多肉組培苗分享與交流(更新在198樓)

作者: taxitang 發表于 2019-3-2 20:58:45
14887 197
taxitang 發表於 2019-3-8 12:29:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-8 12:20
我會風乾後, 查d 生根粉係傷口度至落泥的, 一兩星期後至淋水

下次再有機會淘組培苗,一定跟你這方法再嘗試。
回復

powergun 發表於 2019-3-8 12:30:34 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-8 12:10
個人覺得非组培唔難種, 今日再挑戰難度,淘了一棵走向全錦的玉露錦,看看我所想的方法能否成功挽救。

200蚊人仔買黎試?
回復

powergun 發表於 2019-3-8 12:32:56 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-8 12:29
下次再有機會淘組培苗,一定跟你這方法再嘗試。

我今次都淘左一棵, 可以試下得唔得, 或會係你呢個帖post出來的
回復

taxitang 發表於 2019-3-8 13:08:08 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-8 12:30
200蚊人仔買黎試?

我這棵不是組培苗,是葉插苗,但是走向全錦,而店主說這棵是代賣的,賣主是大師,信吓冇壞,老版帝玉露錦,而又非花水晶,買來嘗試救全錦苗。

回復

taxitang 發表於 2019-3-8 13:36:22 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-8 12:32
我今次都淘左一棵, 可以試下得唔得, 或會係你呢個帖post出來的

歡迎、歡迎、歡迎在這裏出post,分享交流,橫掂我的霓虹燈玉露錦組培苗冇了,不如將主題改為''多肉組培苗分享與交流",拋磚引玉,看看其他肉友有沒有經驗養組培苗經驗,在此發表都好喎。

好呀  發表於 2019-3-8 13:39
回復

taxitang 發表於 2019-3-9 21:13:15 |顯示全部樓層
繼續分享,同期的兩棵組培苗,不同霓虹燈店舖,OM玉露錦也溶了幾塊外圍葉,暫時無大礙,瑞雲萬象錦,原封不動。

瑞雲萬象錦

瑞雲萬象錦

OM玉露錦

OM玉露錦
回復

powergun 發表於 2019-3-11 22:16:35 |顯示全部樓層
今次淘左的這棵有盆有泥的, 唔知算唔算係組培苗
回復

taxitang 發表於 2019-3-11 23:31:45 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-11 22:16
今次淘左的這棵有盆有泥的, 唔知算唔算係組培苗

應該係綠玉扇錦,有冇問店家?現在淘記最熱門而跌價的组培苗是玉扇錦是北斋玉扇錦,由早兩年前過千元,現在三、四百元已經有棵不錯的錦苗,我也趁熱鬧,淘了棵非組培,因這棵是平價的非組培苗,所以錦不太好,人有我有,養大砍頭葉插博出好錦。
夜了,晚安。

回復

powergun 發表於 2019-3-11 23:36:45 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-11 23:31
應該係綠玉扇錦,有冇問店家?現在淘記最熱門而跌價的组培苗是玉扇錦是北斋玉扇錦,由早兩年前過千元,現 ...

草玉扇錦,  57蚊人仔的
你的平成點呀?
回復

taxitang 發表於 2019-3-12 07:37:26 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-3-11 23:36
草玉扇錦,  57蚊人仔的
你的平成點呀?

平唔平,與同品種對比,北斋玉扇錦比較靚錦小小都要四、五百。
但我個人覺得如果這萬象錦如賣家所說是非组培,就真超值,有留意都知萬象錦售價。
其實如果小苗來說,上盆易化水,應該是組培苗居多,而好似我上次的紫萬象鼻屎苗,到現在依然健在,應該是非組培。

回復

powergun 發表於 2019-3-12 08:46:59 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-12 07:37
平唔平,與同品種對比,北斋玉扇錦比較靚錦小小都要四、五百。
但我個人覺得如果這萬象錦如賣家所說是非 ...

以你來講算平了
回復

taxitang 發表於 2019-3-12 09:00:50 |顯示全部樓層

收埋貨,如果冇問題,萬象錦苗真係超值, 如有留意,就知道萬象錦的售價了。
回復

little_stone 發表於 2019-3-12 12:31:32 來自手機 |顯示全部樓層
好似得十二卷會有組培?景天嗰啲都冇嘅?
同埋頭先網上爬咗少少文,話如果組培「硬化」後就會易養
回復

taxitang 發表於 2019-3-12 14:30:37 |顯示全部樓層
真係冇留意景天有冇組培苗,不過我諗大部份景天每塊葉也能出小苗,不需組培。
多謝提供資料分享,日後對組培苗有興趣的肉友一定有幫助。
回復

warren0713 發表於 2019-3-14 09:23:23 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵肉既色好靚
回復

taxitang 發表於 2019-3-14 09:54:32 |顯示全部樓層

唔好意思,不知大大所指那棵,通常十二卷錦受光線與濕度影響,變化很大,好有驚喜。
回復

菜妹 發表於 2019-3-20 07:37:59 |顯示全部樓層
前排放普通玉露入黑房一星期博出錦,出錦失敗後仍在康復中。
之後就睇到有人介紹悶養,由服盆,插葉等都以悶養方式減少葉片水份流失,又唔使淋咁多水減低爛根風險。
回復

taxitang 發表於 2019-3-20 10:53:23 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-3-20 07:37
前排放普通玉露入黑房一星期博出錦,出錦失敗後仍在康復中。
之後就睇到有人介紹悶養,由服盆,插葉等都以 ...

一次失敗唔緊要,再來過,不過近日閱多了網上資料,十二卷要出錦,要提高機會率,首先材料本身要有錦的基因,否則要一棵全綠的植物出錦,機會很渺茫。所以國內淘記有售什麼、什麼的玉露錦無錦苗。
悶養要看天時,夏天絕對不能,因天氣太熱,好易悶熟。我有淘了罩杯,但未嘗一試。如果生長有進步,純自然環境行先。

早幾日拍的,明顯長大了些

早幾日拍的,明顯長大了些

新上盆時拍的組培苗

新上盆時拍的組培苗
回復

taxitang 發表於 2019-3-21 22:46:42 |顯示全部樓層
又陣亡多一棵組培苗,首先是組培霓虹燈玉露錦,跟住今次的OM玉露錦,又是水化,現在剩下瑞雲萬象錦,看看捱得有幾耐。

回復

little_stone 發表於 2019-3-22 00:01:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-21 22:46
又陣亡多一棵組培苗,首先是組培霓虹燈玉露錦,跟住今次的OM玉露錦,又是水化,現在剩下瑞雲萬象錦,看看捱 ...

可能呢排天氣潮濕,組培苗始終底子弱
唔知以下資料有冇用:
回復