常修完根都晾到有新芽點出現再上盆, 始終有新根冇咁易死. 我有棵養左9個多月的組培霓虹燈都還健在, 可能真係組培的質量有差異
回復

taxitang 發表於 2019-3-22 08:49:37 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-22 00:01
可能呢排天氣潮濕,組培苗始終底子弱
唔知以下資料有冇用:

多謝師姐提供資料,以前養蘭喜歡救花,現在喜歡挑戰難養植物分享,越來越有信心,下次應該會更好。
回復

taxitang 發表於 2019-3-22 08:49:47 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-3-22 00:57
淘寶的植物到步後感覺好多根都已經乾掉, 我通常修完根都晾到有新芽點出現再上盆, 始終有新根冇咁易死. 我有 ...

謝謝大大分享經驗,原來大大有養組培苗經驗,可否分享日常如何顧養,對實生與組培養大後的狀態有什麼睇法?謝謝!
回復

choiyee2122 發表於 2019-3-22 13:17:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-22 08:49
謝謝大大分享經驗,原來大大有養組培苗經驗,可否分享日常如何顧養,對實生與組培養大後的狀態有什麼睇法 ...

當然可以~我都係平時睇得多學習番黎
咁岩前幾日有棵苗到步未處理, 今早有空就KO佢
前幾日剛到步時冇影相, 仲有小小鬚根,但好多都乾乾地, 比我全部拔走晒,得番個Patpat
今早處理左枯葉, 及清理Patpat上的腐質(啡色乾掉的組織),
清到白雪雪~
有朋友唔喜歡清理腐質, 因為傷口較大, 就見仁見智啦
我習慣性會清, 因為我會用淘番黎的泥炭土, 裡面有些好難清走的小昆蟲, 非常喜歡吃植物的腐質 ,加上腐質容易再引起腐爛(個人感覺, 冇實證~~)
因為十二的新根通常係葉底出現, 所以處理patpat理應不會影響出根~
搞掂晒就放係散光, 通風環境下等傷口好番&出芽點~~大約1-2星期(千其唔好心急, 好多時未好番晒就上盆, 一濕就爛), 到我覺得傷口好番再拍照分享比大家
始終要憑經驗去決定清理的程度及晾根的日子, 建議先用便宜貨嘗試~大家加油

謝謝分享經驗!  發表於 2019-3-22 13:58
回復

taxitang 發表於 2019-3-22 17:23:32 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-3-22 13:17
當然可以~我都係平時睇得多學習番黎
咁岩前幾日有棵苗到步未處理, 今早有空就KO佢
前幾日剛到步時冇影 ...

謝謝大大詳盡解說,圖文並茂,敬請多些分享。如果是非組培苗,養唔死,非難事,要養出好狀態還要摸索,但組培苗就真係要向大大多多學習,因又心思思想淘瓶霓虹燈,唔駛兩百蚊人仔,拉絲錦,好吸引,但剛剛死了兩株組培,還需冷靜一吓。
回復

choiyee2122 發表於 2019-3-22 19:25:50 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-22 17:23
謝謝大大詳盡解說,圖文並茂,敬請多些分享。如果是非組培苗,養唔死,非難事,要養出好狀態還要摸索,但 ...

瓶苗我比較小買, 始終風險太大, 死過一次出瓶櫻水晶錦後都唔敢再買. 出瓶苗激素仍然高, 錦色靚就係靚, 但聽過好多人反映退激素後錦會變小變淡. 加上出瓶真係好難發根, 特別係錦類咁小葉綠素, 我個棵櫻水晶錦就係等2個月都唔生根, 最後死去~~諗起都心痛, 180人仔
我見到有100人仔出瓶霓虹燈, 都唔敢落手, 個樣太重激素 依家都係買硬化好, 又易養D, 錦又定D

上邊個棵出瓶櫻水晶錦 2個月都唔生根 弱到不得了
回復

taxitang 發表於 2019-3-22 22:25:25 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-3-22 19:25
瓶苗我比較小買, 始終風險太大, 死過一次出瓶櫻水晶錦後都唔敢再買. 出瓶苗激素仍然高, 錦色靚就係靚, 但 ...

