多肉組培苗分享與交流(更新在198樓)

作者: taxitang 发表于 2019-3-2 20:58:45
14846 197
taxitang 發表於 2019-6-27 17:16:06 |顯示全部樓層
新鮮熱辣剛到,經驗果然是要累積,還要不斷吸收,漸漸對組培苗較有信心,但都要看看組培商的技術,保持小小時間神秘,待收工回家才折包裝紙。

嘩  發表於 2019-6-27 17:42
taxitang 發表於 2019-6-27 23:22:14 |顯示全部樓層
拆包裝,看錦應該唔錯,今次唔急上盆住,老川玉露錦已經有根,過兩、三日應該可以上盆,白妙萬象錦,店主話已硬化了三個月,亦看見小小微突根尖,同日可上盆。大鏡萬象錦和贈送的赤線玉露錦,稍遲再上盆。

日日都開工,未休過息,買小小禮物給自己都好應該

日日都開工,未休過息,買小小禮物給自己都好應該

找了很久的老川玉露錦,找不到非組,有組培玩住先

找了很久的老川玉露錦,找不到非組,有組培玩住先

白妙萬象錦,比想像中大,希望養得好

白妙萬象錦,比想像中大,希望養得好

大鏡萬象錦,硬化不久,考驗自已累積的經驗是否可行

大鏡萬象錦,硬化不久,考驗自已累積的經驗是否可行

赤線玉露錦與大鏡萬象錦相同情況

赤線玉露錦與大鏡萬象錦相同情況
little_stone 發表於 2019-6-28 09:57:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-6-27 23:22
拆包裝,看錦應該唔錯,今次唔急上盆住,老川玉露錦已經有根,過兩、三日應該可以上盆,白妙萬象錦,店主話 ...

好多新嘢!渡夏加油
taxitang 發表於 2019-6-28 12:17:42 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-6-28 09:57
好多新嘢!渡夏加油

原來十二卷度夏基本好簡單,通風、防曬、少水就已經可以,我現在的十二卷全收入室內窗邊位,已兩星期冇淋水,狀態暫時冇異樣,但有些玉露徒長了一些,但健康應該還好,打算呢兩日會淋水。
little_stone 發表於 2019-6-28 17:13:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-6-28 12:17
原來十二卷度夏基本好簡單,通風、防曬、少水就已經可以,我現在的十二卷全收入室內窗邊位,已兩星期冇淋 ...

咁就太好啦!我都淘咗好多新嘅十二卷,不過係普通冇錦嘅,今次玩顏色,有啲真係可以有成棵紅紅地嘅色,都幾靚,等過兩日得閒啲再同大家分享
taxitang 發表於 2019-6-28 19:12:59 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-6-28 17:13
咁就太好啦!我都淘咗好多新嘅十二卷,不過係普通冇錦嘅,今次玩顏色,有啲真係可以有成棵紅紅地嘅色,都 ...

逐步逐步進入錦的世界,請師姐繼續分享
taxitang 發表於 2019-7-31 16:16:25 |顯示全部樓層
八號颱風,難得休息半日,拍幾張玉扇錦和一張原始萬象錦照片更新一吓。

廣重玉扇錦

廣重玉扇錦

奈良玉扇錦

奈良玉扇錦

大型玉扇錦

大型玉扇錦

寫樂系玉扇錦

寫樂系玉扇錦

北齋玉扇錦

北齋玉扇錦

原始萬象錦

原始萬象錦
小雷子 發表於 2019-7-31 16:35:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-7-31 16:16
八號颱風,難得休息半日,拍幾張玉扇錦和一張原始萬象錦照片更新一吓。

...

你D肉肉真係好靚…………
taxitang 發表於 2019-7-31 17:08:08 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-7-31 16:35
你D肉肉真係好靚…………

谢谢!希望能顺利度夏。
小蘑菇 發表於 2019-7-31 21:17:44 |顯示全部樓層
今年雨水好多, 總覺得天晴的日子唔多呢
taxitang 發表於 2019-8-1 06:46:07 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-7-31 21:17
今年雨水好多, 總覺得天晴的日子唔多呢

所以近日將十二卷放在室內,除了避開陽光直射,也可防雨水淋而度夏。
taxitang 發表於 2019-8-13 20:15:49 |顯示全部樓層
晚上用手機嘗試不同模式拍照,但點拍也真的拍得不好。

powergun 發表於 2019-8-13 20:31:46 |顯示全部樓層
勁, 正到咁
taxitang 發表於 2019-8-13 21:11:45 |顯示全部樓層

謝謝!
請問根爺霓虹燈玉露錦近況如何?雨花錦不易養活。
taxitang 發表於 2019-8-13 21:31:06 |顯示全部樓層
跟進182樓,差不多個半月,老川玉露錦掉了輕心,太自信,不出兩星期化水,反而送的赤線玉露錦奀挑鬼命,但好像發根服盆中。

贈品赤線玉露錦好像服盆中

贈品赤線玉露錦好像服盆中

大鏡萬象錦冇惡化即是好現象

大鏡萬象錦冇惡化即是好現象

白妙萬象錦追光徒長了,即是有生長,好事

白妙萬象錦追光徒長了,即是有生長,好事
powergun 發表於 2019-8-14 09:25:37 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-8-13 21:11
謝謝!
請問根爺霓虹燈玉露錦近況如何?雨花錦不易養活。

你講得岩, 雖然佢有根生, 但幾個月都無大到, 最近已開始萎縮, 相信大去之期不遠矣
taxitang 發表於 2019-8-14 10:38:34 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-8-14 09:25
你講得岩, 雖然佢有根生, 但幾個月都無大到, 最近已開始萎縮, 相信大去之期不遠矣  ...

根爺能夠養到今時今日已經好叻,組培未硬化唔易玩。
taxitang 發表於 2019-10-1 22:11:58 |顯示全部樓層
分享兩株組培苗,差不多一個月了,應該穩定服盆了,但未敢掉了輕心。

9月3日大寶萬象錦背面

9月3日大寶萬象錦背面

正面

正面

今日10月1日正面

今日10月1日正面

9月3日雷光萬象錦

9月3日雷光萬象錦

今日10月1日正面

今日10月1日正面