謝謝指教,內地網上平台都話會退錦,硬化比瓶苗貴就是因為較易養,大大講得啱,以現在知識與技術無謂浪費金錢,玩硬化苗化算啲,逐步逐步來,最大期望是有兩、三隻可以的玉露錦,養到成株,開花結籽,播籽育苗,自已選苗,..........好似癡人夢話,哈哈哈!

大大加油啊!  發表於 2019-3-22 23:02
回復

taxitang 發表於 2019-4-18 19:42:09 |顯示全部樓層
剛剛講完唔玩瓶苗,轉頭被霓虹燈錦吸引,膽粗粗買了瓶玩玩,店主幫我出瓶消毒除激素,等收到後再分享,緊記根爺提示切屁屁。

這兩瓶都好靚,美中不足,感覺錦太多,有些危險,但一瓶價錢都買唔到一粒非組培,嘗試吓 ...

這兩瓶都好靚,美中不足,感覺錦太多,有些危險,但一瓶價錢都買唔到一粒非組培,嘗試吓 ...

選了這瓶

選了這瓶
回復

powergun 發表於 2019-4-18 20:51:37 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-18 19:42
剛剛講完唔玩瓶苗,轉頭被霓虹燈錦吸引,膽粗粗買了瓶玩玩,店主幫我出瓶消毒除激素,等收到後再分享,緊記 ...

幾好喎, 有無根的?
回復

taxitang 發表於 2019-4-18 22:29:36 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-18 20:51
幾好喎, 有無根的?

未知,今日訂,未收到貨,大大有冇興趣?如有,送隻比你玩,一齊摸索,唔好齋講,先有進步,呢瓶有三隻,左邊那隻有全錦可能,餘下兩隻,到時收到,比你揀隻玩,收到先再請。

等你收到貨先講  發表於 2019-4-18 23:00
回復

little_stone 發表於 2019-4-18 23:01:06 來自手機 |顯示全部樓層
搬定櫈仔睇兩位大大分享經驗!
回復

powergun 發表於 2019-4-18 23:12:16 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-18 23:01

我無經驗的, 所以都係唔好啦, 唔想浪費左佢
回復

taxitang 發表於 2019-4-19 00:02:25 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-18 23:01

師姐有冇興趣?一齊玩,接受挑戰。
回復

taxitang 發表於 2019-4-19 00:04:54 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-18 23:12
我無經驗的, 所以都係唔好啦, 唔想浪費左佢

重有幾日時間考慮,等我收到件才作實,未駛咁快答覆,有挑戰,時間快過啲。
回復

powergun 發表於 2019-4-19 00:08:38 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-19 00:02

係囉, 比石子女神啦, 有天台喎
回復

taxitang 發表於 2019-4-19 07:28:35 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-19 00:08
係囉, 比石子女神啦, 有天台喎

等收到貨,看真身,才知龍或蛇,到時會知有冇興趣。

好啦, 等你消息  發表於 2019-4-19 08:09
回復

little_stone 發表於 2019-4-19 10:06:46 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-19 00:02

千祈唔好 我想再學多啲先
回復

taxitang 發表於 2019-4-19 10:23:07 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-19 10:06
千祈唔好 我想再學多啲先

都算好敷衍,

都算好敷衍,
回復

powergun 發表於 2019-4-19 10:37:05 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-19 10:23
好呀!收到貨後,繼續分享,希望收多啲意見,看能否成功,感覺唔好靠淘店的請教答覆,大多敷衍了事,都係 ...

都o岩的, 不過講左=無講

係喎><  發表於 2019-4-19 14:01
回復

taxitang 發表於 2019-4-19 10:46:17 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-4-19 10:37
都o岩的, 不過講左=無講

千篇一律的行貨答案。
回復